Magyar Megmaradásért

Nem adjuk fel

 

Sze2020Oct21

2017. November 18., Szombat 11:28

Ezeréves technológiát láthatunk működés közben

Írta:  Sarkadi-Illyés Csaba
Értékelés:
(8 szavazat)
Bizton állíthatjuk, hogy nem mindennapos esemény, ha ezeréves technológiát láthatunk működés közben. Az pedig valóban egyedülálló, ha őseink legendás fegyverzete a szemünk előtt lesz kézzelfogható – és válik valóssággá mindaz, amit eddig csak a könyveinkben olvastunk. Az Alfahír az ünnepélyes megnyitó után, de még az utolsó simítások előtt járt a "Sokezret nyilakkal... a honfoglaló magyar íjfelszerelés" elnevezésű kiállításon.

Mónus József: „az életükért, a magyarságért, egy országért, és egy nemzetért élő és harcoló emberek világát látjuk itt"

Mónus József

 Mónus József - fotó: Harmati András/Alfahír

November 10-től február 25-ig látogatható a fővárosi AVE Kiállítóházban az az egyedülálló tárlat, amely nemcsak bemutatja a kor legfejlettebb hadi technológiáját, hanem összefoglalja azt a folyamatot is, amely során a ma embere hagyományos eszközökből, hagyományos technológia segítségével rekonstruálta a honfoglaló magyarok legendás fegyverét.

Nyíl a pajzsban - fotó: Harmati András/Alfahír

Nyíl a pajzsban - fotó: Harmati András/Alfahír

Akik esetleg fanyalognának a misztikumoktól, feleslegesen teszik, itt tényekre, megfigyelésekre, tapasztalatokra és működési mechanizmusokra támaszkodva, lépésről lépésre bizonyítják be régészek és hagyományőrzők, hogy a X. század magyarok nyilai nem a mendemondák világának részei. Annál sokkal jelentősebbek, és tiszteletparancsolóak.

Az állat minden porcikáját felhasználták

Mi a különbség és hagyományos és a nem hagyományos íjak között? - kérdeztük Marx Tibor képzőművészt (Magyar Történelmi Íjász Társaság), aki válaszában elmondta, ők hagyományos módon, tehát ugyanazzal a módszerrel készítik el az íjakat, ahogy azt 1000 évvel ezelőtt is tették. Ragaszkodnak azokhoz a formákhoz, Marx Tibor - fotó: Harmati András/Alfahíramelyek felől bizonyosak, de nagyon fontosnak tartják az anyagfelhasználást: a mai modern íjak gyártását olcsóbbá teszi a műanyag, de régen csak természetes összetevőket értek el a honfoglalóink.

Marx Tibor - fotó: Harmati András/Alfahír

Egy komplett íjász felszereléshez sok minden kellett: vas a nyílhegyhez és a tegezhez, fa az íj magjához, és persze nyílvesszőhöz. Ezeken kívül minden más alkotó elem állati eredetű volt. Az állat minden porcikáját felhasználták, az inakat, a bőrt, az agancsot, a csontot, a húsát pedig megették. De állati eredetű volt a ragasztóanyag, az enyv is.

Hagyományos eszközök - fotó: Harmati András/Alfahír

Hagyományos eszközök - fotó: Harmati András/Alfahír

A kiállítás létrehozásában szerepet vállaló Magyar Történelmi Íjász Társaságnál nemcsak a tárgyakat, hanem magát a munkafolyamatot is rekonstruálják. Ugyan megesik, amikor gépeket is használnak, ha azzal gyorsabban sikerül fűrészelni, de csak a munkafolyamat gyorsítása érdekében. Ez a hagyományos szemlélet feltétlenül kiszakítja az embert a városi környezetből - magyarázta a képzőművész.

Egy kemence a sztyeppén - fotó: Harmati András/Alfahír

Egy kemence a sztyeppén - fotó: Harmati András/Alfahír

Marx Tibor szerint ma már eljutottunk odáig, hogy az íjásztársadalom kezébe tudják adni azt a hagyományos technológiát, amit már kipróbáltak, és évek óta működik. Ebből a társaság nem csinál üzletet, a tudást, az új fejlesztéseket megosztják az érdeklődőkkel. Így aki szeretne hagyományos felszerelést, az akár el is készítheti magának. Paku Sándor már 4 esztendeje működtet ingyenesen íjkészítő iskolát - tudtuk meg.

Ez így készült ezer éve is - fotó: Harmati András/Alfahír

Ez így készült ezer éve is - fotó: Harmati András/Alfahír

A szarus íj használatakor maga a lövés folyamata is megváltozik, hiszen a leletek alapján kétszer olyan nehéz volt a X. századi fegyver, mint a modern darabok, de

"nagyon fontosnak tartom, hogy hagyományos legyen a felszerelés, mert az vezet a hagyományos lövés technikához".

„Ez az egész arról szól, hogy ez a kis fémhegy eljusson a céljához"

Papp Atilla, a Civil Régészeti Alap alapító elnöke, és az AVE Kiállítóház kurátora arra mutatott rá, hogy mivel az íjfelszerelések természetes anyagokból készültek, ezért a klímánknak köszönhetően nincsenek olyan jó állapotú leleteink, mint az Altaj jégbarlangjaiban. Fémek és minimális mennyiségű csontanyag maradt csak meg a honfoglaló ősink íjfegyverzetéből. Az elmúlt 100 évben ugyan sokan foglalkoztak az elméleti rekonstrukcióval, de most nemcsak újraalkotni sikerült az ezeréves örökségünket, de megértették a fegyver működési elvét is. Gyakorlott szakemberek lóháton is kipróbálták a rekonstruált íjakat.

Papp Atilla - fotó: Harmati András/Alfahír

Papp Atilla - fotó: Harmati András/Alfahír

Elmondta, hogy bár rengeteg mellékvágány is kísérte ezt a kutató munkát, de mikor előkerült egy észak-kaukázusi lelőhelyen eredeti formájában egy X. századi tegez, az visszaigazolta, hogy jól csinálták a rekonstrukciót a magyar szakértők.

Egy "honfoglalás" kori sír mása - fotó: Harmati András/Alfahír

Egy honfoglalás kori sír mása - fotó: Harmati András/Alfahír

"Lehet, hogy furcsán hangzik, de ez az egész arról szól, hogy ez a kis fémhegy eljusson a céljához. A többi csak ennek az útnak az eszköze"

- fogalmazott Papp Atilla, hozzátéve, ezt a folyamatot archaikus eszközökkel tudják itt bemutatni a látogatóknak. Ez a jelenben megalkotott múlt, s ha ez a kettő össze tud kapcsolódni, működik, az formálja a jövőt – húzta alá.


"A fegyver azért hálás téma, mert a gyilkolásnál csak az effektivitás számít"

Azt hittük, az íjakról már mindent tudunk, de időközben sok kérdés felmerült arról, hogyan lehet a gyakorlatban megépíteni ezt a fegyverrendszert - mutatott rá Türk Attila régész, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem tanszékvezetője arra az ellentmondásra, hogy miközben írott források is megemlékeznek honfoglaló őseink félelmetes fegyvereiről, a szálfegyverekkel ellentétben csak nagyon kevés tárgyi lelet maradt fent a X. század íjai után. A szakértő szerint a kiállítás éppen ezért lesz hatással a régészeti kutatásokra is, mert láthatóvá válik, hogy az elméletben felvázolt rekonstrukció a valóságban működik-e.

"A fegyver azért hálás téma, mert a gyilkolásnál csak az effektivitás számít"

- érzékeltette Türk Attila, hogy amíg az ékszereknél, a ruházatnál lehet vitatkozni a különböző változatokon, addig a fegyvereknél annak van igaza, aki a nagyobb hatékonyságot tudja felmutatni. A tárlat a vaskohászattól kezdve, a szarukészítésen át, a fa megmunkálásig szemlélteti hitelesen a X. századi életet és a fegyvereket.

A nyílvessző mindenen áthatol - fotó: Harmati András/Alfahír

A nyílvessző mindenen áthatol - fotó: Harmati András/Alfahír

Türk Attila abbéli reményét is kifejezte, hogy azok, akik ezt a kiállítást megnézik, nem fogják ezután megvenni a műanyag nyílvesszőket. Legyen világosan elkülönítve a sport- és a szarusíjak - tette hozzá.

A cél irányában - fotó: Harmati András/Alfahír

A cél irányában - fotó: Harmati András/Alfahír

„Az életükért, a magyarságért, egy országért, és egy nemzetért élő és harcoló emberek világát látjuk itt"

Mónus József íjászvilágbajnok, 24 világrekord büszke tulajdonosa egy 20 méteres lövéssel nyitotta meg a rendezvényt; jellemző a szarusíj hatékonyságára, hogy ezzel simán átlőtte a két centi vastag fapajzsot. De világhírű íjászunk nemcsak emiatt tartja megtiszteltetésnek, hogy itt lehetett, hanem mert úgy látja, ilyen kiállítás nemcsak Európában, de a világon sincs még egy.

Egyébként ő is azt gondolja, aki sportíjászként lő, az meg sem közelítheti ennek a valódi lelkiségét, hangulatát, "ez a múltról, mesteremberek világáról szól. Innen jöttünk" - magyarázta. Nemcsak a legjobb kovácsműhelyekre volt szükség (egy X. századi nyílhegy 30 gramm, abból van a tegezben 20 darab - 600 gramm; és mondjuk 30 ezer harcos várja az ellátást, ez legalább 18 tonna fém megmunkálást jelenti), de halászathoz (a halak hólyagjából is nyertek ki enyvet), az asztalosmesterséghez, az állattartáshoz és persze a kiképzéshez is mesterfokon kellett érteni az íjkészítés során. "Annak a kornak a legnagyobb iparágát látod itt" - fogalmazott, hozzátéve ezekkel az íjakkal 300 méterre is célba találtak őseink, de egy akkori íjászmester minden bizonnyal sokkal többet tudott ezekről a fegyverekről, mint amennyit mi felfedeztünk belőlük 1000 év távlatából.

A fegyvereknél a hatékonyság a lényeg - fotó: Harmati András/Alfahír

A fegyvereknél a hatékonyság a lényeg - fotó: Harmati András/Alfahír

Ez a kiállítás az akkori csúcsot jelentő technológián kívül, az azt használók szellemiségét is bemutatja.

"Nem sportemberekről van szó, hanem az életükért, a magyarságért, egy országért, és egy nemzetért élő és harcoló emberek világát látjuk itt"

- jelentette ki Mónus József.

Ön tud hátrafelé lőni egy lovon? Kipróbálhatja! - fotó: Harmati András/Alfahír

Ön tud hátrafelé lőni egy lovon? Kipróbálhatja! - fotó: Harmati András/Alfahír

Persze nem mehetünk el a ma emberének szóló üzenet mellett sem.

Mónus József fegyverei - fotó: Harmati/András

Mónus József fegyverei - fotó: Harmati/András

Mónus József szerint aki ezen a kiállításon körbenéz, az jó eséllyel átélheti azt a múlt- és nemzettiszteletet, amely aztán segíti őt az életben maradásáért vívott mindennapos harcaikban. Ehhez nem kell íjásznak lenni, mindenki lehet zászlóvivő a saját közegében, az iskolapadban, vagy épp az esztergapad mellett is, mert mi, magyarok együtt vagyunk erősek.

Áthatolt a pajzson - fotó: Harmati András/Alfahír

Áthatolt a pajzson - fotó: Harmati András/Alfahír

Forrás: alfahír.hu
ajánlotta Nagy Róbert Zoltán

 

Megjelent: 1682 alkalommal

Hozzászólások  

 
Bizsók László
#1 Siófok, Mező u. 19.Bizsók László 2018-03-31 16:47
Hogy lehet, hogy képtelenek voltatok feltenni néhány értékelhető fényképet az íjakról, annak használatáról, stb.
Semmi újat nem közöltetek.

Üdv.
Idézet
 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Új írások

Jó honlapok

Látogatók

Hungary 68.2%Austria 1.3%
Romania 5.1%Canada 1.1%
United States 4.5%France 0.9%
Ukraine 3.4%Sweden 0.8%
Russian Federation 2.8%Switzerland 0.4%
Germany 2.4%Netherlands 0.2%
Slovakia 2%Australia 0.2%
United Kingdom 1.9%Kuwait 0.1%
Norway 1.4%Italy 0.1%
Serbia 1.4%Poland 0.1%

Today: 582
This Week: 1813
Last Week: 4695
This Month: 14196
Last Month: 18110
Total: 2493589

Belépés