Print this page
2011 december 15, csütörtök

A kettős kereszt titka

Szerző: Juhász Zsolt

Gondolom már sokan, sokféle magyarázatot hallottunk miért is használták őseink olyan nagy előszeretettel ezt a jelt, a kettős keresztet, de a teljes igazságot mégis kevesen ismerik.

kettoskereszt 1

Évezredek óta a magyarság legközpontibb jele, a kettős kereszt

Nem véletlenül. Gondolom már sokan, sokféle magyarázatot hallottunk miért is használták őseink olyan nagy előszeretettel ezt a jelet, de a teljes igazságot, mégis kevesen ismerik.

A rovás gy-nek, vagyis a kettős keresztnek a fogalomértéke: egy. Érdekes, hogy vajon egy nyilvánvalóan három vonalból álló jelnek, miért pont EGY a fogalomértéke?

A kettős kereszt a rovás ábécé gybetűjele volt, s mint ilyen, a magyar ősvallás tanításainak is legfőbb, legintőbb jele. Az ősi rovásjeleknek nem csak hang, de fogalomértékei is voltak. Néha nem is egy, hanem több. A rovás gy-nek, vagyis a kettős keresztnek a fogalomértéke: egy. Érdekes, hogy vajon egy nyilvánvalóan három vonalból álló jelnek, miért pont egy a fogalomértéke?

Aki kicsit is jártas a magyar mondavilágban annak ismerős szám kell hogy legyen a három. De a keleti tanítások (Hinduizmus, Buddhizmus) is mindig hármas világról beszélnek.

rovas egy

A rovás gy, vagyis a kettős kereszt pedig egyben három jel, amik egymásból, egymásra épülnek:

Aki kicsit is jártas a magyar mondavilágban, annak ismerős szám kell hogy legyen a három. De a keleti tanítások (Hinduizmus, Buddhizmus) is mindig hármas világról beszélnek. A rovás gy, vagyis a kettős kereszt pedig egyben három jel, amik egymásból, egymásra épülnek:

rovas i

Ha egy vonalat eltávolítunk, egy rovás ”i”-betűt kapunk, aminek fogalomértéke: Isten 

rovas sz

Ha még egyet, marad egy egyenes vonal, ami az „sz”-betű volt őseink ábécéjében.

Ennek a betűnek fogalomértéke: szerA szer szógyökünk az egyik legjelentősebb ősi gyök, jelentősége sajnos napjainkra szinte teljesen háttérbe szorult, de többek között a szer-elem, a szer-etet gyöke, őseink szerint a világ alapritmusának meghatározója.

A kettős kereszt tehát egy olyan jel, ami hordozza magában a világ legnagyobb bölcsességét. Hisz ha felbontjuk ezt a jelt, akkor látjuk, hogy tartalmazza a földön fellelhető legnagyobb bölcsességet, a hármas világ alaptörvényét.

Ez a törvény pedig a következő:
A szeretet és Isten, egy. Aki pedig a szer-rel él, táplálkozik belőle és átadja felebarátjának, boldog ember.

bölcsességét. Hisz ha felbontjuk ezt a jelet, akkor látjuk, hogy tartalmazza a földön fellelhető legnagyobb bölcsességet, a hármas világ alaptörvényét. Ez a törvény pedig a következő:

A szeretet és Isten, egy.
rovas 2
Járjatok egészséggel!

Beküldte Antal Miklós