20240416
Last updateCs, 08 febr. 2024 7pm

rovas logo

2012 november 12, hétfő

Kassa. A magyar múltat végképp eltörölni?

Szerző: Ismeretlen

A kassai városvezetés úgy akarja Európa kulturális fővárosává tenni jövőre a települést, hogy annak történelméről egy szót sem szól. Még azt is elfelejtette közölni, hogy a város szülötte, Márai Sándor magyar volt.

 Csalás, igazságtalanság: Óriási pofon északi szomszédunktól...


A 2013-as kassai kulturális rendezvénysorozat egyik kampányjelenete

 Fotókiállítás nyílt a minap Brüsszelben, az Európai Parlament épületében, „Kosice 2013, Európa kulturális fővárosa" címmel. A tárlatnak az a célja, hogy bemutassa, hogyan készült fel a felvidéki város a rangos programsorozatra. Jövőre Kassa és Marseille lesz a kontinens kulturális központja.

A kassai városvezetés azonban különös módját választotta a program összeállításának. Úgy csinál, mintha Kassának nem lenne múltja, hagyománya, kulturális öröksége. A történelmet egyszerűen figyelmen kívül hagyja, helyette az egész programot multikulti háttérbe ágyazza. Avantgárd színházi előadás, fényjáték, az acélgyártás fontossága az iparban szerepel a programban. Igaz, hogy a város nagy szülöttjéről, Márai Sándorról sok szó esik majd a rendezvényeken, csak éppen elfelejtették közölni az írófejedelem nemzetiségét.

Mint ahogy arról sem esik szó, hogy itt van eltemetve II. Rákóczi Ferenc fejedelem. Marek Maďarič kulturális miniszter ismertetőjében az infrastruktúra fejlesztéséről beszélt, mely hosszú távú befektetés a jelenlegi gazdasági krízisben. Az angol és szlovák nyelven kiadott programfüzet is azt sugallja: a magyar turistákkal nem különösebben számolnak. Miskolc ugyan testvérvárosa Kassának, a júniusban tartott programismertetőre a magyar város képviselőit mégsem hívták meg.

Több felvidéki magyar értelmiségi októberben levélben tiltakozott Kassa polgármesterénél a város múltjának teljes negligálása miatt. „Úgy érezzük, hogy II. Rákóczi Ferencet, vagy akár Márai Sándort úgy a szlovákok, mint a magyarok saját szabadságharcosuknak és írójuknak érezhetik. Ezért arra kérjük önt, hogy vegye tekintetbe a más nemzetiségű polgárok óhaját is, és tegye lehetővé, hogy a számbeli kisebbségben élő nemzeti közösségek anyanyelvükön is magukénak érezhessék az európai kulturális főváros adta kitüntetést.”

Válaszra sem méltatták őket. Kassa a XIV. század óta magyar szabad királyi város volt, és olyan magyar államférfiak neve kötődik hozzá, mint Bocskai István, Bethlen Gábor, valamint olyan magyar szellemi óriásoké, mint Tinódi Lantos Sebestyén, Szenci Molnár Albert, Kazinczy Ferenc, Jókai Mór. Kassa számos magyar örökséggel rendelkezik. Itt jelent meg 1788-ban az első magyar nyelvű kulturális folyóirat, a Magyar Museum. A település központjában van az Andrássy-palota, 1906-ban épült meg Rákóczi rodostói házának másolata, a fejedelmet is ekkor temették el a Szent Erzsébet dóm kriptájába.

Kassa ma Szlovákia második legnagyobb városa, negyedmilliós lakossággal. Az 1910-es népszámlálás szerint Kassa 44 ezer lakójából csak minden negyedik volt nem magyar nemzetiségű. Ma mindössze hatezer magyar él a városban.

Forrás: Heti válasz

Hozzászólás  

#2 osvath laszloGuest 2012-11-16 17:30
Toertenelmet nem progagalni kell !!!
Csak be kell ismerni azt ami volt es hozza jarult hozza hogy KASSA kulturalis koezpont legyen...
de ehez tartas es gerinc kell ... nem politikai korrektseg
De ez nem ujdonsag a tot atyafiaktol mert a roman testverek sem kuelomebek !!!
#1 VÁ: Kassa. A magyar múltat végképp eltörölni?Rékabea 2012-11-13 09:59
A kultura és a történelem az két különbözö dolog.
Egy kultúrális fövárosnak nem az a célja,hogy történelmét propagálják. - A kultúrális föváros a szlovákok, az ott élö éppen uralmon lévö nép kulturáját hivatott bemutatni.
És, hogy multikulti ugyan már kérem - az illik a szlovákokhoz.
Ezen a témán nem érdemes rágódni !!
Kassa remélhetöleg nem úgy prezentálja magát, ahogyan Pécs tette . - Voltam ott 2010 tavaszán
felturt uccák, terek - borzalmas volt !! - szégyelltem magam nagyon a barátaim elött akiket Ausztriából odavittem. - Talán a szlovák vezetés nem olyan korrupt mint a magyar, nem lopkodják el a pénzeket.
MAJD MEGLÁTJUK ! - Egyébként a turisták akik
Kassát felkeresik majd, nemcsak a szlovák kultura miatt mennek oda, hanem óhatalanul is kell, hogy konfrontálódjanak a történelemmel.

A hozzászólások lehetősége 2023.11.03-án megszűnt.

Alrovatok

Új írások

Hozzászólások