20240424
Last updateCs, 08 febr. 2024 7pm

rovas logo

2019 október 19, szombat

Hiába vettem altatót, nem tudok aludni...

Szerző: Gyémánt László

Előrehaladott koromra is foghatnám, hogy a bioritmusom megbillent. Ám éberen, a mindennapi tevékenységemben is egyre inkább a nyugtalanság, az állandó félelemérzet vagy inkább a permanens rettegés érvényesül, amelyek kiváltó okát biztosan nem szüntetné meg a pszichiáterekkel való beszélgetés.

Nem tudom, hogy a nekem rendelt életidőből még mennyi van hátra, de a másodpercek értéke egyre nő. Emlékezetemben még élnek a megsárgult, de mégis szép képek gyermekkorom Budapestjéről, a királyi vár barokkos és díszes épület­együtteséről. Miközben Varsóban a lengyelek a háború után igyekeztek mindent restaurálni, mi a hevenyészett újjáépítés lázában, a múlt eltörlésének szándékával, no és persze a szocreál stílushoz igazodva mellőztük a díszítőmotívumokat, és lebontottuk a vár ékességét, a majdnem épségben maradt kupolát.

Hiába álltak a robbantás után is sértetlenül a főváros legszebb hídjának, az Erzsébet hídnak díszes pillérei, azt nem újraépítettük, inkább egy esztétikai szempontból értékelhetetlen kábelhidat kreáltunk a helyére, amiért a tervező mellesleg Kossuth-díjat is kapott. A Nemzeti Színházat látszólag ok nélkül töröltük le az üresen hagyott térről, persze én gyanítom, hogy valakik a nemzeti önérzetünkbe akartak taposni. Gyűjteményemben őrzöm ugyanis azt a videofelvételt, amelyen Gobbi Hilda tetemre hívja a színházat felrobbantó katonai stábot. Ebből világosan kiderült számomra, hogy a földalatti-építkezés egyáltalán nem indokolta a színház lebontását, hiszen a fúrópajzs akkorra már minden gond nélkül elhaladt az épület alatt.

Aztán persze sorolhatnék még sok mindent, ami a szocializmus építésére hivatkozva ezután következett: „pártunk" irányítóinak kötelező ünneplése, razziák a zenés szórakozóhelyeken, a külföldi rádióadások zavarása, a határok védelme – nem úgy, mint ma a betolakodók ellen, hanem ellenünk, hogy ne juthassunk ki az országból. Szürkeség volt és apátia, a televízióban betűreklámok tarkították a műsorok közti szüneteket: „Cipőt a cipőboltból", „Ruhát a ruhaboltból", „Gombot a Röltextől". Valószínűleg a konkurencia sok fölösleges problémát rótt volna a dolgozó emberekre, akik megszokták, hogy a szakadt nejlonzacskókból kiömlött tejben tocsognak a „közértben".

Nem önkéntesként kerültem a „néphadsereg" szolgálatába. Művészoklevelem megszerzése után zárt körű kiállításomat követő „ankéton" szervezetten léptek fel ellenem. Túl hamar lettem ismert és népszerű. Hiába volt betiltott kiállításom, elutasított útlevélkérelmem, az országot elhagyva mégsem volt könnyű megkapnom a politikai menedéket, ellentétben a ma tömegesen és vég nélkül Európába özönlő idegenekkel. Szándékosan nevezem őket idegeneknek, mivel ha mást nem is tudhatok róluk, annyit azért biztosan, hogy gyűlölik a civilizációnkat. Ezt persze az egyes, civilnek álcázott mozgalmak követői próbálják ködösíteni, de ajánlom nekik, emlékezzenek a World Trade Center és a Pentagon elleni merényletek háromezer áldozatára! Kerényi Imrét idézve, ha beengedjük a mohamedánokat, égni fognak a zsinagógák! Éppen ezért állok értetlenül azon zsidó honfitársaim előtt, akik nem látják be, hogy addig élhetnek biztonságban, amíg ez a koalíció védi őket azoktól, akik Orbán elleni gyűlöletükben az antiszemitákkal is szövetséget kötnek.

Sokszor még a legközelebbi barátaim sem értik, hogy én, aki egész életemben konzekvensen ellenzéki voltam, most miért lettem „megalkuvó". Ez minden, csak nem hirtelen fordulat. Nem véletlenül kezdtem a gondolatsort az egykori Budapest szépségeinek felsorolásával. Merthogy vitathatatlan tény: mióta Orbán irányítja az országot, fővárosunk egyre inkább hasonlít egykori önmagára, visszanyerte világvárosi arculatát, és mára kiemelt célpontjává vált a nemzetközi turizmusnak. A kormány nem a Horthy-korszakot restaurálta, hanem eltakarította a romokat, és a Szent István alapította államnak méltó fővárost épített. Minden ébredés után boldogan látom, hogy milyen szép lett Budapest, és nem értem azokat, akik választás előtti hevületükben hangoztatják, hogy ők akarják ezt élhetőbbé tenni. Emlékezetem óta Magyarország politikája most lett először független és sikeres.

Amiért a hetvenes években Nyugatra vágyódtam és disszidáltam, ma ugyanazért vagyok itthon. Mert számomra ma Magyarország az a hely, ahol szabadnak érzem magam, és biztonságban élhetek.

Kérem a Jóistent, hogy védjen meg minket, akik jól érezzük magunkat itt, a Tria­nonban szétdarabolt és megzsugorított Magyarországon. Hiszem, hogy „megbűnhődte már e nép a múltat s jövendőt"!

A szerző Kossuth-díjas magyar festőművész

Forrás: demokrata.hu
Beküldte: Antal Miklós

Hozzászólás  

#1 "elem" olvasónk hozzászólása az íráshozR Zoltán 2019-10-21 17:37
Tisztelt Művész úr!

Sok mindenben egyetértek Önnel, ennek ellenére azt állítom, hogy az Önre boruló narancssárga köd miatt, az írása címének ellenére, feltehetően mégis álomvilágban él! Mondom ezt a következő gondolatai kapcsán: „Merthogy vitathatatlan tény: mióta Orbán irányítja az országot, fővárosunk egyre inkább hasonlít egykori önmagára, visszanyerte világvárosi arculatát, és mára kiemelt célpontjává vált a nemzetközi turizmusnak. A kormány nem a Horthy-korszakot restaurálta, hanem eltakarította a romokat, és a Szent István alapította államnak méltó fővárost épített. Minden ébredés után boldogan látom, hogy milyen szép lett Budapest, és nem értem azokat, akik választás előtti hevületükben hangoztatják, hogy ők akarják ezt élhetőbbé tenni.” Válaszomban hosszú leszek, de ezt az Ön, altatókkal előidézett, szép álma váltotta ki belőlem.

Kezdjük az idézet végével:”… és nem értem azokat, akik választás előtti hevületükben hangoztatják, hogy ők akarják ezt élhetőbbé tenni.” Ön már ideiglenesen más hazát választott magának, amikor úgy az 1970 –es évek közepén-, végén felmerült a főváros élhetőbbé tételének gondolata, egy új metróvonal megépítésével a Bosnyák tér és a Kelenföldi pályaudvar között. Pedig hol volt az akkori gépjárműforgalom a maihoz képest? Pénzhiány miatt erre a szocializmusban már nem került sor, de az 1998 előtti kormány úgy döntött, támogatja a metró megépítését. 1998. –ban hatalomra került a Fidesz és vele együtt az Ön által annyira dicsőített Orbán Viktor. Miután még ugyanennek az évnek a végén a Fidesz jelöltje – Latorcai János – nem tudta megszerezni a főpolgármesteri címet Demszky ellenében, Orbán úgy büntette meg Budapest lakóit, hogy a kormány kivonult a 4-es metró megépítésének támogatásából! Ezért az építkezés csak 2004 körül kezdődött el, akkor is csak a Keleti pályaudvar és Kelenföld között! A 2010 évi választások előtti csatározásokban a Fidesz a 4-es metró körüli korrupciós ügyeket is bevetette, mit bevetette, egyik vezérelve volt a kommunikációjuknak. (Igaz, akkor is volt korrupció, most is van, mert sajnos Hazánkban ez pártszínektől független!) Miután 2010 –ben nyert a Fidesz, majd ugyanekkor ősszel Tarlós István független jelöltet - a már kormánypártok támogatásával – megválasztották főpolgármesternek, a fővárosi, többségében fideszes, képviselőtestület 2012 –ben elállt a metró további építésétől. Feltételezem, ebben jelentős szerepe volt Vitézy Dávídnak az egy évvel azelőtt frissiben megalakult BKK kinevezett első vezérigazgatójának, aki talán nem mellesleg Orbán Viktor unokatestvére. Vitézy - közgazdász végzettsége ellenére, talán a tömegközlekedés szakértőjének is lehet némi túlzással mondani - véleményem szerint meggyőzte rokonát Viktort, hogy ő a 4-es metró továbbépítése nélkül is biztosítani tudja Budapest „élhetőségét” a földfelszíni tömegközlekedés átszervezésével. Ha jól tudom ekkoriban jelentek meg tömegével a buszsávok, nem egyszer azok eltúlzása, helyenként felesleges volta miatt, a nagyarányú dugók is. Mivel egy jó városvezetőnek nem csak a földfelszíni tömegközlekedésre kell koncentrálni, hanem pl. a városban közlekedő autókra is, Tarlós számtalanszor megkísérelte leváltani Vitézyt a BKK éléről, annak balfogásai miatt. Ezt a fideszes többség 2015-ig rendre megakadályozta! Azért azt tessék már nekem megmondani, hogy az a BKK vezér, aki a villamosoknak hosszabb idejű szabad lámpát biztosított a kereszteződésekben az autós forgalom rovására, mondván, hogy azok több utast szállítanak, mint az autók, miként mondhatta azt, hogy nem kell a metró továbbépítése? Mert ezt is nyilatkozta annak idején! (lásd pl. egy kormánypárti lap:
origo.hu/.../...

Holott az, a villamosoknál is több utast, és gyorsabban juttat célba a gépkocsi forgalom akadályoztatása nélkül! Orbánnak csak az „köszönhető”, hogy ugyan van egy szakaszon 4-es metró – nem az ő érdeme! -, de kihasználtsága az nincs, mert nem épülhetett meg a Bosnyák térig! Ha jól tudom, az uniós források biztosításának az volt a feltétele, hogy legalább közel félmillió (talán 470) ezer utast kell szállítani a 4-es metrónak naponta! Ma ezen a vonalon az utaslétszám nem éri el ennek felét sem. Vajon ezért vissza kellett már fizetni az uniós támogatást, vagy azt majd csak mostanában kell megtenni? A városvezetés és a BKK mindent megtett, hogy a metróra terelje át az utasforgalmat, de az eredmény várat magára. Egyidőben még az is felmerült, hogy megszüntetik a Déli pályaudvart! Ezt is a 4-es metró utasforgalmának növelése érdekében, de kellettek volna az így felszabaduló telkek a fideszes haveroknak az ingatlanbizniszhez. Szerintem ezt az őrültséget Tarlós akadályozta meg. Ha ez mégis megvalósult volna, az éveken keresztül felújitott Kelenföldi pályaudvar ez esetben összeomlott volna, hiszen az átépítések ellenére szerintem a jelenlegi forgalomhoz is néha szűk a keresztmetszete! Végkövetkeztetés: egy igazán élhető városnak jól működő közlekedési rendszere van, és az nem a mindenkori nagypolitika játszótere!!!

Mivel Ön legjobb tudomásom szerint Bécsben is élt elég hosszú időn keresztűl, nézzük meg a közel azonos létszámú két főváros (Bécsben talán 150-200 ezerrel élnek többen, mint Budapesten), metró vonal ellátottságának helyzetét. Budapesten 3,5 metróvonal van. (Azért a fél, mert a 4-es metró nem éri el a Bosnyák teret a tervezettek ellenére sem.) Bécsnek 5 metróvonala van! Budapesten az összes metróvonal hosszúsága alig 40 km. Bécsben ennek valamivel több, mint a duplája, ha jól tudom 83 km.! Vajon melyik lehet az élhetőbb főváros?

Az Ön eszmefuttatása szerint az Orbán kormányok alatt, látványosan szépült Budapest. Ez így van! De tudja valaki, hogy milyen áron? A túlszámlázásokból valójában mennyi új metróvonal épülhetett volna? Mondok egy-két példát: A körúton (Erzsébet krt, József krt), a Blaha Lujza tér közelében három egymásutánni évben (2016. 2017. 2018.) verték fel az előző évben lerakott kövezetet, mikozben a villamos síneket is cserélték! Mindannyiszor a műveletek hónapokig tartottak. Ekkor a Rákóczi úton a Keletitől a Blaha Lujza térig (kb. 8-900 méter) gépkocsival a menetidő 40-60 perc volt, igaz az esti csúcsban. Vajon összességében mennyibe került a három éven át újra és újra prolongált munka? Vajon miért nem lehetett azt elsőre korszerűen, jó minőségben befejezni? És arról még nem is beszéltem, hogy ugyanitt 2012, majd 2014.-ben is felújítások voltak! A többször átadott Várkert Bazár az eredetileg tervezett 9 milliárd helyett 20 milliárdba került. A budai Várnegyed átépítésének költségeiről nem tudni pontos számokat, mert azt titkolják és jól elbújtatták a költségvetésekben, egyes becslések szerint az az 1000 milliárdot közelíti. Mindezt csak azért, hogy Orbán jól érezze magát a várban. Vajon az 1000 milliárdból mennyi metróvonal lett volna építhető? Kérdezem ezt azért, mert a meglévő 4-es metró – ha jól tudom – 470 milliárdból épült, amiből az OLAF megállapítása szerint 270 millió korrupcióval érintett! Ha nem lett volna a szoci korrupció, saccom szerint az 400 milliárdból, vagy az alatt is megépülhetett volna! Akkor az 1000 milliárdból, és még abból amit kiloptak a főváros pénzéből, mégis mennyi, és milyen hosszúságú metróvonal lenne ma Budapesten?

Nézzük meg Budapest gazdálkodását: Ha jól tudom a Demszky féle adóságfelhalmozást, kiegészítve a fideszes többségű fővárosi közgyűlés pénzpazarlásával, 2014. –ben a kormány rendezte, vagyis ekkortól Budapes adóságállománya 0 Ft. lett. Ma a hitelből gazdálkodó főváros kb. 80 milliárd Ft adóságot tol maga előtt, annak ellenére, hogy kormánydöntés alapján az államhoz került Budapesttől pl. a Városliget, a hulladékgazdálkodás, és a HÉV hálózat is, stb. Mindezt azért, hogy az elkerülhetetlen felújítások miatt, az adóságállomány növekedését Budapest vonatkozásában valamelyest korlátozzák. Igen ám, de így vagyonvesztés is történt, vagyis a főváros vagyona több százmilliárd Ft-al csökkent! Ez az azóta felvett hitelek kamatainak növekedését eredményezte, hiszen a felvett hitelek mögött már csak kevesebb vagyon áll. Ezért, főleg az OTP –től felvett hitelek drágultak! Ez év végére Budapest adóságállománya várhatóan már meg fogja haladni a 100 milliárd forintot! (Csak halkan jegyzem meg: a hulladékszállítás – ha a fővárosnál marad – folyamatos árbevételt hozott volna, még akkor is, ha az netalán tán veszteséges, az év végi mérlegben. Vagyis kevesebb drága folyószámlahitel felvételét eredményezné ez a tervezhető árbevétel! Így mindent összevetve lehetséges, hogy jobban járt volna Budapest, ha nála marad a hulladék elszállítás!) Mindezekkel azt akarom mondani, hogy a fővárostól a fideszhez közelállók által kisíbolt pénz egy része, nagyon jól meglátszik a jelenlegi hitelállomány nagyságán!

Mint Ön írja: „…fővárosunk… mára kiemelt célpontjává vált a nemzetközi turizmusnak.” Valóban! De a rossz, és a város számára káros turizmusnak is! Miről is van szó? Orbán barátja Rogán Antal, a saját-, elv-, és párttársai érdekében a belvárost bulinegyeddé változtatta, még V. kerületi polgármesterként! Ennek következtében a „turisták” igen nagy százaléka nem a város szépségeire kíváncsi, mert napközben alszik, de cserébe éjszaka a romkocsmákat járja! A főleg angolul beszélő „turisták” azért érkeznek ide, mert itt olcsóbban lehet berúgni, mint otthon, továbbá azt is megtehetik, ami a saját hazájukban büntetendő! Arénáznak az éjszakai belváros utcáin, üvegeket dobálnak, verekedést provokálnak minden ok nélkül. A belvárosban virágzik a kábítószer kereskedelem. Ezek a „turisták” nem szállodákban laknak, hanem egyes lakásokból kialakított tömegszállásokon. Azokban az épületekben, ahol ilyen tömegszállások léteznek, (de az utcákra nyíló lakterekben is) egyszerűen nem lehet aludni az éjszakai-, hajnali hangzavartól! A lifteket kuplerájként használják, eldobott használt óvszerek, füves cigi csikkek mindenhol! Az épületekben, de az utcák kapualjaikban is! Hiába hívod a rendőrséget, hiszen elvileg 22 órától csendtilalom van érvényben, azok nem mennek ki, legfeljebb, ha már vér folyt! Akkor is csak többszöri kérésre!!! (Mindezeket úgy 3 évvel ezelőtt személyesen tapasztaltam. Szerintem azóta sem javíthattak a belváros állapotán!)

De mondok Önnek mást is, ami nem csak Budapestet érinti! Ha úgy tetszik „a szocik” tervbe vették a fővárost elkerülő út megépítését, egyszersmind Budapest tehermentesítését, a déli gyorsforgalmi út megépítésével. Ennek érdekében megépült Szekszárd közelében a Duna híd, ami ma teljesen kihasználatlan, hiszen a hozzávezető út – a Duna balpartján – a nemzetközi személyforgalom számára is szinte járhatatlan, teherforgalomra végképp alkalmatlan! Ennek a gyorsforgalmi útnak a megépítése várat magára, bár a Balaton keleti oldalán a 710 számú utat is ennek érdekében tevezték.(Kivitelezése a tűrhetetlen állapotok miatt 2008. –ban kezdődött meg. Ez sem sokak Viktorának érdeme!) Mivel mindez úgymond a „szocik” ötlete volt, a fideszes kormányzat egy büdös lépést nem tett ennek megvalósítása érdekében! Helyette az M0 –ás autópályát bővítgették! Ennek eredménye, hogy munkanapokon az Anna hegyi kilátótól – ha jobban tetszik: a Diósdi lehajtótól – az M5 autópályáig állnak a többségében román kamionok - szabálytalanul mind a három sávban - megbénítva még a személygépkocsi forgalmat is. Így akinek van esze, inkább a fővároson halad keresztűl, mint órákat álljon az M0 –on! És mindezt miért? Mert a Budapestet jócskán elkerülő déli gyorsforgalmi autóút úgymond a szocik ötlete volt! Hiába, itt nálunk a politika győz a józanész felett! Kit érdekel itt pl. a fővárosunk „élhetősége”? Kit érdekel a közlekedési szakemberek véleménye? Itt csak egy vélemény lehet: Orbán Viktoré!

Miután az Ön írása felkerült a Demokrata c. honlapra, azóta már tudjuk, hogy a Fidesz elbukta Budapestet! Szerintem Tarlós számára ez nagy könnyebbséget jelent! De leszögezem: nem Tarlós Istvánt büntette Budapest, hanem az Orbán által irányított fővárosi közgyűlés fideszeseit, pontosabban a Fideszt, akik teret engedtek a hihetetlen mértékű korrupciónak!

Ha megengedi még egy megjegyzés: Nem a Borkai ügy miatt bukta a fidesz a fővárost! Az csak az utolsó csepp volt a pohárban! Hanem a mindent átszövő, jogszabályokkal megtámogatott országos fideszes tolvajlás miatt, amit Budapest vonatkozásábanTarlós sem tudott megakadályozni! A tisztesség kedvéért ide írom: becsületére váljon, megpróbálta! Ha már itt tartunk: Győr polgármestere, Borkai új és szinte kézzel fogható „kemény” értelmezést adott annak az elhíresült kifejezésnek, ami Gyurcsány szájából hangzott el annó: „elkúrtuk”! Borkai legalább a róla készült videókkal bebizonyította, hogy ezt a kifejezést szó szerint kell venni, ha fideszesekről van szó!
Végül a magam részéről kíváncsian várom, hogy Karácsony Gergely főpolgármesterként miként küzd meg a fővárosi közgyűlésbe került sokszínű ellenzéki - szintén „éhes” - képviselőkkel, miközben Orbánnal szemben is fel kell vennie a kesztyűt, mindezt Budapest érdekében! Azzal az Orbánnal szemben kell „hadat viselnie”, aki már jó egypárszor bebizonyította, hogy bosszúálló és immáron magasról – a várból – Budapest lakosságát is lesz@rja! (Bár korábban is ezt tette az egész magyar néppel!)

Tisztelt Művész úr!

Javaslom Önnek, ne szedjen altatót! Maradjanak csak nyitva szép szemei, talán akkor jobban látja a mai Magyarország, ezen belül Budapest állapotát, és a sok, nagyon sok korrupciót!


Üdvözlettel: elem (teljes név a honlap üzemeltetőjénél)

A hozzászólások lehetősége 2023.11.03-án megszűnt.

Alrovatok

Új írások

Hozzászólások