Print this page
2011 október 18, kedd

Új csúcson az államadósság

Szerző:
Az MNYP vagyon egy részének (1345 milliárd Ft) júniusi bevonása óta eltelt 3 hónap alatt a kormány 2000 (két ezer) milliárd (!) forinttal növelte a központi költségvetés nettó adósságát. 3 millió ember 12 évnyi megtakarítása vált ezzel semmivé és ért az államadósság új csúcsra.

Féltünk rémisztő lesz a szeptember végi adat, sajnos igazunk lett. A múlt hónap végén a nettó államadósság elérte a 20625 milliárd forintot. Soha nem volt ennyi.

Sok olvasatban fogalmazhatjuk meg mindezt, bár nehezen találjuk a szavakat. Nézhetjük úgy, hogy államadósságunk ugyanannyi, mint az emberek megtakarításainak elvétele előtt. Nézhetjük úgy, hogy a GDP 10%-ának megfelelő méretű malacperselyt tört fel az állam és 3 hónap alatt elpazarolta az abban talált vagyont.

Mondhatjuk azt is, hogy láthatóan teljesen értelmetlen próbálkozás volt ezen az úton csökkenteni az államadósságot. És persze levonhatjuk a konklúziót is, hogy sokkal nagyobb pácban vagyunk ma, mint hat hónappal ezelőtt. Megtakarításaink már nincsenek, tartozásunk pedig ugyanannyi. Sajnos nem irreális újabb leminősítést és IMF hitelt vizionálni.

2011-ben a kormány elvett 2700 milliárd forintnyi nyugdíjvagyont és 360 milliárd forintnyi át nem utalt járulékot, mindeközben még 1500 milliárd forinttal növelte is az államadósságot.

netto_adossag

Másfél évnyi kormányzás után most már semmiképpen nem lehet az előző kormányokra kenni a sarat. Lényegében csak a jelenlegi kormány és annak gazdaságpolitikája tehet arról, hogy három hónap alatt eltűnt a MANYUP vagyon. Ezt nem lehet sem az „elmúltnyolcévre", sem az euroválságra kenni.

Az "unortodox" gazdaságpolitika, az egymást érő mentőcsomagok, a forintgyengítő kijelentések egy negyedév alatt hatalmas kárt okoztak mindannyiunknak. Az ilyen mértékű és sebességű lejtőre kerülés kockázatát mindannyian fizetjük. És nem alacsony a számla.

Forrás: ténytár.blog