Magyar Megmaradásért

Nem adjuk fel

 

V2020May31

2008. Május 20., Kedd 02:34

Hortobágyról zokog a szél

Írta:  sonline
Értékelés:
(9 szavazat)
Halmi Béla, Letenye polgármestere bevallotta: nem tudott semmit ezekről a dolgokról, amíg a zákányfalui Varga Albert el nem küldte neki Rab voltam a Hortobágyon című könyvét.

A zsidó ávósok tízezerszámra hurcoltatták haláltáborokba az ártatlan magyarokat

"Hortobágyról zokog a szél, De csak szenvedésről beszél, Sírva súgja a világnak, Rossz híre jár Hortobágynak".

Debreczeni József rabköltő versének sorait ezúttal a letenyei szél kapta szárnyra a Hősök kertjében, ahol idős Somogy, Vas és Zala megyei emberek emlékeztek

Sokan bottal vagy párjukra támaszkodva, gyerekük kezét fogva álldogáltak az emlékműnél, amit Lukács József, a veszprémi színház tagja, egykori hortobágyi fogoly avatott fel a sorstársak emlékére. Azt mondta: ma sem tudja, miért pont azokat vitték el, akiket elvittek az 1950 és 1953 között működő 12 hortobágyi kényszermunkatábor egyikébe. Maga gyerekként pláne nem értette, s a félelem már a vonaton munkált bennük: hova kerülnek, Szibériába? Néhány nap múlva beköltözhettek a birkahodályba, amit előtte trágya borított, s ami negyven hónapra lett az "otthonuk"

A sokadik magyar holokauszt túlélői és a leszármazottak rendre emléket állít a múltnak. Többek között a Hortobágyon emlékművet és rabok templomát építettek, Ebesen rabok múzeumát létesítettek, tavaly újratemetést rendeztek azoknak, akiket a pusztában jeltelen sírokba hantoltak el. Tizenkét táborban tízezer ember raboskodott és dolgozott.

Halmi Béla, Letenye polgármestere bevallotta: nem tudott semmit ezekről a dolgokról, amíg a zákányfalui Varga Albert el nem küldte neki Rab voltam a Hortobágyon című könyvét.

- A sorstársi összetartozás Hortobágyon kezdődött, ahol a kegyetlenség testvérekké kovácsolt bennünket - mondta Varga Albert. - 1953-ban szétszaladtunk az ország minden részébe, nem is tudtuk, ki hová. Aztán megalakult a Hortobágyi Kényszermunkatáborokba Elhurcoltak Egyesülete, lassan egymásra találtunk, s elkezdtük szervezni a regionális találkozókat. Ami egyben emlékidézés, emlékhelykialakítás is. Jó érzés összejönni, mert ez azt jelenti: még élünk. Igaz, fel is szakadnak a sebek, de már hozzászoktunk. S fáj, hogy a rendszerváltás óta valamennyi kormány mostohán kezelt bennünket. De hiszem, ez változni fog, hiszen egyre több könyv jelenik meg a történtekről, filmeket készítettünk, s megnyugtató, hogy az ifjúság érdeklődését is látom.

A 40 éve Kaposváron élő Vörös Istvánt a nyugati határszélből, az Őrségből hurcolták el családjával. 18 éves húga és nagyapjuk a kényszermunkatáborban halt meg. Családtagjai sokfelé szóródtak, az elhunytak négy megye hat településén vannak eltemetve. - Miért kerültünk fiatalon erre a sorsra? Mi volt a bűnünk? Soha nem tudtuk meg - mondta a nyugdíjas férfi. Borzasztó volt fiatalon éhezni, 41 hónapon át nem jóllakni. Egy életen át nyomot hagyott bennünk, de soha senki nem kért ezért bocsánatot. A fiam azt mondja: ez régen volt, ne beszéljünk róla. Én még ma is álmodom vele. Néha azt, hogy újra visszakerülök a táborba.

sonline nyomán
Forrás: A Nemzeti Hirhalo

Megjelent: 2758 alkalommal

Hozzászólások  

 
Gyöngyszem
#1 nagyvilág égaljaGyöngyszem 2013-07-04 00:09
Hortogyágyról zokog a szél. Én bizony nagygyermek voltam ahhoz, hogy minden mozzanatára emlékezzek a pufajkásokkra akik körülvették a lakott területünket, és mind igaz amit leirt Varga Albert a könyvében, kegyetlen voltak a zsidó származású pufajkás emberek nem volt kivétel Horn elvtár sem, Ö rugdosta ki a szomszédunk fogsorait is , neki az volt a gyengéje, mert alacsony ember lévén letérdeltettték elötte az internáltakat, tetetkezüket - lábukat összekötözték és a vezér tette a dolgát, és az új rendszerünkben annyira megdorgálták a helytelen dolgáért, hogy még Magyarország minisztere is lehetett belölle, - a gyilkos, kiscsomoju emberkéböl mivel nem csak a fogaikra specializálódott annyival nem érte be, hanem az életükre is, nemtudom számszerint mennyi magyarembert GYILKOLTAKMEG meg azokban a munkatáborokban, csak annyit tudok , hogy rengeteget. Ithakának is igaza van zsidótól nincs a világon másik olyan gyülölködö népcsoport , Nemzet ! amelyiket ! felülmulná a zsidó nemzet. Nem mi vagyunk az antiszemiták hanem - ök -
:o
Idézet
 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Új írások

Jó honlapok

Látogatók

Hungary 69.6%Norway 1.2%
Romania 5.4%Canada 0.9%
United States 3.9%Sweden 0.8%
Ukraine 3.3%Switzerland 0.4%
Russian Federation 2.8%France 0.3%
Germany 2.2%Netherlands 0.3%
United Kingdom 2%Australia 0.2%
Slovakia 2%Kuwait 0.2%
Serbia 1.3%Italy 0.2%
Austria 1.3%Poland 0.1%

Today: 1010
This Week: 1010
Last Week: 5819
This Month: 34091
Last Month: 34025
Total: 2407691

Belépés