20240329
Last updateCs, 08 febr. 2024 7pm

rovas logo

2011 április 04, hétfő

A galaj fajták és gyógyhatásuk

Szerző: Kósáné K. Mária

A Galaj a szövetre, a vérre, a mirigyre hat. Hatását a vizeletkiválasztó szerveken, az emésztőrendszeren, a véren keresztül fejti ki. Vízhajtó, vértisztító, izzasztó, idegnyugtató, vérnyomáscsökkentő, görcsoldó, sebgyógyító hatással rendelkezik.

GALAJ a szövetre, a vérre, a mirigyre hat

Ragadós Galaj 
 galajragados

 galajkozondegesKozonseges Galaj

 galajtejolto

Tejoltó Galaj (Galium verum)

közönséges Galaj (G.mollugo) virágos föld feletti részét használjuk. Hatását a vizeletkiválasztó szerveken, az emésztőrendszeren, a véren keresztül fejti ki. Vízhajtó, vértisztító, izzasztó, idegnyugtató, vérnyomáscsökkentő, görcsoldó, sebgyógyító hatással rendelkezik.

Használható bőrbajok, mirigydaganatok, idegrendszeri betegségek, máj, vese, hasnyálmirigy, és lép megbetegedésekben, vesezsugor, gennyes vese, nyirokduzzanatok, golyva, a száj és a felső légutak rákos és egyéb megbetegedései esetén.

Rákos megbetegedések elleni, mindenütt fellelhető, gyomnövényként ismert gyógynövény. Kiemelkedő a mirigyekre való hatása, és a nyelvrák, torokrák, gégerák felszámolásában való segítése. A teakivonatot több ideig tartsuk szájunkban, majd köpjük ki. Torokrák esetén gargarizáljunk vele. A mirigyekre borogatót tegyünk belőle. Mindegyik esetben alkalmazható a vajba, vagy ghíbe kevert levével való kenegetés. Minden tisztátalan, vagy rákos fekély, és rákgyanús bőrelváltozás esetén külsőleg is alkalmazzuk. Levével ecseteljük, és teát is fogyasszunk hozzá. A bőr túlzott kiszáradása ellen használjunk Körömvirág-krémet is. A gyógyszeres ghít szájba véve, lassan szétolvasztva és lenyelve is fogyaszthatjuk. Rák esetén mindig alkalmazzunk rákellenes teakeveréket, melybe ilyen esetekben okvetlenül tegyünk Galajt is. Napi adagja ennek a teának 1,5-2 liter, kortyonként fogyasztva a nap folyamán.

Bármilyen idegeredetű bántalom esetén alkalmazható teakeverékekben, valamint epilepszia, vitustánc, hisztéria esetén. Gyenge altatóként is megfelel.

Teája vese-, máj- és epehólyag, hasnyálmirigy és léptisztító hatású.

Minden nyirokmirigy betegségben napi fogyasztása ajánlott. A mirigyekre való hatása közül is kiemelkedik, a pajzsmirigybetegséggel együtt jelentkező, nyaki nyirokcsomók megnagyobbodására való hatása. A golyva elmulasztására, napközben, minél mélyebben kell gargarizálni a Galaj teájával, és este, a tea füves maradékát kis mennyiségű zabliszttel, vagy árpaliszttel összefőzve, és ruhára kenve helyezzük a nyakra, langyos állapotban. Sálat is kössünk föléje, hogy melegen maradjon. Napi két liter teát készítsünk erre a célra, ebből reggel és este egy-egy csészével fogyasszunk el, 1,5 literrel pedig, öblögessük a torkunkat.
Ugyanezt a terápiát alkalmazzuk hangszalagbénulás, mandula és orrmandula gyulladás, megnagyobbodás, tartós rekedtség, és torokrák esetén is. Minden légzőszervi megbetegedés esetén alkalmazható.

A vérképzési megbetegedésekkel, zavarokkal együtt jelentkező sápadtság, vérszegénység, és a belső szervek általi megbetegedések, megnagyobbodások miatt fellépő oldalszúrás ellen, napi rendszerességgel fogyasztjuk, önállóan, vagy teakeverék formájában.

Vízhajtó hatása érvényesül vízvisszatartás, vesehomok, vesekő esetén. Vesén keresztüli vértisztító hatása egyben a vese megbetegedéseire is hatást gyakorol. Nagyon jó eredménnyel alkalmazható a vese súlyos károsodásai, vesebántalom, vesezsugor, és gennyes vese esetén is. Teakeverékben Aranyvesszővel, Zsurlóval, Árvacsalánnal, Zilizzel, Édesgyökérrel keverhetjük. Súlyos vesebetegség esetén, napi 4 csésze teát igyunk, 2-3 hétig, napközben kortyolgatva, folyamatosan. Ha semmi más eljárás, vagy gyógymód eddig nem használt, az biztos, hogy ez a teakeverék eredményes lesz.
Vízhajtó hatása némileg hat a magas vérnyomásra szabályozására is.

Alhasi és méhbetegségek esetén teáját igyuk. Szülést könnyítő hatása is ismert.

Külsőleges kitűnő hatását még most sem használjuk ki eléggé, pedig sok esetben alkalmazható. Levéből készült borogatás, lemosószer, (levéből) készített krém, vagy kenőcs egyaránt használható, sebek, furunkulusok, bármilyen bőrbetegség, és gyulladásos pírral együtt jelentkező pattanásos arcbőr kezelésére. Levével napjában többször kenjük be a felületet, majd engedjük rászáradni, és utána vízzel öblítsük le.
A tea, vagy a növény turmixolva, borogatásként napégések esetén nagyon jól alkalmazható.
A pattanásoknál, nem csak magát a pattanást, hanem a mitesszereket és szőrtüszőket is előre kitisztítja. A beért, és kitisztított pattanások után pedig, a bőr elszíneződését és szederjességét minél előbb felszámolja.
A teájából készült meleg arcpakolás, vagy lemosások, felfrissítik az arcbőrt, feltöltik az arc szöveteinek vízkészletét. Látványos hatást gyakorol petyhüdt arcbőr, és nyak esetén.
Rákos sebek, daganatok, fekélyek, bőrelváltozások esetén külső, belső alkalmazása javasolt. Rákgyanús szemölcsök és anyajegyek felületét levével borogassuk. Ismeretlen eredetű bőrpírok, bőrgyulladások esetén krémjét használjuk. Megpróbálkozhatunk vele bőrrészek elszíneződése, és pigment foltok esetén is.

Mindenfajta galaj sok C-vitamint tartalmaz. Tavasszal nyersen kinyomott leve nagy segítség, mivel az elsők között kizöldellő gyógynövényünk.
A Tejoltó galaj élénk sárga virágja sajtok festőanyaga, leveles szárának kivonatával a tej megalvadását segítik elő.
Főleg a magas Pitta és a Kapha gyógynövénye, a Vatát növelheti (fanyar keserű, hűtő, pikáns).
Minden vércsoport esetén „semleges” hatású élelmiszer, ezért mindenki nyugodtan alkalmazhatja.

Teakészítés: 1 teáskanál Galajt forrázzuk le 2,5 dl forró vízzel, rövid ideig állni hagyjuk, ajd szűrjük és felhasználjuk.

Friss lé: a friss Galajt megmosás utáni, vizes állapotban kifacsarjuk gyümölcs-centrifugával, vagy kevés vízzel össze turmixoljuk, és így nyerjük ki a levét.

Arclemosó pattanásos bőrre: Vegyünk 1 rész Galaj lét, 1 rész Pitypanglevél lét, 1 rész Mályvalevél, vagy Zilizlevél levét, 1 rész 70%-os alkoholt, vagy 2 rész 40%-os jó fajta pálinkát, és 2-3 rész bármilyen, tiszta krémet. Ezt jól rázzuk össze, (és ha van, tegyünk bele 2-3 csepp Eukaliptusz, vagy Borsmenta cseppet). Minden második nap használjuk arclemosóként, egy alkalommal, a többi napokon pedig, csak Svédcseppes vattával töröljük le arcunkat, és langyos vízben öblítsük le.

Kenőcskészítés: a friss levet szobahőmérsékleten tartott vajjal elkeverjük, és az így nyert kenőcsöt, hűtőszekrényben tároljuk.
Kenőcskészítés 2. : Felforrósított disznózsírba dobjunk 4 marék friss Galajt, jól felaprított állapotban. Keverjük gyorsan össze, majd kapcsoljuk le, és fedjük le. Másnap melegítsük fel, és végleges üvegébe szűrjük. Hűtőben tároljuk. Ha így készítjük a kenőcsöt, és azt akarjuk, hogy kenhetőbb legyen, a még meleg masszához némi olajat öntsünk.

Hozzászólás  

#4 PortugalMarcsi 2017-04-17 12:48
Geographical nyelvre jó-e a közönséges galaj tea gargalizálás, vagy ivása?
Hoszonom, ha valaszolni tudnak
Udv. Marcsi.
#3 válaszKósáné K. Mária 2016-12-14 17:14
Idézet - toldi auguszta:
A Galaj teát iszom pájzsmirigyre,azóta nagyon magas a vérnyomásom.Létezik,hogy ilyen hatása van rá?


Kedves Auguszta!
Tudtommal ilyen hatása nincs a galajnak, azonban a magas vérnyomás pont a CSÖKKENT pajzsmirigy működés alapvető egyik tünete. A galajnak inkább vérnyomás csökkentő hatást tulajdonítanak. A "pajzsmirigyre" való ivás az egy dolog, de végül is túlzott működésű- vagy csökkent működésű az a pajzsmirigy? Valamint ha ez a galaj ivástól jött elő, akkor feltételezhető, hogy más szerv is érintett a pajzsmiriggyel együtt pl. a vese és a mellékvese a pajzsmirigyhormon felborulásában. Ebben az esetben a galaj ivását abba kell hagyni !!! A magas vérnyomás "nem játék". :(
#2 6.ker. Szív u.50 Bp.toldi auguszta 2016-12-07 16:32
A Galaj teát iszom pájzsmirigyre,azóta nagyon magas a vérnyomásom.Létezik,hogy ilyen hatása van rá?
#1 galajjal sajtbeugro 2015-02-25 17:52
Mária!
Szeretném tudni részletesen hogyan oltották a tejet a tejoltó galajjal és hogyan lett belőle sajt?

A hozzászólások lehetősége 2023.11.03-án megszűnt.

Alrovatok

Új írások

Hozzászólások