Print this page
2018 október 25, csütörtök

Monsanto elveszítette a fellebbezését ...

Szerző: ujvilagtudat.blogspot.com

Hónapokkal a Bayerrel való egyesülés után a Monsanto elveszítette a fellebbezését egy olyan történelmi perben, amely a cég Roundup gyomirtóját tette felelőssé egy férfi rákos megbetegedése miatt.

A Monsanto elveszítette a fellebezést a történelmi Roundup rákos ügyben, így perek ezrei indulhatnak a cég ellen

Augusztusban egy San Francisco-i bíróság Dewayne Johnson egykori iskolai kertész részére 289 millió dolláros kártérítést ítélt meg azon pert követően, melynek során azt állította, hogy a Monsanto glifozát tartalmú gyomirtója, a Roundup következtében betegedett meg non-Hodgkin limfómában. Az ítélet megerősítette, hogy a Monsanto "rosszindulatúan cselekszik" és termékeinek rákkeltő kockázatait évtizedek óta eltitkolja.

A kaliforniai állami bíró Suzanne Bolanos elutasította a Bayer újabb tárgyalás iránti kérelmét, és helyette 250 millió dollárról 39 millió dollárra csökkentette a károkozás büntető részét, ami egyenlő azzal az összeggel, amelyet a bíróság korábban kompenzációs kártérítésként ítélt meg. Ehhez még hozzáadtak 78 millió dolláros kötelező kifizetést.

 
A Roundup és az azzal analóg Ranger Pro-t évente 30 alkalommal permetezte ki Johnson, és emellett kétszer közvetlenül is érintkezésbe került a gyomirtóval két munkahelyi baleset során, majd két éven belül limfómában betegedett meg az első balesetet követően. Testének közel 80 százalékán különféle elváltozások jelentek meg, és orvosai nem gondolták, hogy meg fogja élni a bírósági ítéletet.

Johnson elégedett az ítélettel és reméli, hogy a Bayer és a fogyasztók sokkal felelősebben fognak viselkedni. "Remélem, hogy ennek széles körű hatása lesz és az emberek tényleg átlátják az egészet és elkezdenek döntéseket hozni arról, hogy mit esznek és mit szórnak ki a gazdaságaikban," - mondta Johnson. Reméli, hogy figyelmeztető címkékkel fogják ellátni a Monsanto termékeit, bár efelől vannak kétségei.

 
Az augusztusi ítélet jóváhagyása akár több ezer hasonló ügy előtt nyithatja meg az utat a Bayer ellen a hasonló helyzetbe került felperesek részéről. Az Egészségügyi Világszervezet 2015-ben úgy ítélte meg, hogy a glifozát "valószínűleg rákkeltő az emberre" nézve, de Johnsonnak és másoknak is hasonló módon azt mondták, hogy a gyomirtó "elég biztonságos ahhoz, hogy meg lehessen inni".

A Johnson ügy során több bizonyíték is felmerült, miszerint a Monsanto nem csak a termékei és a rák közötti kapcsolatot megerősítő kutatásokat titkolta el, hanem saját kutatási eredményeket hamisított, amelyek kedvező színben tüntették fel a Roundup-ot.

A Monsantót júniusban adták el a Bayernek 63 milliárd dollárért, és a hatalmas új cég azonnal döntött arról, hogy visszavonja a Monsanto nevet. A cég mocskos történelme miatt, amely magában foglalja az Agent Orange-ot és a genetikailag módosított magokat a glifozát mellett, a márkanév túl mérgezővé vált. (1)

(1) - https://www.rt.com/usa/441989-monsanto-roundup-verdict-confirmed/

 
Beküldte: BúVár