Print this page
2010 december 18, szombat

Bank és bankár Magyarországon egykor és ma

Szerző: Plósz Sándor

„Fortunatus eredeti neve Snéor Sálmán (Salamon) volt, egy Efraim nevű gazdag zsidó fia. Egy keresztény nővel folytatott viszonya miatt tűzhalállal büntetnék, de Perényi Imre nádor megkeresztelteti s ezzel megmenti. A nádor, mint keresztapja adja neki a Szerencsés (Fortunatus) Imre nevet.

 

Egykor:
http://hu.metapedia.org/wiki/Fortun%C3%A1tus

„Kabay Zoltán: Egy elsüllyesztett Móricz Zsigmond-dráma:

Móricz Zsigmond azonban keményebb dió volt; nemzedékek tűntek fel és hulltak el mellette, a zsidóság legkülönfélébb harcmodorait megismerte, Benjaminja volt öreg zsidó szerkesztőknek, irányítgatták, nevelgették és évtizedek múlva tisztelt Mestere és Zsiga bá-ja volt az ifjú zsidókkal megújhodó szerkesztőségeknek, ismerte arcukat, az élet legkülönfélébb változataiban, — Őt soha nem tudták „meggyőzni", átformázni. Minél inkább sulykolták, kalapálták érveikkel, annál keményebben állt, mint a falba vert szög.”

Mit tud a történelem a Móricz dráma hőséről, Fortunatusról?

„Fortunatus eredeti neve Snéor Sálmán (Salamon) volt, egy Efraim nevű gazdag zsidó fia. Egy keresztény nővel folytatott viszonya miatt tűzhalállal büntetnék, de Perényi Imre nádor megkeresztelteti s ezzel megmenti. A nádor, mint keresztapja adja neki a Szerencsés (Fortunatus) Imre nevet.

Pénzügyi szakértelme s az udvarnak nyújtott kölcsönei egyre nagyobb befolyáshoz juttatják II. Lajos udvarában. 1520 táján már mint alkincstárnok „érezteti csöppet sem hasznos befolyását a kincstár kezelésében" — írja róla a Zsidó Lexikon.

1521-ben elesik Nándorfejérvár, a főpapok és országnagyok őt okolják a veszteségért, mert a vár felszabadításához szükséges pénzt és hadiszereket későn küldte el.

Ekkor már teljesen befolyása alá keríti a szerencsétlen félig gyermek királyt. Hamis pénzt veretett királyi beleegyezéssel, a valódi értéke csak fele névértékének. 1524-ben Verbőczy hatalmas támadást intéz ellene s a többi megkeresztelt és egyéb félzsidó ellen s követeli Fortunatus elmozdítását. Fortunatus befolyása erősebb, mint bárkié, hatalma egyre nő. Egy év múlva jelentkeznek a becstelen pénzpolitika következményei: nyomor, éhinség, pusztulás mindenfelé a hitelétvesztett, értéktelen pénz nyomán.”

Ma:

2005-ben fel akarom újítani a lakásom, egy részét, elmegyek az Erste bankba ahol 5%THM körül, (akkor ismerkedtem evvel a betűszóval) svájci frankot ajánlottak. Persze csak szóban, mert forintot adtak a pénztárnál már. Szóval felvettem, bocsánat aláírtam, 2 500 000.- forintnak megfelelő összeget, akkor még egész jónak tűnő feltételek mellett. Törlesztő rész alacsony, THM alacsony, telik a nyugdíjból. Mindent a bank intéz, a földhivatali bejegyzést, a szerződés időnkénti módosítását, én csak menjek a pénztárhoz, vehetem is fel a forintomat.

Elmúlt öt év, megyek a bankba, hogy ezt-azt elintézzek. Rákérdezek a tartozásra is, mert „tőkéből” eddig visszafizettem 866 640.- forintot. Na! Mennyivel tartozom?

A nagyon kedves kisasszony („éncsakegykisalkalmazottvagyok”) megnézi, megmondja frankban 12 032,88.-CHF, azaz ha forintban akarom, 2 600-ezer és valamennyi. Elámultam nagyon, nem is emlékszem a pontos forint számra, de mai árfolyamukon 10-12-18 automata szerint 2 500 129, 28 Ft. Holnap több lesz. - Erste, meg az osztrák anyja!,- ahová én gondolom.

Ma fizetek havonta:

- Hitel töke törl. ütem szerint:    14 444.-

- Hitel kamat törl. ütem szerint 13 200.-

- kezelési költség                          3 932.-

Hol az a bizonyos 5 és pici% THM? Kérdem.

A gép így számolja, a szerződés szerint pontos.

Tanulság a mának: Így jár az ország, ha tűri Perényit keresztelni.

Most már tanulni kéne! - Zsiga bácsi, gyere!

A pénz nem „piszkos” gyerekek, - meg kell fogni.

Plósz Sándor
2010-12-18