20240425
Last updateCs, 08 febr. 2024 7pm

rovas logo

2009 május 04, hétfő

Ős magyar himnuszunk Kiemelt

Szerző: Bobula Ida

A mag népének ősi Himnusza más kincsekkel egyetemben a feledés áldozatává vált a 973-ban megkötött, ún. Quedlinburgi "Szerződést követően, amely országunkat, az akkori kor európai nagyhatalmát kiszolgáltatta az írástudatlan barbároknak és a zsidókeresztény (római) ügynököknek, és amely szerződés megszüntette a Szent Korona függetlenségét.

A jelenlegi Himnuszt azok az anyai ágon zsidó gyökerű Habsburgok pénzelték és erőltették ránk, akik évszázadokon keresztül a nemzeti létünk megszüntetésével, nyelvünk eltörlésével, finnugorizmussal és hasonlókkal próbálkoztak.

A mostani "Alkotmányban" kötelezővé tett Habsburg Himnusz rafinált módon, a szövegbe rejtett negatív, letargikus, vereséget és halált sugalló kifejezések tömegével próbálja elhitetni a Himnuszt maguknak vallókkal, hogy ők egy vesztes nép. Néhány példa: balsors, bűn, rabiga, hamvveder, bújik, üldözés, vérözön, lángtenger, halálhörgés, siralom, holtak, árvák, vész, kín: ezek a szavak jellemzik egy nagymúltú nép nemzeti Himnuszát?

Magyarok, ismerjétek meg eredeti, több ezer éves Nemzeti Himnuszunkat!

 

Maghar Himnusz

Országok országa
Törvénytudás népe,
Napkelet s Nyugat közt
A világnak fénye,
Nagy a te nemzeted,
Nagy a te végzeted,
Oly messze magasztos,
Hogy föl sem érheted

Mint a magas mennység,
Szíved mérhetetlen,
Életed gyökere
Szent és sérthetetlen,
Hegyek, árnyas erdők,
Hős föld büszke népe,
Ez a te végzeted
Ősi öröksége:

Erős, gazdag vár vagy,
De az örök törvényt,
Amit Isten rád rótt,
Vállalnod kell önként,
Hogy beteljesüljön
Győzelmes végzeted:
Úr oltára te vagy,
Emeld fel a fejed!

 

Forrás: Bobula Ida magyarul közölt versét Samuel Noah Kramer angol nyelvű fordítását alapul véve fordította magyarra.

Hozzászólás  

#7 Himnuszról .Merkurius 2014-01-10 19:58
Zoli , én írtam valamikor , sajnos az nem sikerült , de még még meg van rá a lehetőség .
Valamilyen formában a témához kapcsolódó jó kis összefoglaló írás .

mazsolameseszoba.blogspot.hu/2013/10/a-szent-szar-dicserete.html
#6 budapestlaszlo01 2014-01-10 05:03
A székely himnusz dallamát, ütemét közelebbinek találom, talán az ember kissé megborzong, megérinti a múlt.Valami hiányzik,miért nem áll össze a kép?
#5 Éva Szfvár 2012-04-10 09:57
Én most elénekeltem magamnak a himnusz zenéjével! Hajlításokat kell közben alkalmazni, de az a Kölcsey himnusz énekelésében is ott van. Próbáljátok meg! Ezzel persze nem azt akarom mondani, hogy más zene nem lenne jó, csak azt, amit mondtam: el lehet énekelni! Nem könnyű, ami nem a változott szöveg, hanem maga a zene miatt nehezen énekelhető, mint mindig is volt a himnusz a megkomponált nagy hangkiterjesztés miatt.
#4 Szemtanu 2012-04-09 13:53
A ruszki alkotmanyhoz kepest a mostani mar sokkal szebben hangzik, meg ha nem is pont ugy ahogy szeretnenk, de mar valtozott, es ez a lenyeg.
Az en velemenyem hogy barmi ami mar hosszabb ideje szaguld egy iranyba, ugy mint Magyarorszag, a lejton lefele, azt nem lehet megallitakni egy kormanyrantassal, vagy egy hatalmas fekezessel, meg akkor sem ha mar latszik a beton fal a lejto aljan, amin tuti bisztosan szetkenodunk. Egy gyors kormanyrantassal, vagy padlo fekezessel az eredmeny a fejreallas, ami ugyszinten a veget jelenti.
Ha a jelenlegi himnuszunk nem is hangzik masnak mint egy bunbocsanatos siras rivasnak is, remenykedjunk hogy szepen lassan az is meg lesz valtoztatva. Ha az osi himnuszunk meg lesz zenesitve, es megismertetve, elfogadtattva a neppel, meg lehet hogy lesz bekemenet is a regi, osi himnuszunk eletbe iktatasaert. De amig csak egy maroknyi ember ismeri, es a tobbit meg csak nem is erdekli, addig ne varjunk nagy valtozasokra.
+1 #3 Ádám Gábor 2012-01-11 10:40
Egy ilyen magasztos tartalmat nem szabad agyonütni ilyen ocsmány küllemmel! A kék alapon nyilazó ősöket ábrázoló képet el kell halványítani és a fehér betűket kontúrozni, árnyékkal ellátni!!! Mit ér az olvasnivaló, ha olvashatatlan!?
Kevés az igyekezet, hogy ne csak "száraz" olvasnivalót kínáljon valaki, hanem ha grafikával is színesíteni óhajtja azt, kérje segítségét olyannak, aki ért hozzá!!!
Mert ez is egy szakma!!!
Az ügy érdekében segítek én is bármikor ... keressetek,
küldjétek a használni kívánt anyagot: címre!
+2 #2 Négyesi Erika 2012-01-11 08:37
Tudatosan ezt kellene mindenhol énekelnünk... valami hasonló zene jó lenne hozzá, mint a most múlik pontosan zenéje, én már hallom is, ahogy a Csík zenekar énekli. :)
#1 Zoli 2012-01-11 06:21
Valaki még a régi honlapunkon azt írta, hogy készül a megzenésítése ennek a Himnuszunknak. Tud valaki róla valamit?

A hozzászólások lehetősége 2023.11.03-án megszűnt.

Alrovatok

Új írások

Hozzászólások