Magyar Megmaradásért

Nem adjuk fel

 

Cs2020Apr09

2014. December 18., Csütörtök 09:51

A KOMISZ

Írta:  Pásztori Tibor Endre
Értékelés:
(15 szavazat)
Lovadat elvezetheted a folyóhoz, de arra nem kényszerítheted, hogy igyék is belőle. - Leánytöbbségű (4:2) Sepsiszentkirály (Háromszék vármegye) Orbán József köztisztviselő házában a nyári alkony vacsorára hívta a családot.

Az csak természetes, hogy az imával kezdődő asztalozás a kálvini rend és fegyelem jegyében a családközösség szentélye volt. Nagyapám nem olvasta a Kálvin János (1509-1564) Istitutióját (Institutio Christiane Religionis – A Keresztyén Vallás Rendszere ) de annál inkább alkalmazta a vidéki puritánság ismérveit. Ma sem tudjuk pontosan, mi is okozta a rendkívüli jókedvet, de a gyermekek meg nem engedett, befelé nevető kuncogásba törtek ki, mire a családfő szigorú tekintete és jobbkeze mutatóujja az ajtót jelölte meg egyetlen és megmásíthatatlan útiránynak. A kuncogás csak rövid időre némult el s mikor egy még harsányabb kitörés vette volna kezdetét, újabb kettő távozott el a balzsamos szürkületbe. Nagyapám hüvelykujja és a középső ujja közötti ujj merevsége semmit sem lazult, és mert újabb derű, újabb kihívás; ismételten kétszer kettős távozást eredményezett; szótlanul, ketten maradtak áldott szívű nagyanyámmal - mint annak idején!, - aki azt merte mondani úgy derűre bátorkodó szájjal: „Te Jóska...", mire a változatlan helyzet az udvarra módosult és a már hangosan kacagók ölelése várta nagymamámat.

Útrakelt az első gólyamadár augusztus 15-én, - előbbre hozva sívár gondjainkat. Mire magammal lassanként cseperedő, kérdőrevonó bátorságom komikummá vált komiszság ügyében – tőlem függetlenül! - az ugyancsak egyfelé mutató fő komisz Sztalin obeliszk mutatóujja is leesett.

Uccu neki! A szociáldemokrata Bogdan Diaconu szerint a szélsőséges magyarok is mehetnének , ha a jogszabály betiltana minden olyan rendezvényt – találkozót, konferenciát, tábort és tüntetést, - amely akár csak közvetve is megkérdőjelezi Románia egységes és oszthatatlan nemzetállam jellegét.

Ugyancsak a magyar gólya-menetellel azonos fájdalmat okozott az aznapi román államelnök kijelentése, hogy a románok nem pénzzel, hanem „vérrel fizették meg Erdélyt", és a földrengető, illetve kiábrándító az, hogy a '89-es forradalom hősének hitt személy Erdély hovatartozását kívánja vita tárgyává tenni – jelentette ki Traian Basescu államfő Marosorbón. Az új államelnök még nem jelentett ki semmit!

Csak ez a gólya már egyszer megkapta a rosszindulatú figyelmeztetést Tompa Mihályostól: „Nem két haza! Egy haza!!" Azt már csak nekem kellett eldöntenem, hogy ki a komisz? Az osztrák, vagy a gólya? És nincs osztrák-gólya! A kenyér, katona-kenyér, a haza dolgában már iskolás gyermek koromban jól döntöttem (édesapám hozta haza): ízlett, ha számban komisz-íze is volt. Megtanultuk, „jobb mint máshol a fehér." Nagyon kellemetlen a helyzet, amelyet nehéz elviselni, vagy a következménye, a hatása lesz még sokkal kellemetlenebb? Becsületben esett súlyos csorbát, a megalázást a világon sem egyformán viselik az emberek; az aljas, hitvány, becsmérlő szó felháborodást eredményez nálunk székelyeknél. Gyalázatos és szégyenletes megnyilvánulást az együttélő románok előtt még kevésbé viseljük el, különösen ha ez gőgös, dölyfös kevélységgel vegyül.

Igen gyakori kezd lenni a tévedés. Tévedni emberi dolog – mondja a latin. De nem ettől leszünk emberek, - mondja a székely. De már egyre kezd nagyobb tévedéssé válni, minthogy Zabolán valaki Zorindát összetéveszti Zorbával.

A komisz hír a sokk, hogy Háromszék fővárosában, Sepsiszentgyörgyön a magyarok naponta gyakorolják a Himnusz éneklését a nagyothalló, zenei hallás nélküli, haszontalan (udvariasan mondott sikertelen) román vezetőknek. Mégis csak helyénvaló az ország kormányzásában való részvétel Platón szerint is, aki azt mondja: „Azon bölcs embereknek, akik visszautasítják az államügyekben való részvételt, az a büntetés járja, hogy a buta emberek által kormányzott államban kell élniük."

A székely és magyar zászlóval összefüggésben történő minősíthetetlen megnyilvánulás sorozat hallatlan felháborodást keltett. Erre Szolón azt mondja: „Aki a városban támadt belviszály esetén nem áll ki egyik fél mellett sem, polgárjogaitól megfosztassék, és a közösségből kizárassék." ( Szolón, ókori athéni politikus, hadvezér, költő, a hét görög bölcs egyike). Nagyapámat most száz esztendő elteltével rehabilitálom, - korábbi jogaiba visszahelyezem.
Mert a kétségbeesett gyermek is megkérdezte az apját, miután rosszat sejtett a nadrágjában: - Édesapám a vér milyen színű?
- Az fiam piros!

Pásztori Tibor Endre

Megjelent: 1230 alkalommal

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Új írások

Jó honlapok

Látogatók

Hungary 70.2%Norway 1.1%
Romania 5.4%Canada 0.9%
United States 3.6%Sweden 0.7%
Ukraine 3.2%Switzerland 0.4%
Russian Federation 2.8%France 0.3%
Germany 2.1%Netherlands 0.3%
United Kingdom 2%Australia 0.2%
Slovakia 1.9%Italy 0.2%
Serbia 1.3%Kuwait 0.2%
Austria 1.3%Poland 0.1%

Today: 7
This Week: 2221
Last Week: 7283
This Month: 6780
Last Month: 21397
Total: 2346355

Belépés