20240419
Last updateCs, 08 febr. 2024 7pm

rovas logo

2020 január 19, vasárnap

101 éve gyújtották fel Adorjánt a megszálló szerb csapatok

Szerző: U.Z.

101 éve írták a lapok: Délmagyarország keddi számában cikk jelent meg arról, hogy Adorján községben véres összeütközés történt szerb katonák és a lakosság között s az összeütközésnek több halottja van. Szerdán megjelent nálunk két adorjáni fiatalember, akiknek előadása alapján sokkal borzalmasabb színben tűnik föl az adorjáni eset. ...

gyújtogató és gyilkoló szerb csapatok

Mint ahogy azt keddi közleményünk alapján megírtuk. E szerint a szerbek valóságos büntető expedíciót indítottak a Magyarkanizsa közelében fekvő Adorján község ellen: a falut fölgyújtották s a védtelen lakosságra géppuskákkal lövöldöztek. Mivel Adorján a szerb megszállási vonalon belül fekszik, lehetetlen a vele való közvetlen érintkezés. Mindazonáltal elmondjuk híven azt, amit a két odavaló fiatalember a magyar lakosság állítólagos „lázadásáról" elbeszélt :

— Az a jelentés, amely a Délmagyarországhoz eljutott, bizonyosan átment már a szerbek cenzúráján. Azért tűnhetik föl olyan aránylag enyhe színben az adorjáni eset. A községben mindenekelőtt nem laknak szerbek: a falunak körülbelül 3000 színmagyar lakosa van: az összeütközésre sem fatolvajlás adott okot. A tényállás ez: A magyarkanizsai szerb parancsnokság Adorjánon künnhagyott öt Manlicher puskát, megfelelő számú tölténnyel arra a célra, hogy a község a rend föntartására alkalmazzon öt polgárőrt. A faluba ugyanis a szerbek nem küldtek katonaságot. Kijelentette a kanizsai parancsnok, hogy a magyar polgárőröknek ugyanolyan jogaik vannak, mint a szerb katonaságnak s éjjel bárki ellen fegyvert használhatnak, aki megbontja a rendet s az ő parancsuknak nem engedelmeskedik.

Pénteken éjjel egy háromtagú szerb járőr kiment Magyarkanizsáról Adorjánra. A három szerb katona a falubeli korcsmában borozott. Ezután — már boros fejjel — vacsorázni mentek egy gazdához, majd egy özvegy asszony házába akartak betérni, hogy vigye őket a kocsiján Magyarkanizsára. Az asszony azonban nem mert nekik ajtót nyitni. Erre a szerb katonák belőttek az ablakán. A szomszédok erre értesítették a magyar polgárőrséget, amelyeknek vezetője felszólította a szerb katonákat, hogy adják át a fegyvereiket. Erre lövés volt a válasz. A polgárőrök most szintén fegyvert használtak és a három szerb katonát agyonlőtték. Adorjáni emberek, bizonyára védelemből, a holttesteket a Tiszába dobták. Szombaton Kanizsáról szerb katonák mentek át Adorjánra, mert a parancsnokuk megtudta a történteket. A szerbek kihirdették, hogy a faluból senki se merjen elmenni. Több házat fölgyújtottak s a menekülőkre gépfegyverrel lövöldöztek. Vasárnap a parancsnok szabad fosztogatást engedett a katonáknak. (Délmagyarország)

____________________________

Az adorjáni ártatlan áldozatok névsora:

APRÓ Péter földműves. 30 éves, rk. vallású, felesége Magda Viktória. Elhunyt lőtt sebtől eredő belső vérzés következtében 1919. január 19-én Adorjánon. Bejegyezve 8/1919 sz. alatt.

MILUTINOVICS István földműves. 60 éves, rk. vallású, felesége Sarnyai Krisztina. Elhunyt lőtt sebtől eredő belső vérzés következtében 1919. január 19-én Adorjánon. Bejegyezve 11/1919 sz. alatt.

MILUTINOVICS János földműves. 60 éves, rk. vallású, felesége Sóti Rozália. Elhunyt lőtt sebtől eredő belső vérzés következtében 1919. január 19-én Adorjánon. Bejegyezve 7/1919 sz. alatt.

MILUTINOVICS szül. Sarnyai Krisztina földműves. 55 éves, rk. vallású, férje Milutinovics István. Elhunyt lőtt sebtől eredő belső vérzés következtében 1919. január 19-én Adorjánon. Bejegyezve 9/1919 sz. alatt.

NAGY Erzsébet földműves. 36 éves, rk. vallású, férje Benák Ferenc. Elhunyt 1919. február 22-én – az 1919. január 19-ei események áldozata. Bejegyezve 18/1919 sz. alatt.

PÓSA Vince földműves. 54 éves, rk. vallású, felesége Borsos Erzsébet. Elhunyt lőtt sebtől eredő belső vérzés következtében 1919. január 19-én Adorjánon. Bejegyezve 6/1919 sz. alatt.

SÓTI György földműves. 60 éves, rk. vallású, felesége Milutinovics Anna. Elhunyt lőtt sebtől eredő belső vérzés és megégés következtében 1919. január 19-én Adorjánon. Bejegyezve 5/1919 sz. alatt.

SÓTI Róza földműves. 56 éves, rk. vallású, férje Milutinovics János. Elhunyt 1919. március 23-án – az 1919. január 19-ei események áldozata. Bejegyezve 23/1919 sz. alatt.

Forrás: delhir.info

A hozzászólások lehetősége 2023.11.03-án megszűnt.

Alrovatok

Új írások

Hozzászólások