Print this page
2013 január 18, péntek

"Ez az igazi szégyen!"

Szerző: Gaudi-Nagy Tamás

Nem lehet egyszerre Gyurcsányt szemkilövetőzni politikai szlogenek szintjén, de ugyanakkor a gyurcsányi rendőrség jogsértéseit felvállalni és bűnösöket futni hagyni. Ha a Fidesz teljes egészében elutasítja ezt az időszakot, akkor nem védheti meg a rendőrsége a korábbi jogtiprásokat!

2006okt23gaudiA kormány hatalomra lépésekor beígért szemléletváltozás a rendőrségnél máig nem következett be immáron a választásokat követő 3 évben sem. A tüntetések kezelésében ugyan kedvezően változott a gyakorlat, azonban a gyurcsányi rendőrség jogtiprását meghökkentő perbeli hevülettel és arcpirító módon védi a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság egy 2006 októberben brutálisan bántalmazott egyetemi tanár kártérítési perében. És ez nem egyedi jelenség. A károsult hiányolta az azonosító-jelvényt, erre leteperték, karját csavargatták perceken át, bilincsbe verték, majd előállították. A szokásos recept abban az időben. A jogsértett az eseményeket követő 6. év elteltével is kénytelen küzdeni az igazáért, a bírósági gyakorlat pedig egyértelmű: amikor a rendőrség jogalap nélkül támad meg, fog el, bántalmaz és tart fogva egy polgárt akkor ezért kártérítési felelősséggel tartozik. Ilyen ügyekben még a gyurcsányi időszakban is nyitottabb volt a rendőrség a helytállásra. Mi lehet a háttérben?

Tegnap a Fővárosi Törvényszéken egy 2006 őszi jogsértett egyetemi tanár harcolt az igazáért, a jogi képviseletét én látom el. Ez volt az első tárgyalás, azért telt el ennyi idő, mivel a sokk és a megfélemlítés miatt a károsult több mint 4 évig igényt sem mert előterjeszteni a szociál-liberális kormányok alatt. Bízva a fordulatban, peren kívül próbálta meg kárigényét érvényesíteni, azt a Belügyminisztérium elutasította, mondván: a jogsértés vele szemben 2006. október 26-án történt, nem tartozik közvetlenül a 2006. őszi eseményekhez, rá nem terjed ki a jóvátételt elrendelő országgyűlési határozat...Pechjére "későn" verték meg brutálisan, bántalmazták őt minden jogalap nélkül, emberi jogaival mit sem törődve fogták el, és alázták porig emberi méltóságában. Ezt követően fordult bírósághoz. A tegnapi tárgyaláson kellett szembesülnie egy olyan sértő, pökhendi stílussal, amelyet a rendőrség egyik jogásza tanúsított, az empátia és emberség csírái nélkül, messze meghaladva a gyurcsányi időszak rendőrségi képviselőinek vehemenciáját.

Az áldozat személyes meghallgatása során az egyik rendőr jogtanácsos részéről olyan kérdések merültek fel többek között, „miért ment oda gyertyát gyújtani, ha tudta, hogy mi történt október 23-án?", "nem volt rossz érzése, hogy itt valami történni fog?" vagy „provokálni akarta a rendőröket, mikor megkérdezte, hogy miért nem hordanak azonosítót?", vagy „miért kellett magyarázkodnia diákjai körében, mikor begipszelt kezéről kérdezték, miért nem mondta, hogy barkácsolt? – értsd: miért nem hazudott egy egyetemi tanár – vagy „kinek tartozott beszámolási kötelezettséggel, hogy mi történt magával, miért fordult a nyilvánossághoz", és a megalázóbbnál megalázóbb kérdések hosszasan záporoztak a károsult irányába, aki jelezte a bíróságnak, hogy mind a kérdések tartalma, mind azok hangvétele oly mértékben sértőek, bántóak, hogy nem kíván tovább válaszolni azokra....

Erre az egész kellemetlen perre azért van szükség, hogy elégtételt kapjon egy olyan egyetemi tanár, aki egész életében jogkövető magatartást tanúsított és 2006 októberében azzal a szándékkal ment a Kossuth térre, hogy gyertyát gyújtson a mosonmagyaróvári sortűz áldozatainak emlékére. Átlagot meghaladóan szenzitív személyiségéből fakadóan a mai napig az események sokkhatása alatt áll, és akit azért kínoztak meg brutálisan úgy, hogy gipszsínbe kellett rakni karját, és a bántalmazásnak mind a mai napig érzi egészségileg és lelkileg hátrányos hatását, mert egy rendőrtől meg merte kérdezni, hol van az azonosítója? Észlelése szerint akkor sem volt a rendőrökön azonosító-jelvény... De tudjuk 2006 őszén ez volt a jellemző. A károsult elleni szabálysértési eljárást szabálysértés hiányában megszüntették, az akkor még Falvai Zsolt vezette Budapesti Katonai Ügyészség a rendőrök felelősségét nem állapította meg, de annyit rögzített: a rendőrök eljárás jogellenes volt. Akkor most mit vitat a rendőrség?

Több mint 6 évvel az eseményeket követően hogyan fordulhat elő, hogy egy ilyen talpig becsületes úriembernek ilyen megalázó kérdésekre kell válaszolnia és hangvétellel kell szembesülnie, ahelyett, hogy megkövetnék és a reális elégtételt megadnák neki, és a felelősöket állítanák bíróság elé?

De ezzel nincs egyedül: tény ugyan, hogy több mint 200 károsult kapott kártérítést, de például az október 23-i Kossuth téri és Nádor utcai feloszlatások jogsértettjeinek nem hajlandók elégtételt adni!

Sokat sejtető, hogy a mindezekkel szembesítő kérdésemre a folyosón csak azt a választ kaptam a rendőrség vehemens jogtanácsosától, hogy „miért, maga szerint volt rendszerváltozás 2010-ben?" Amikor felidéztem neki, hogy a Pest Megyei Rendőrség 2009-ben a politikai foglyok melletti váci tüntetésen az "Adjon az Isten!" köszöntésem miatt jelentett fel az ügyvédi kamaránál (az eljárást megszüntették) a jogtanácsos gúnyos mosollyal jelezte: a feljelentést ő készítette!

Nos, ezek után van még kételye valakinek abban, hogy mennyire nem újult meg a rendőrség és mennyire nem volt sikeres az elszámoltatás?

Nem lehet egyszerre Gyurcsányt szemkilövetőzni politikai szlogenek szintjén, de ugyanakkor a gyurcsányi rendőrség jogsértéseit felvállalni és bűnösöket futni hagyni. Ha a Fidesz teljes egészében elutasítja ezt az időszakot, akkor nem védheti meg a rendőrsége a korábbi jogtiprásokat! Pintér belügyminiszter úr, itt az ideje a rendtételnek!

És most jön a ráadás: ma annak a fiatalembernek a büntetőügyében kellett tanúskodnom, akit 2009. március 15-én fogtak el a rendőrök azon a helyen és időben, ahol és amikor Morvai Krisztinát és engem, illetve az általunk rendőri körbezárásból kimentett közel harminc békés civillel együtt a József Nádor térnél megtámadtak és lefújtak a rendőrök. Még mindig hivatalos személy elleni erőszak bűntettével vádolják. Abszurd! A támadást a Független Rendészeti Panasztestület is jogsértőnek minősítette, többen kártérítést is kaptunk (Krisztinával mi a kártérítésünket az akkor előzetesben tartott Budaházy Gyuri családjának ajánlottuk fel, apropó: még ez a szintén gyurcsányi időkben indult koncepciós eljárás is dübörög), a támadást irányító Pusztai Csaba őrnagy elleni feljelentést elutasították, ma pedig alezredesként a BRFK közrendvédelmi vezető-helyettese és tavaly a Fidesz székház előtti Magyar Élet Menete tüntetés során a rendőri erők parancsnokaként feszített. Nesze neked elszámoltatás!

De ennél még nagyobb a baj: a 2002-2010 közötti időszak rendőri jogsértéseiért még egyetlen rendőri és politikai vezetőt sem vontak felelősségre Gyurcsány Ferenccel az élen. Aki börtönnapló írása helyett a 2006-os rendőri brutalitásokat jogállaminak tartó, "demokratikus ellenzék" egyik vezéreként a szabadságjogok, a jogállam és az emberi méltóság bajnokaként tűnik fel, legutóbb cigányként a Fidesz székház előtt. Ez az igazi szégyen, ezen kell változtatni!

Budapest, 2013. január 16.
Gaudi-Nagy Tamás ügyvéd, országgyűlési képviselő

(Szent Korona Rádió)
Related Links

Gaudi-Nagy Tamás oldala a Facebookon

Kiemelések a szerkesztőtől


Beküldte: Tejfalussy András