Print this page
2013 december 08, vasárnap

Délvidéken a magyarság ellen lépett a szerb zsoldban politizáló Bilicki Zoltán

Szerző: Haraszthy Ágoston

Botrány: elvitették Délvidék első Trianon-emlékművét!

Felháborító esetről számolt be Facebook oldalán Szávay István, a Jobbik országgyűlési képviselője, a párt nemzetpolitikai kabinetjének elnöke. A Magyar Remény Mozgalom (MRM) a mai napon szerette volna felavatni Délvidék első Trianon-emlékművét. Az eseményre Szávay István is meghívást kapott.

adatrianon1

„Ma reggel azonban Ada község magát magyarnak valló, de a Demokrata Párt színeiben, tehát szerb zsoldban politizáló polgármestere, Bilicki Zoltán utasítására a képen látható emlékművet elszállították" – adta hírül a jobbikos képviselő.

adai botrány

László Bálint, a délvidéki Magyar Remény Mozgalom elnöke és Szávay István, a Jobbik országgyűlési képviselője, a párt nemzetpolitikai kabinetjének elnöke bemutatják a tervezett Trianon-emlékmű üvegtábláját a vajdasági Adán, a római katolikus temető kápolnája mellett - MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely

Szávay István ígéretet tett arra, hogy a Jobbik nem fogja szó nélkül hagyni az esetet, mindenben segítik a szervezőket, akik az ellopott oszlopot pótolni fogják, és az avatást méltó körülmények között ismét meg fogják tartani. Szávay a Jobbik nevében felajánlotta, hogy az emlékmű pótlásának költségeit a nemzeti párt magára fogja vállalni.

A jobbikos honatya továbbá azt írta Facebook oldalára: „Köszönet és elismerés illeti Rusai Józsefet, az MRM adai vezetőjét és mindazon bajtársait, akik szembe szállnak a hatósági önkénnyel, megalkuvást és meghátrálást nem tűrve kitartanak céljaik mellett!"

Fotó: Kelemen Zoltán Gergely

Résztvevők a délvidéki Magyar Remény Mozgalom megemlékezésén a vajdasági Adán, a római katolikus temető kápolnája mellett - MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely

Az MTI azt írja: Rusai József, a Magyar Remény Mozgalom (MRM) adai községi szervezetének elnöke a helyszínen újságíróknak elmondta, az avatás előtt, vasárnap kora délután szembesültek azzal, hogy ismeretlenek szombaton délután vagy vasárnap reggel elvitték a magánadományokból, egyházi területen állított emlékmű talapzatát. Az elnök hozzátette, szeretnék az emlékművet a közeljövőben a tervezett helyén fölállítani.

László Bálint, az MRM elnöke közölte, a párt az emlékmű állításáról megállapodott a katolikus egyházzal, és az avatási ünnepséget is bejelentette a rendőrségnél, és az tudomásul vette.

Az adai plébános azonban a helyi építésügyi hatóságtól kapott egy határozatot, amely egynapos határidővel elrendeli az emlékmű bontását. Ezt a lépést a település magyar nemzetiségű polgármestere kezdeményezte hivatalból. A dokumentum szerint bár tizenöt napon belül lehetőség van fellebbezésre, ez a végrehajtásra nincs halasztó hatállyal.

Mivel a magántulajdonból emelt emlékmű magánterületről tűnt el, a párt ismeretlen tettes ellen feljelentést tesz - mondta László Bálint.

A Pannon RTV helyszíni riportja

Szávay István magyar országgyűlési képviselő, a Jobbik nemzetpolitikai kabinetjének elnöke hangsúlyozta, az emlékmű egyszerre mementója annak a tragédiának, amely a nemzettel 1920-ban történt, ugyanakkor jelképezi azt is, hogy ennek ellenére megmaradt az itteni magyarság, összetart, van hite és jövője is.

A képviselő jogi és erkölcsi szempontból is elfogadhatatlannak tartja a történteket. A politikus elmondta, a Jobbik szeretné, ha mielőbb tisztázódnának az eset körülményei. Ha bebizonyosodik, hogy jogszerűtlen volt a bontásról szóló határozat, a párt elvárja a magyar kormánytól, világosan adjon hangot tiltakozásának.

Szávay István Facebook oldala és MTI, PannonRTV nyomán – alfahir.hu

Forrás: http://delhir.com/cimlap/friss-hireink/17768--botrany-elvitettek-delvidek-els-trianon-emlekmvet

Beküldte: RV