20240329
Last updateCs, 08 febr. 2024 7pm

rovas logo

2008 szeptember 28, vasárnap

A meghurcolt és megkínzott kulákok

Szerző: hunhir.hu

Egy olyan időszaknak állítanak emléket a várpalotaiak, amely nagyon mélyen érintette Magyarország ősi foglalkozását űző, meghatározó társadalmi osztályt, a parasztságot.

Első emlék a lesöpört padlású, meghurcolt és megkínzott kuláknak

A régihez, a hagyományokhoz és az erkölcshöz ragaszkodó, a földből és a földért élő földművest kellett először megalázni és megfélemlíteni, hogy a hatalomhoz dörgölőzött nincstelenek előbbre kerülhessenek.

Felavatják Magyarország első kulákemlékművét és a Kulák áldozatok emlékterét szombaton Várpalotán, a Gazdasorsok című hagyományőrző emléknap keretében. Átadják és felavatják a Felsővárosi kvártélyt, bemutató- és kézművesházat is, egész napos színes, változatos műsorral várják az érdeklődőket. A rendezvény fővédnöke Jakab István, a Magosz elnöke.

(A kulákemlékmű helyszíne: Várpalota, Rózsakút u. 53.–Mátyás király u. kereszteződése közötti tér. A Felsővárosi kvártély, bemutató- és kézművesház helyszíne: Várpalota, Rózsakút u. 23.)

Szabó-Bátor Tamás független önkormányzati képviselő elmondta: a magyar történetírás egyik fehér foltja a paraszttársadalom ötvenes évekbeli tragédiája, amikor a legjobban teljesítő, legöntudatosabb réteget megfélemlítették, megalázták, nincstelenné tették, földjeiktől, termelőeszközeiktől megfosztva az iparba kényszerítették. A tönkretett magyar gazdák, parasztcsaládok százezreire, a kulák áldozatokra méltó módon kell megemlékezni. Hozzátette: ennek a méltó módon való megemlékezésnek, és a paraszti hagyományok megtartásának és felelevenítésének legjobb kifejezési formája az a színes programfüzér, hagyományőrző emléknap, amelynek a Gazdasorsok nevet adtuk.
Forrás: hunhir.hu


Hozzászólások megtekintése a régi honlapról ⇒

A hozzászólások lehetősége 2023.11.03-án megszűnt.

Alrovatok

Új írások

Hozzászólások