Print this page
2011 február 23, szerda

Kurkuma

Szerző: Kósáné K. Mária és Kürti Gábor

A Kurkuma egy olyan fűszer és gyógynövény, amelyre az indiaik azt mondanák, hogy mindenre ható csodanövény. Lehet, hogy a „csoda” szó is tőlük ered, mivel náluk évezredek óta alkalmazott gyógyszer, nadi-shodhana, megbecsült gyógynövény. Tisztítja az összes csakrát, és szabaddá teszi a meridián utakat. Csodaszerű, mindenre kiterjedő hatása is ebben rejlik. Hozzánk először, mint gyógyszerpor, majd mind fűszer került. Különleges utóíze miatt, nehéz ételek fűszereként ismert. Testgyertyának, és testgömbnek is használják. Egyéb gyógynövényekkel, füstölő cigarettát is készíthetünk belőle

Curcuma longa (Zingiberaceae)

Curcumea rhisoma, pulvis

Hasznos része: gyökértörzs.

A Kurkuma a test minden szövetelemére hat. Hatását az emésztőrendszeren, a vérkeringésen, és a légzőszerveken keresztül fejti ki. Serkentő, szélhajtó, vértisztító, sebgyógyító, baktériumölő tulajdonságokkal rendelkezik. Használható emésztési nehézségek és fertőzések, keringési elégtelenség, köhögés, menstruáció kimaradás, garathurut, cukorbetegség, ízületi gyulladás, vérképzési zavarok, vérszegénység, sebek, zúzódások esetén.

Szinte mindenre kiterjedő, különleges hatású gyógynövény, mint a Gyömbér, és a Fahéj. Elsősorban a sovány testalkatúakra (Vata) vannak, öngyógyulást, és megújulást elősegítő hatással, de minden embertípusnak jó, ha ebben a hármas keverékben alkalmazza. A szervezetben lejátszódó, nem az immunrendszerhez tartozó, de hasonló, és szintén a regenerálódást elősegítő rendszerek, szövetek szaporodását, és az egész szervezetbe való kiáramlását segítik elő. Ilyen hatás tapasztalható a Hagymafélék esetén is.

Hatóanyagai az emésztőrendszeren és légzőszervrendszeren keresztül, már alapvetően hatnak a vér tisztaságára, így minden mirigy, ideg, velő és szövetrendszerre is. De magára a vérre és vérkeringésre is nagy hatást gyakorol, így a vér mérgezettségére, a vérsejtek életképességére, és az egész rendszer megújulására is. Melegíti és tisztítja a vért. Vérserkentő hatású, anélkül, hogy a vérnyomást befolyásolná. Hideg végtagok, erős legyengülés esetén, melegítő hatása segíti a beteg közérzetének javulását. Elősegíti az új vérsejtek képződését, legjobban időskori vérképzési problémák esetén mutatható ki ez a hatása. A rendszeres injekciózást le is lehet csökkenteni.

Természetes antibiotikum, főleg krónikussá vált fertőző betegségek esetén jól alkalmazható. Súlyos betegségekben, lassabban ható, de az emésztőrendszerben már 1-2 nap után, érezhető gyógyulást, egyensúlyt képes létrehozni. Több éves szorulásoknál, Gyömbérrel, Korianderrel, Szerecsendióval együtt, por formájában alkalmazható. Minden étkezés előtt vegyünk be belőle, egy késhegynyit.

Gyengeség és elesettség esetén erősítőszer. Serkenti és erősíti az emésztőszerveket és a bélflórát (az emésztőrendszerben szükséges baktériumok összessége), a bélrendszer mirigy és emésztőváladékait egyensúlyba hozza, így képes hasmenés és szorulás esetén is segíteni. Amőbás dizentéria (vérhas), szalmonella fertőzés, bélgombásodás, krónikus (idült) bélgyulladás, bélhurut (colitis) esetén, eredmény érhető el rendszeres fogyasztása által.

Könnyíti a fehérjeemésztést. Helyreállítja a szervezet anyagcseréjét, egyensúlyba hozza a fölösleget és a hiányosságot. Ezért alkalmazható cukorbaj, máj és epebántalmak, gyomorsav ingadozás, nem jódhiányos pajzsmirigy megbetegedések, agyi és egyéb hormonok túlzott vagy csökkent működése, fejlődési és növekedési eltérések esetén is.

Belsőleges használata, tejjel készítve, rugalmasítja a bőrt, és segíti az izületi szalagok nyúlását. Érdekessége, hogy a belső szövetek viszketésére is hat. Mézbe keverve, külsőleg használható rándulás, izomláz, zúzódások és viszketés ellen. Nagy vagy látható felületen, ha nem akarjuk, hogy mások észrevegyék, ne alkalmazzuk, a bőrt ugyanis sárgára festi.

A fejlődés, a megvilágosodás, a boldogulás és újrakezdés gyógynövénye. Észrevétlenül, folyamatosan gyógyítja a vegetatív idegrendszeri betegségeket, erősíti a tűrőképességet, a küzdeni és tenni akarást. A túlzott hiperaktivitást is gyógyítja. Felgyorsítja a felfogóképességet, és mélyítheti is a tudás iránti vágyat. A szélsőséges érzelmi megnyilvánulásokat lecsendesíti, míg a melankólikus, depressziós, a világ dolgaiban, vagy érzelmileg megzavarodott egyéneket „felébreszti”, és ösztönzi a továbbhaladásra.

Festékanyagként alkalmazzák. Kellemes fűszer, és a Curry fűszerkeverék alkotórésze is. Általában leves, rizs ízesítésére, és színesítésére alkalmazzák.

A lassú emésztésű, hízásra hajlamos, telt testalkatú egyének (Kapha) legjobb gyógynövénye. A köpcös (Pitta) és sovány (Vata) testalkatúak csak ritkábban éljenek vele, vagy csak kúraszerűen alkalmazzák. Magas Vata esetén viszont használata nagyon ajánlott. Kicsiny mennyiségben, fűszerként, mindenkinek jó.

Nem használható akut sárgaság és hepatitisz, magas Pitta (lásd Köpcös testalkat), terhesség egész időszaka, és a szoptatás első hónapjaiban. Szoptatáskor abban az esetben használható, ha a csecsemő nem eléggé érdeklődik saját igényei iránt, vagy környezetével szemben a szokottnál közömbösebb magatartást tanúsít. Ekkor viszont a szoptató mamának nagyon ajánlott a fogyasztása.

0-vércsoportnak jótékony. Minden egyéb vércsoportnak semleges.

Tea: Önmagában nem nagyon szoktunk teát készíteni belőle, de ha mégis, 1 dl forró vízzel öntsünk le, fél kávéskanál Kurkuma port, hagyjuk állni 2 percig lefedve, majd fogyasszuk. Tejes tea, vagy olvasztott vajjal összekevert por, a belső mirigyállományokra és szövetekre hat. 1 dl forró tejjel öntsük le, a fél kávéskanál port, vagy egy teáskanálnyi ghít vagy igazi vajat olvasszunk fel, és ebbe keverjük bele, bármivel ehető.

Főzet: Lassú tűzön főzzünk 30 percig fél liter vízben, egy teáskanál port, majd szűrjük és fogyasztjuk több napon keresztül, teáskanalanként, míg el nem fogy.

Por: 250-1000 mg/nap. Mérgezés esetén az ajánlott mennyiség többszörösét magunkhoz vehetjük. Por keverék: Kurkuma, Gyömbér, Koriander 1-1-1 teáskanál, Szerecsendió, fél teáskanál, jól keverjük össze. Tartsuk lezárható, kis üvegben. Napi 1-6 alkalommal, késhegynyit fogyaszthatunk belőle.

Mézes massza: Egy evőkanál mézzel keverjünk össze, egy kávéskanál port, ezt helyezzük a felületre.

Olaj vagy tinktúra: Készíthetünk 1 evőkanál porral és 2 dl oliva olajjal vagy pálinkával, megfelelő kivonatot, úgy, hogy egy hétig meleg helyen hagyjuk állni, minden nap megrázzuk, majd szűrjük. Egy-egy teáskanállal fogyaszthatunk belőle, napi 1-3 alkalommal.

Kapcsolódó cikkek:


Kurkuma: csodaszer a fűszerpolcon?
Szerző: Máriáss Márta

A magyar háziasszonyok ritkán gondolnak rá, konyhánk nem ismeri, de a keleti éttermek kínálatában és az élelmiszerszínezékek palettáján sokszor találkozhatunk természetes ételeinktől idegen, rikító sárga színével. Ez a gyógyító kurkuma.

kurkumaA sárga gyökér
Kurkuma: csodaszer a fűszerpolcon? A kereskedők jóvoltából már az ókori Görögország lakói is találkozhattak vele, ők nevezték el sárga gyömbérnek. Marco Polo is említi a sáfrányhoz hasonló növényt, majd Linné fedezi fel az európai botanikusok számára 1753-ban, és nevezi el Curcuma longának. A gyömbérfélék (Zingiberaceae) családjába tartozó nemzetségnek több száz faja él Dél-Kelet-Ázsia trópusi és szubtrópusi vidékein. Indiától Indonéziáig termesztik is a mintegy egy méter magasra növő, évelő növényt. Tölcséres virágai a természetben sárgák, díszváltozatai színesek.

A kurkuma fűszert a növény sárga belsejű gyökérzetéből nyerik. A gyökeret és a szárat megszárítják, aprítják, sajtolják, az ekkor kiszivárgó levet gyógyitalként fogyasztják, vagy hajpakolásnak használják, szárát főzve, majd szárítva porrá őrlik, és fűszerként használják. Egyes vidékeken friss hajtását zöldség gyanánt is fogyasztják.

Az egyik legszebb dísznövény! Amikor látványos virágát és üde leveleit tetszetős kaspóban látta, bizonyára nem gondolta, hogy tányérban és lábasban is találkozott már vele. Volna kedve cserepes dísznövényként tartani? Levelei nagyok, simák, fényesek, morzsolva fűszeres illatot árasztanak. Virágai három hétig is díszítik a szobát. Ápolása egyszerű. Télen hűvöset és kevesebb öntözést igényel, akár a muskátli.

Mindenre jó?
Kínától Thaiföldig használják a népi gyógyászatban. A hinduk számos jótékony hatásáért tisztelik a növényt, kozmetikumként, a testet fiatalító, megtisztító szerként is kedvelik: a nők kurkumás vizet használnak arcmosásra, ami színezi a bőrüket, és remekül használható a pórusok tisztítására. A kurkuma szabályozza a faggyúmirigyek működését, fokozza a vérkeringést, támogatja a kollagén-termelődést, külsőleg és belsőleg egyaránt bőrfiatalító. Nem véletlen, hogy gyarmati időkből származó elnevezéssel angolul szent pornak (holy powder) is nevezik.

Az indiai gyógyászatban elsősorban emésztésre ható és vértisztító, fiatalító szer, de mondhatni univerzális gyógyszer; adják láz, fertőzések, ízületi panaszok és májbetegségek ellen, zsíros ételek utáni teltségérzetre, gyomorégésre, felfúvódásra, bélgörcsökre, méregtelenítésre. A kurkumagyökér pépesítésével készült italt alkalmazták skorpió- és pókcsípésre, kígyómarásra. Légzési nehézségeknél kurkuma-főzettel inhaláltak, mézben vagy tisztított vajban, ghíben feloldva köptető és köhögéscsillapító hatású. Az indiai ajurvéda orvoslás számára 6000 éve nem titok, hogy a kurkuma számos betegséget megelőz és gyógyít, s ennek nyomait írásos emlékek is őrzik.

A hatóanyag - csodaszer?
A nyugati orvoslás az 1990-es években kezdett célzottan foglalkozni a kurkumával. A kutatások középpontjában nem is a kurkuma, hanem a növény élénksárga színét adó hatóanyag, a kurkumin, a sárga demetoxi-kurkumin és bisdemetoxi-kurkumin polifenol vegyületek, valamint származékaik, a kurkuminoidok állnak. Immár több ezer tudományos vizsgálat és publikáció alapján az ősi tudás igazolódni látszik, mert az anyag a legtöbb sejt biokémiai reakcióinak láncolatában fontos helyeken beavatkozva csodálatos eredményeket hozott. A legtöbbet a texasi Houston Egyetem professzorára, Aggarwalra hivatkoznak, aki a kurkumin erejét abban látja, hogy mintegy őrködik az egészséges sejtek biokémiai folyamatain. Hatásmechanizmusa és terápiás alkalmazása tekintetében nagyon hasonló a flavonoidokhoz antioxidáns hatású, serkenti a szervezetbe kerülő gyógyszer-lebontó és egyéb enzimeket, hatékony gyulladáscsökkentő, daganatellenes, antibakteriális, vírusölő, immunrendszeri működést serkentő vegyület. Mindezt hogyan?

Ígéretes rákgyógyszer
Kurkuma: csodaszer a fűszerpolcon? Serkenti az immunrendszeri védelmet, mivel aktiválja a fehérvérsejtek, a limfociták közül a természetes ölősejteket (NK=Natural Killer), amelyek a szervezetet veszélyeztető sejteket pusztítja vagy hatástalanítja, és gátolja az immunválaszt gátló limfoicita sejtek működését. Mivel az NK sejtek "hivatalból" a kóros sejtek pusztítói, egyben a rákos daganatsejtek elleni küzdelem élharcosai is. Nem véletlen, hogy nagy reményeket fűznek a kurkumin daganatellenes hatásához. A kurkumin laborkörülmények között gátolta a ráksejtek osztódását és szétvándorlását. Egérkísérletekben akadályozta az áttétek kialakulását. Valószínűsíthető, hogy egyszerre több ponton is beleszól és akadályozza a tumornövekedéshez szükséges kisiklott sejtanyagcsere-folyamatokat. Hormonfüggő és hormonfüggetlen mellrák, vastagbélrák, bőrrák, gyomorrák-sejtvonalak, valamint myeloid leukémia, hasnyálmirigyrák esetén mutatott sokat ígérő hatást. Ezek azonban egyelőre élő szervezeten kívül vagy állatkísérletes sikerek.

A kurkumin csökkenti a kemoterápiát nehezen viselő betegek szervezetének ellenállóságát azáltal, hogy a kezelés során hatékonyan csökkenti a szervezetben lévő mérgező toxinok szintjét. A sugárterápia hatékonyságát is növelte. Kiváló antioxidáns, hatékony a sejteket károsító szabadgyökök ellen. Növeli ugyanis a glutation-S-transzferáz enzim működését, ami növeli a szövetekben a glutation, egy három aminosavból, glutaminsavból, a ciszteinből és a glicinből álló tripeptid szintjét. Ezen anyag szervezetünk saját antioxidánsa, hogy megtisztítsa testünket a szabadgyököktől.
Gyulladásgátló, mivel gátolja a gyulladáskeltő leukotrién anyag képződését, ezért javulást hoz különböző gyulladásos betegségeknél, allergiánál, hasnyálmirigy-gyulladásnál, nemi szervi gyulladásos betegségeknél, reumás és egyéb ízületi betegségeknél. Hatásos láz és egyéb kisebb-nagyobb fertőző betegségek esetén a maláriától a nemi úton terjedő kórokon át a gyomorfekélyig vagy pszoriázisig. Ám a felsorolás korántsem teljes. Bizonyított emésztési zavarok, kóros epeműködés esetén. Vízhajtó, jótékonyan hat a vese működésére, a szervezet hasznára van a vérzsírszintek normalizálásában, az erek karbantartásában, kedvező hatású a cukorbetegségre, mivel vércukorszint-csökkentő. Újabb eredmények az Alzheimer-kór és egyéb időskori demenciák elleni jótékony hatását látszanak megerősíteni. Lényegében minden civilizációs betegségre jó. Méltán keveredhet hát gyanúba, hogy valami itt nem stimmel, nem lehet ennyire jó, s főképp nem mindenre.

Mennyi kurkumát kell enni? Minden a dózison múlik?
Heves viták dúlnak az adagolás, felszívódás tekintetében. A koleszterinszint csökkenéshez napi 500 mg kurkumin, a rákellenes hatás elérésére több mint napi 1800 mg bevételét javasolják. Jóllehet az indiaiak pazarlóan sok kurkumát esznek, ez a mennyiség az általuk fogyasztott mennyiségnek is legalább negyvenszerese. Egyszerűen nem lehet naponta két evőkanálnyi kurkumát lenyelni! A kurkuma előnyeinek meggyőződéses hívei - s főleg a hatóanyag forgalmazói - ezért kapszulába zárt, koncentrált formában kínálják a csodaszert. Vannak azonban kutatási eredmények, amikor a kísérleti személyek vérében 12 gramm tiszta kurkumin lenyelése után sem találták nyomát a hatóanyagnak.

Tudósok arra figyelmeztetnek; a szájon át adott kurkumin legalább 90 százaléka kárba vész, fel sem szívódik. Ám a másik oldalon a tetemes napi kurkumafogyasztás lehet az oka, hogy Indiában az idősek körében szinte ismeretlen az Alzheimer-kór. A heti kétszer-háromszor szintén sok kurkumint tartalmazó currys ételt fogyasztók körében ugyancsak kisebb az esély az időskori eltompulásra. Vagy hogyan lehet, hogy a csaknem egymilliárd indiainak szinte nincsenek bélproblémái, náluk ismeretlen a hasnyálmirigy-gyulladás és a béltraktus bármely rákos megbetegedése? A fejlett Európában tizennyolcszor annyi a béldaganat. Akkor mégiscsak hatékony lehet az a fűszer.
Nos, bizonyított, hogy az elfogyasztott kurkuma nagy része a bélben és a vastagbélben marad, a szervezet más részébe nem jut említésre méltó mennyiség. Ám ott, helyben sokféle jótékony hatást tud kifejteni: szabályozza, egyensúlyban tartja a bél baktériumflóráját, gyulladásgátló, megvéd a nyombélfekély vagy a Crohn-betegség gyulladásos állapotaitól, melyek idővel alattomosan rákos folyamatokba csaphatnának át. Gasche, a bécsi egyetem gasztronómiaprofesszora szerint a bőségesen fogyasztott kurkumin a bélgyulladásokra adott gyógyszereknél sokkal hatékonyabb.

A fűszer általános rákellenes hatását nehézkes felszívódása miatt tehát kételkedéssel kell fogadni, mivel a szervezet egyéb pontjain támadó daganatokhoz már nem jut el, se fűszerként, se kapszulás kurkuminként. Az állatkísérletek és az elkülönített sejtvonalakon bizonyított hatások még messze nem jelentik azt, hogy az emberi daganatok ellen is sikeres. A kérdés, hogy eljuttatható-e a daganatokhoz, és ott kifejti-e a tőle elvárt hatást. A kutatók most ennek kiderítésén fáradoznak. Mellékhatása úgy tűnik kevés, ám még hiányzanak a vizsgálatok. Főként az emésztéshez kapcsolódó és a remélt egyéb, kis felszívódás mellett is kifejtett gyógyhatásaiért azonban mégiscsak megéri bőségesen fogyasztani.

kurkuma a konyhában Kurkumin a konyhában.
Egy késhegynyi kurkumát bátran belekeverhetünk a legtöbb zöldséges ételbe, levesbe. Szépen színezi és ízletessé teszi a rizst. Pikáns, egzotikus keleti ízt ad a húsoknak, leveseknek, zöldséges ételeknek, de azért óvatosan használjuk, mert jellegzetes enyhén fanyar, kesernyés, némileg a gyömbérre emlékeztető íze egyhangúvá is teheti ételeinket. A kurkuma egyik fontos fűszere a Worchester szósznak, és a curry is ízletes kurkumin-forrásunk.

Tudtad-e?

A kurkumin ismertebb, mint gondolnánk. Ez a színanyag található a curryben is. Szintetikusan előállított formáját pedig E-100 néven élelmiszeripari színezékként használják. Ettől sárga sok margarin, lekvár vagy üdítőital

Érdekesség

Minden indiai templomban van kurkuma. A papok és szerzetesek ruháit ezzel színezik sárgás narancsra, ami a tisztaságot és a fény közelségét szimbolizálja. A homlokra festett "harmadik szemet", a boldogság, a fény felé fordulás és jólét jelét az újszülöttekre szintén kurkumával festik. Mintha csak tudnák, a legújabb kutatások szerint a kurkuma elősegíti a sejtek fényfelvételét.


 Az idős férfi minden nap ezt a fűszeres vizet itta. Alig hitte el, milyen bámulatos a hatása!

Már néhány hét után érezte a változást, később pedig hamarabb és jobban vágott az esze, mint a nála jóval fiatalabbaké. Ráadásul nem felejtett el dolgokat, mint azelőtt. A kurkuma gyógyhatásáról több tanulmány is napvilágot látott, főként mert erős gyulladáscsökkentő, öregedés gátló hatása van, köszönhetően a sok antioxidánsnak. A legfontosabb hatóanyag a kurkumin. A meleg vizes kurkumás ital éppen ezért csodás, mert könnyen felszívódik, gyorsan hat és pofonegyszerű elkészíteni. Csupán arra kell figyelni, hogy mikor beletesszük az aranyszínű kurkumát a vízbe, az gyorsan leülepszik a pohár aljára, így fogyasztás előtt alaposan fel kell kavarni. Most nézzük, milyen betegségekre jó a kurkumás ital!
Serkenti az agyat
A kurkumin hatására az agyban lévő növekedés-hormonok még idős korban is képesek termelődni, ami azért fontos, mert kutatások bizonyítják, hogy ezek a speciális hormonok hozzájárulnak az agy egészséges működéséhez, így kisebb lesz az esélye például az Alzheimer-kór kialakulásának.

Enyhíti az ízületi problémákat
Bizonyos kutatások révén megállapították, hogy a kurkumin erősebb gyógyhatással bír, mint a diclofenac, egy gyulladácsökkentő gyógyszer, amely az ízületi gyulladások enyhítésére lett kifejlesztve.

Mérsékli a 2-es típusú cukorbetegséget
Az Auburn Egyetemen végzett kutatás eredményeiről megjelent, 2009-ben publikált kutatás alapján a kurkuma képes a 2-es típusú cukorbetegség szintjét mérsékelni.

Csökkenti a gyulladásokat
Számos, a nyugati társadalomban előforduló betegségek hátterében a belső krónikus gyulladások állnak. Éppen ezeket a gyulladásokat szünteti meg a kurkuma, ezért bátran kortyolgassuk a gyógyitalt.

Serkenti az emésztést
A kurkumás meleg víz fogyasztásával beindítható az emésztés, az epeműködés, és ennek hatására megszűnik a székrekedés is.

Védi a májat
A szervezet legnagyobb mirigyét, a májat is védi a kurkuma, megelőzi a méreganyagok lerakódását, amelyek károsíthatnák a májsejteket.

Lúgosítja a szervezetet
A kurkuma lúgosítja a testet, ami azért nagyszerű, mert ellensúlyozza a betegségek kialakulásáért felelős savas környezetet.

Vigyáz a keringési rendszerre is
A kurkumin arra is képes, hogy a vérerekben található lerakódásokat feloldja – ezt japán tudósok állapították meg, a tanulmány a Bilogical and Pharmaceutical Bulletin szaklap hasábjaink jelent meg, 2011-ben. Patkánykísérleteken igazolták, hogy az autoimmun szívbetegségek okozó anyagokkal beinjekciózott állatok állapota javult a kurkumás kezelést követően.


 Ősi gyógyerő: A sokoldalú kurkuma

A Herbalance Kft. által forgalmazott mind a négy készítményben megtalálható a kurkuma. Az első kizárólag kurkumát tartalmaz, a másodikban gyömbér, a harmadikban petrezselyem, a negyedikben pedig a zeller egészíti ki a kurkuma jótékony hatását. Ebben a hónapban nemzetközi kutatások, tudományos források alapján a kurkuma jótékony hatásait összegezzük.

A kurkuma (Curcuma longa) a hagyományos indiai gyógyászatban, a több ezer éves múltra visszatekintő ájurvédában ősidők óta alkalmazott gyógyító szer. De már i. e. 600-ban Asszíriában is feljegyezték jótékony hatásait. Az ókor leghíresebb görög orvosa, Dioszkoridész ugyancsak megemlíti. Nálunk eddig elsősorban fűszernövényként alkalmazták, főleg azért, mert szép sárga színt ad az ételeknek.

Az ájurvédikus orvoslásban a kurkuma elsősorban a gyomorra ható és vértisztító szerként szerzett magának nagy tekintélyt, emellett az életműködéseket általában serkentő, élénkítő hatásúnak is tartják (tonik). Fő hatóanyaga a kurkumin.

A kurkumin jótékony hatásait a következőkben összegezhetjük:

Gyulladásgátló, mivel gátolja az úgynevezett leukotrién képződést (ez az anyag gyulladáskeltő hatású). A gyulladásgátló hatás annak is köszönhető, hogy ösztönzi a mellékvese által termelt kortizol képződését. Különösen hatékony gyulladáscsökkentő a következő betegségeknél: ízületi gyulladás (arthritis), csontízületi gyulladás (osteoarthritis), reumás jellegű ízületi gyulladás (rheumatoid arthritis), heveny fertőzések. Egy klinikai kísérletben a kurkumin gyulladásgátló hatását összehasonlították az elterjedt gyulladásgátló gyógyszerével, a fenilbutazonéval. Azt találták, hogy a reumás jellegű ízületi gyulladással bajlódó embereknél a kurkumin ugyanolyan jótékony hatású volt, mint a gyógyszer, de az utóbbi káros mellékhatásai nélkül.
Májvédő, amit alátámaszt az a vizsgálat is, amelynek során a májgyulladás egyik formájában, hepatitisz Cben szenvedő betegeknek adtak kurkumint. Bebizonyosodott, hogy a májsejtek regenerálásában, egészségének helyreállításában a kurkumin hatékonyabb, mint a zöld tea kivonata.
Megakadályozza a vérlemezkék öszszecsapzódását, elősegíti a vérrögök oldódását, vagyis vérhígító, az érrendszert védő hatású.
Az egészséget károsító szabadgyökök lekötésével erős antioxidánsként működik. Hasznos olyan esetekben is, amikor a szabadgyökök károsító hatása szívbetegséget, érrendszeri károsodást okoz.
Megvéd a környezetünkben megtalálható rákkeltő (karcinogén) hatású anyagoktól, különösen a cigarettafüsttől.
Előnyös a hormonrendszer működési hibáival összefüggő rákfajták kialakulásának megelőzésében.
Állatkísérletekben antimutagén (vagyis a génmutációt gátló) és antikarcinogén (azaz a rákkeltő anyagok elleni) hatást mutatott.
Ösztönzi az epehólyag működését, az epe kiválasztását.

A fentiek alapján a kurkuma alkalmazása előnyös gyulladásos megbetegedéseknél, az epehólyag betegségeiben és rák esetén, főleg annak megelőzésére. Egyéb felhasználási területei lehetségesek a következő betegségek megelőzésére és az orvosi kezelés kiegészítéseként:

  • ♦ mellkasi fájdalom, emésztési
  • problémák, irritábilis bél szindróma,
  • májbetegségek, elhízás, fekélybetegségek,
  • paraziták (élősdiek) ellen.

A kurkuma és a rák

Laboratóriumi kísérletek szerint a kurkuma fő hatóanyaga, a kurkumin többféle biológiai folyamatra hatva akadályozza meg a ráksejtek fejlődését és továbbterjedését. Hogyan?

Elnyomja az úgynevezett kappabéta faktort (NF-KB), amelynek a magas értéke jellemző a ráksejtek szóródásakor.
Blokkolja az ösztrogén és az ösztrogénhez hasonló vegyi anyagok képződését, ezzel gátolva a sejtek sokszorozódását. Melyek ezek az ösztrogénszerű anyagok? A környezetünkben található olyan szennyező és segédanyagokról (pl. nitrozaminok, széntetraklorid stb.) van szó, amelyek a gyorsétkezdékben készülő, hirtelen sült ételekben lelhetők fel, valamint a környezetszennyezés következményeként kerülnek szervezetünkbe.
A rák bizonyos formáinak hatásos ellenszere a gyulladásgátlás. Márpedig a kurkumin két olyan enzim működését is gátolja - ezek a ciklooxigenáz (COX) és lipooxigenáz (LOX) -, amely fokozza, táplálja a gyulladást, ezzel egyidejűleg a sejtkarcinóma és a vastagbélrák kifejlődésében, az áttét kialakulásában is fontos szerepet tölt be.
Erős antioxidánsként a kurkumin megvédi sejtjeinket a rákkeltő hatású szabad gyököktől, amelyek a DNS károsításával gyorsítják az öregedést.
Elősegíti a sejtdegenerálódás első szakaszában, az úgynevezett rákmegelőző állapotban lévő sejtek pusztulását. Ez úgy történik, hogy a kurkumin ösztönzi az úgynevezett programozott önmegsemmisítő mechanizmusa (apoptózis) megindulását. Ebben a folyamatban a szervezet képessé válik arra, hogy azonosítsa a ráksejteket, és parancsot adjon nekik önmaguk megsemmisítésére. A programozott sejthalál előidézése egyébként a rákellenes gyógyszerek új nemzedékének kifejlesztéséhez vezethet. Sokféle tápanyag gyakorol ilyen hatást, így a szelén, az A-vitamin, a zöld tea és a D3-vitamin. Ezek közül azonban kétségtelenül a kurkumin a leghatékonyabb. Rákbetegeknek az étkezésekkel egy időben napi 2000-4000 mg kurkumin kivonat bevitele ajánlott.
Megakadályozza, gátolja a ráksejteket a sokszorozódásban, így még a rák előrehaladott szakaszában is képes megállítani a tumor növekedését.
Erősíti az immunrendszer működését, ösztönzi a helyi és az általános immunitásban szerepet játszó CD4 + T-helper és a By típusú immunsejtek működését.
Gátolja az úgynevezett angiogenezist, vagyis azt a folyamatot, amelynek révén a rákos daganat létrehozza a saját vérellátását tápláló érrendszert. A kurkumin annak az enzimnek a működését gátolja, amely döntő e folyamat szempontjából, valamint leköti a vérben található vasat és rezet, márpedig éppen ez a két elem szükséges a tumort tápláló érhálózat növekedéséhez.
A University of Rochester Medical Center kutatói a kurkumin védőhatásának további érdekes elemére derítettek fényt. Úgy találták, hogy a rákbetegeknél alkalmazott sugárterápia során gyakran károsodó bőrt hatékonyan védi, ha a betegek a táplálékukat rendszeresen kiegészítik kurkumával.

Tudományos vizsgálatok

A következőkben a kurkumin rákellenes és egyéb egészségvédő hatásaival foglalkozó tudományos vizsgálatokból, tanulmányokból merítünk, amelyek nagy számban lelhetők fel a nemzetközi szakirodalomban.

1. Vizsgálták a kurkumin mellrák elleni hatását, pontosabban azt, hogyan akadályozza meg a rákos sejtek szaporodását. Azt találták, hogy a hatás függ ugyan az alkalmazás idejétől és dózisától, de a kurkumin által kiváltott sejtpusztulás mind a hormonfüggő, mind az attól független sejtvonalakra egyaránt vonatkozott.

Anticancer Drugs, 8(5):470-81, 1997. június

2. A kurkumin gyulladásgátló és antioxidáns hatását egyaránt elemezték egy másik vizsgálatban. Kiindulópontjuk az volt, hogy a nem szteroid gyulladásgátló szerek csökkentik a vastagbélrák kialakulásának kockázatát. Az eredmények azt mutatták, hogy a kurkumin szedése jelentősen csökkentette a vastagbél adenokarcinóma előfordulását, illetve 57%-kal mérsékelte a rákos daganat nagyságát.

Cancer Res, 55(2):259-66, 1995. január 15.

3. A kurkumában található fenolos jellegű vegyületek, a kurkumin I. és a kurkumin III. gyomorrák- és bőrrákellenes hatása került górcső alá egy további kutatásban. Az eredmény az volt, hogy a kurkumin az úgynevezett karcigonén anyagcsere befolyásolásával fejti ki rákellenes hatását. Egyszersmind megvizsgálták a kurkumin in vitro (kémcsőben) hatását a vérrák egyik fajtájára, a humán krónikus myeloid leukémiára. Megállapították, hogy a kurkumin a rák kialakulása, növekedése és terjedése szempontjából egyaránt gátló hatású.

J Am Coll Nutr, 64(2):192-8, 1992. április

4. Világszerte komoly egészségi problémát jelent az időskorban egyre több embert fenyegető szürke hályog képződés. Ennek a folyamatnak a hátterében az úgynevezett oxidatív stressz áll, amelynek az antioxidánsok hatékony ellenszerét jelentik. A kurkuminnak a szürke hályog képződés megakadályozásában kifejtett antioxidáns hatását vizsgálták ebben a tanulmányban, amelynek a végkövetkeztetése az volt, hogy a kurkumin szemre gyakorolt védőhatása elsősorban a GST képződésnek köszönhető.

Am J Clin Nutr, 64(5):761-6, 1996. november

5. Az érrendszer egészsége, a keringés szempontjából igen lényeges a koleszterin és a lipidperoxidok szintje a vérben. A vizsgálat során 7 napon át adtak önkénteseknek napi 500 mg kurkumint. Jelentős csökkenést tapasztaltak a szérum lipidperoxidok szintjében (33%), növekedést a „védőhatású", HDL-koleszterin szintjében (29%), valamint csökkenést a vér teljes koleszterin szintjében (11,63%). Ezért a kurkumint az érelmeszesedés elleni hatékony megelőző szernek minősítették.

Indian J Physiol Pharmacol, 64(5):273-5, 1992. október

6. Megvizsgálták a kurkuminnak a vesére gyakorolt hatását is. Patkányokban mesterségesen vesebetegséget idéztek elő, majd kurkumint adtak nekik. Az eredmények azt mutatták, hogy a kurkumin képes volt helyreállítani a normális veseműködést, megakadályozta a szabad gyökök károsító hatását, növelte a vese glutation tartalmát és glutation-peroxidáz aktivitását (erős antioxidáns hatás). Megakadályozta továbbá a lipid-peroxidáció okozta vesekárosodást, ezért a kutatók vesebetegségekben ígéretes lehetőségnek tartják a kurkumin szedését.

British Journal of Pharmacology, 200, Vol 129, Iss 2, pp 231-234

7. A cukorbetegségre (diabétesz) gyakorolt hatás ugyancsak egy állatkísérletnek volt a tárgya. Sztreptozotocin injekcióval cukorbeteggé tett patkányoknak 8 héten át kevertek a táplálékukba kurkumint, ennek következtében javultak a vizelet laboratóriumi értékei (albumin, karbamid, kreatinin és szervetlen foszfor), valamint mérséklődött a nátrium és a kálium kiválasztása. A kontrollcsoporthoz képest a kurkuminra fogott diabéteszes patkányok májának súlya is csökkent. Arra a következtetésre jutottak, hogy a cukorbetegség körülményei között kurkumin adagolásával tökéletesebbé válik az anyagcsere.

Mol Cel Biochem, 152(1):13-21, 1995. november 8.

Kürti Gábor, szakújságíró természetgyógyász Forrás: http://www.kurkuma.hu/index.php?page=content_shower&pageid=72&type=oldalak


 Hozzászólások megtekintése a régi honlapról