20240425
Last updateCs, 08 febr. 2024 7pm

rovas logo

2011 július 18, hétfő

Méz, a szuperfegyver

Szerző: Körlevél

Méz igazi kincsestár: különleges tápanyagokat tartalmaz, rengeteg dolgot orvosol, és még a szépségápolásban is hasznát vehetjük – eláruljuk, mindezt hogyan használhatod ki magad is.

A natúr méz rengeteg vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, és hatékony orvosság úgy külsőleg, mint belsőleg használva.

Segíti a kalcium-felszívódást, növeli a hemoglobin-számot, kezeli a táplálkozásból eredő vérszegénységet, almaecettel kombinálva jótékony hatással van a gyulladt izületekre, mindenfajta fertőzésre és légzőszervi megbetegedésre gyógyír, gyorsítja a gyomorfekély gyógyulását, és az allergiák kezelésében is segít.

Azonnali energiát ad a cukor káros hatásai nélkül, hasznos segítség álmatlanság, szénanátha, rovarcsípés és fertőzött seb esetén.

A természetes sebgyógyító

A méz nagyon hatékony az élősködők, baktériumok ellen. Természetes antibiotikumokat tartalmaz, amik közvetlenül pusztítják el a mikrobákat. Kívülről alkalmazva is hatásos a sebek kezelésében, amivel kapcsolatban számos kísérletet, kutatást végeztek az elmúlt időkben. Csontig hatoló, ökölnyi méretű számoltak be, és a mézen kívül semmit nem használtak a kezeléskor. A gyógyulás izomvesztés nélkül ment végbe, és a bőr teljesen regenerálódott, hegek és utólagos kezelési igény nélkül. Első-, másod-, és harmadfokú égési sérüléseket is kezeltek vele hasonlóan kiváló eredménnyel: a tiszta sebfelületet mézzel kenték be, majd steril kötéssel zárták le.

Dr. Peter Molan, az új-zélandi Waikato Egyetem professzora már húsz éve végez kutatásokat a méz antibakteriális és antimikrobális hatásaival kapcsolatban. „Megdöbbentő, hogy fájdalom nélkül távolítja el az elhalt hámsejteket és a váladékot a szövetekből, majd stimulálja az új bőrszövet növekedését, és ezzel tökéletes gyógyulást eredményez." – mondja.

Segít a légzőszervi megbetegedéseken

Bolgár kutatók 18000 páciensek végeztek vizsgálatot a méz légzőszervi megbetegedésekre való hatásával kapcsolatban. Azt találták, hogy hatásos a krónikus tüdőgyulladás, az asztmás hörghurut, a krónikus és allergiás arcüreg- és homloküreg gyulladás esetén, valamint kiváló gyógyszer megfázás, influenza, fertőzések, és az általánosan gyengült immunrendszer számára. Míg a cukor teljesen blokkolja az immunrendszer működését, a jó minőségű méz beindítja és erősíti azt.

Fontos: 

- Soha ne hevítsd túl a mézet. 70 fok felett az enzimek működésképtelenné válnak, és a méz nagyon sokat veszít jótékony hatásából.

- Mindig nyers, termelőtől származó mézet vásárolj. A bolti mézek nagy része kukoricasziruppal (izocukor) dúsítva kerül az üvegbe, ami látványra vagy illatra nem észrevehető. Ez olyan, mintha nagyrészt cukrot fogyasztanál elenyésző mennyiségű mézzel...

- Ha zavar, hogy kikristályosodik a méz, állítsd az üveget meleg (nem forró) vízbe, és újból folyós lesz.

MézHogyan gyógyíts a mézzel?

Égési sérülések – Kend be bőségesen mézzel a megégett bőrfelületet. Lehűti, nyugtatja, és gyors gyógyulást eredményez sebesedés nélkül. A baktériumok képtelenek túlélni a mézben.

Álmatlanság – Egy szűk evőkanálnyi méz egy bögre meleg tejben elkeverve csodákat tesz, igazi nyugtató.

Hiperaktivitás - Mindenben helyettesítsd a cukrot mézzel. A finomított cukor teljesen felpörget a szervezetet, megfosztja az idegrendszert a vitaminoktól, és akár viselkedési zavarokat is okoz, viszont tápértéke egyáltalán nincs.

Ágybavizelés – Egy teáskanálnyi méz lefekvés előtt segít a vízvisszatartásban, és nyugtatólag hat a félelmekkel szemben.

Orrdugulás – Egy szűk evőkanál mézet oldj fel Egy kisebb lábos vízben, és inhalálj vele törölköző alatt. Nagyon hatékony!

Mélytisztító arcra - Keverj el egy rész mézet egy rész zabliszttel, és kend fel az arcodra. Hagyd hatni fél órát, majd mosd le. Pattanásos, aknés bőrrel csodát tesz.

Hajkondicionáló - Keverj el egy rész mézet egy rész olívaolajjal, dörzsöld be a hajba, majd csavard meleg törölközőbe. Hagyd rajta legalább tíz percig, és öblítsd ki. Nagyon jót tesz a fejbőrnek is, fényes, rugalmas lesz tőle a hajad.

Izületi gyulladás - Keverj el egy rész mézet egy rész almaecettel, majd higítsd fel vízzel ízlés szerint. Javítja az emésztést, és a fogyást is segíti.

Torokfájás - Egy teáskanál mézet olvassz meg a szádban, majd csurgasd le a torkodon. Enyhíti a gyulladást.

Stressz - A vízben feloldott méz stabilizáló hatással bír, kiegyenlíti a lenteket és a fenteket. Egy rész mézet oldj fel négy rész vízben.

Tartósítószer - Ha cukor helyett mézet használsz a süteményekben, tovább maradnak frissek. A recept folyadéktartalmát csökkentsd egyötödével, hogy a méz mennyiségét kompenzáld.

Babáknak - Egy éves kor felett keverd az ételébe, esetleg az italába: négy teáskanállal adj egy üveghez. Minél "darabosabb" a mozgása, annál több mézet érdemes adni a babának. Amikor jön a foga, bedörzsölheted az ínyét tiszta mézzel, ez nyugtatja és helyi érzéstelenítő hatása is van.

Csontritkulás - A kutatások szerint napi egy teáskanál méz segíti a kalcium felszívódását, így megelőzi a csontritkulást. 50 felett mindenkinek hasznos lenne naponta mézet fogyasztania.

Migrén - Egy evőkanálnyi mézet oldj fel fél pohár meleg vízben. Apránként kortyolgasd el, amikor épp rád törne a migrén, és ha szükséges, ismételd meg 20 perccel később.

Szemgyulladás - Egy rész mézet oldj fel egy rész meleg vízben. Amikor kihűlt, ezzel borogasd a szemed.

Hosszú élet - Érdekes tény, hogy a méhészek között fordul elő a legkevesebb rákos és izületi gyulladásos megbetegedés az összes szakma közül az egész világon. A rendszeres mézfogyasztók pedig a leghosszabb életű emberek közé tartoznak.

Köhögés elleni szirup mézből Alaposan keverj össze 15 dkg mézet, 5 dkg glicerint és két citrom levét. Tedd kisebb üvegekbe, zárd le, és használd szükség szerint.

Forrás: Körlevél.

Hozzászólás  

+2 #5 VÁ: Méz, a szuperfegyveranonim 2012-10-27 07:32
Igen, valóban 40 fok a határ.
De maradjunk annyiban, hogy a testmeleg még jó.
A kaptárban is annyi van.
+2 #4 Gádor László 2012-06-03 20:25
Kedves Törpapa!

Sok igazság van abban amit mondasz. Fönt azomban a méz enzimjeiről volt szó, s azok bizony 40 fok környezetében tönkremennek.

Természetesen, igaz az hogy léteznek baktériumok amelyek magas hőfokot is kibirnak. Ámbátor, a baktériumok sejtjei-, a növényi sejtek-, valamint az emberi sejtek között is, hasonlóság van, ugyanakkor azomban azt is tudnunk kell, hogy a legkisebb eltérés akár teljes működésbeli különbözőséget is jelenthet. Ezért, határozottan kijelenthető hogy az élőlények sejtjei különböznek egymástól, mivel van eltérés a felépítésben, ebből kifolyólag pedig a működésükben is van eltérés.
Ezenkívül, az élőlények sejtszerveződése is különbözik egymástól. A különböző élőlények sejtszerveződései pedig, zömmel, működésbeli különbözőségeket is mutatnak.

Az élet a fajra jellemző hőmérséklettűrés fölött megszünik. Az enzimek jelentik az életet, mivel nélkülük az élő szervezetekben semmilyen folyamat nem megy végbe.
Általában az élő egyed nagyobb hőmérsékletet kibír mint a saját enzimjei. Mi is kibirunk ~70 fokot, jóllehet a szervezetünk a testhőmérséklet fölemelésével, - 40-42 fokos lázzal védekezik adott esetben, amelynek során a sejtek elpusztulnak.
Több fa is létezik a világban amely elvisel akár 70 fokot is. De aligha van olyan növény amelynek akár a levelei, virága vagy bármely része, kibirna ~45 fokot ha azt melegitjük.

Teljes bizonyossággal kijelenthető az, hogy a növények enzimjei alig 40 fok fölött tönkremennek. S a méz is növényi eredetü.
Ezek tények, amin semmi se változtat.

Az egészségünket az "élő táplálék" szolgálja jobban. Élő táplálék az, amelyben még "élnek" az enzimek. Az emésztésünk az ilyen ételekkel sokkal jobban boldogul, mivel az élőlények kivétel nélkül mind, tartalmazzák azokat az enzimeket is amelyek a saját megemésztésükhöz szükségesek.
A "halott étel", jóllehet enzimeket már nem tartalmaz, ugyancsak megemésztődik, felszivódik az emésztés során. De csak, az enzimekkel teli, élő étel éltet igazán. Az étel szavunk pontosan ezt jelenti! (Míly gyönyörü is a magyar nyelv!)

A "tomegtájékoztatásról és az oktatási rendszerről" irottakkal messzemenően egyetértek.
Viszont további vitának nem látom értelmét.

Üdvözlettel: Gádor László
+2 #3 torpapa 2012-06-03 12:04
Idézet - Gádor László:
A fenti cikkben van egy apró tévedés.
Az enzimek 40 aza negyven fok környezetében már tönkremennek. A méz enzimjei is. A cikk pedig 70 fokot említ.


Kedves László,

Az enzimek többsége valóban denaturálódik 40-45 Celsius fok feletti hómérsékleten, ám ez nem egy aranyszabály. Ha 100%-ban igaz lenne, akkor nem léteznének olyan baktériumok, amelyek a 70-100 fokos hómérsékleti tartományban nem csak életképesek, hanem szaporodni is tudnak.

Természetesen a hőkezelés nem tesz jót az enzimeknek, de nem is mindegyiket pusztítja el, cask amelyek szerkezetileg arra fogékonyak. Másrészt érdemes végiggondolni, hogy az emésztés során vajon egész enzimek szívódnak-e fel a bél nyálkahártyáján, vagy pedig a pepszin és más enzimek által polipeptidre bontott aminosav szekvenciák.

Megvan a veszélye ha a tomegtájékoztatás vagy az "oktatási rendszer" ismeretei alapján próbálunk meg álláspontot kialakítani. Ráadásul, fennáll a veszélye, hogy a hamisságokat vagy a féligazságokat tovább terjesztjük, habár jószándékkal.

Tisztelettel,
törpapa
+1 #2 Gádor László 2012-06-03 04:06
A fenti cikkben van egy apró tévedés.
Az enzimek 40 aza negyven fok környezetében már tönkremennek. A méz enzimjei is. A cikk pedig 70 fokot említ.
#1 anikogyorgyi 2011-11-23 16:48
A propolisz is nagyon jó, sok mindenre, nekem mindig van itthon, sebgyógyításra, belsőleg, erről meg van egy méhész régi könyve, nagy becsben tartom, szemgyulladásnál már használtam a mézes vizet, tényleg jó, de úgy tudom a nem gyulladt szemre is jó, tisztítja a kis erecskéket.

A hozzászólások lehetősége 2023.11.03-án megszűnt.

Alrovatok

Új írások

Hozzászólások