20240418
Last updateCs, 08 febr. 2024 7pm

rovas logo

2013 május 16, csütörtök

Energiafüggetlenség

Szerző: Orosz Zsolt

Az energia kulcskérdés - Éppúgy kényes az előállítása, mint az ára. A fogyasztói társadalomban, ahol a pénz az Isten, senkinek sem célja az olcsó energia biztosítása, nem beszélve az energiafüggetlenségről, hisz az energia egyfelől adó, másfelől bevétel, profitképző eszköz és függőséget okoz.

Annyira ki vannak centizve az adók, hogy a fogyasztás csökkenése, csődöt jelent. Egyik neves közgazdász szokta mondani, hogy ha egy hétig senki nem venne semmit, csődbe menne az egész világ.

Lehet, hogy eretneknek tűnik egyesek szemében a gondolat, de egy családi ház teljes energiaellátása (villamos áram, fűtés, használati melegvíz) független módon megoldható, ráadásul sokszor töredék áron. Mindez törvényes és engedélyezett, csak nem hirdetett.

Egyre jobban kezdenek elterjedni a kogenerációs erőművek, ami azt jelenti, hogy hőt is termel és villamos energiát is (igen gazdaságosan), mindezt hulladékból, növényi olajból, gázból, stb. A távhő szolgáltatók is cserélik le gázkazánjaikat ilyen gázmotoros erőműre. Ilyenkor a gázfogyasztás kevesebb mint felére csökken, azonban még olyanról nem hallottam, hogy a távhő díját érezhető módon csökkentették volna.

A fa fűtés, amennyiben az ember maga veszi a rönkfát, erdészeti áron, majd maga vágja és hasítja, mindenképp a gázár fele alatt marad. Hátránya, hogy foglalkozni kell vele napi szinten. Ha az udvarban működik egy kazán és a lakásban van egy 1.000 literes tároló, akkor a házban nincs füst, csak meleg, viszont napi 4-6 órát fűteni kell akár a hóban is. Villany előállítására nincs lehetőség. A XXI. században az emberek ha átállnak fatüzelésre, akkor amikor Mars utazásokról beszélünk, az nem az emberek szégyene, hanem a társadalomé.

Napenergia

A napenergiával működő rendszerek úgy vannak kitalálva, hogy anyagilag éppen hogy ne érje meg. Egy 2kW villamos teljesítményű napcella rendszer, déli fekvésű nagy tetőfelületen kb. 3 millió forintba kerül és 15-20 éves megtérülésről beszélünk, hiszen éves átlagot véve az üzemórák száma naponta nincs egy fél nap.

A háztartási melegvíz rendszer is fél milliónál többe kerül és kellően nagy család vagy kisebb közösség szükséges ahhoz, hogy megtérülést egyáltalán számolhassunk.

Másik alapelv, hogy esze ágában sincs egyik modern államnak, hogy az emberek tegyenek a házukra napcellákat, hiszen akkor ki fizeti meg az energiára épülő adót.

Házi kogenerációs mikro erőmű

A növényi olajjal, vagy gázzal (hálózati, palackos, faelgázosító) működő mikro erőmű, mely nem nagyobb mint egy hűtőszekrény, gazdaságos, hosszú élettartamú. Ez hőt is termel és villamos áramot is, 10-17 kW hőt, és 5-10kW villamos energiát. A hőt, hőtárolóban érdemes tárolni (500-700l), ebből oldható meg a fűtés és a háztartási melegvíz. A villamos energiával jól lehet üzemeltetni a nagyfogyasztókat (mosógép, mosogatógép, villamos tűzhely, villamos sütő).

A rendszer nyáron általában napi 3-4 órát működik, télen 10-14 órát. Indulását az elektromos áram igénye, vagy a hőigény kapcsolja. A motor élettartama 8-10 év (30.000 munkaóra).

Egy átlagos modern családi ház éves energiaigénye (villany+fűtés+meleg víz) kb. 650.000 Ft. A költségek elég könnyen felezhetők, negyedelhetők (tizedelhetők).

Megtérülés minden más módszerhez képest látványos, 2-3-4 év.

A zöld villamos energia átvétele érdekes. Ki vagyunk szolgáltatva a szolgáltatóknak. Német nyelvterületen drágábban veszik át a zöld villamos energiát, mint a szolgáltató ára, nálunk olcsóbban. Figyelembe véve a végtelen sok papírmunkát is, az emberek nálunk inkább a sziget üzemmódban gondolkodnak.

Mi várható

Dániában gőzerővel zajlik a zöld energia bevezetése, többek között a mezőgazdaságra alapuló házi kis erőműveké.

Nálunk ez még kuriózum. A magam részéről sikerült összefogni néhány alkotó szellemű magyar fiatalt és elkészült a kogenerációs házi erőművünk. Jelenleg tesztelés alatt, illetve az elektronika fejlesztése zajlik, a biztonságtechnika tökéletesítése.


 Forrás: http://maga-a-valosag.hu/?page_id=416

Hozzászólás  

#3 energia, de mire?sagi 2015-04-19 21:54
Idézet:
A XXI. században az emberek ha átállnak fatüzelésre, akkor amikor Mars utazásokról beszélünk, az nem az emberek szégyene, hanem a társadalomé.
Ha csak ennyi lenne a társadalom szégyene!

De miért is szégyellené magát az a társadalom, amely saját működését az elvonásokból fedezi?
Miért szégyellené magát az a társadalom, amely a multinacionális cégek érdekeit a néptömegek érdekei fölé helyezi?
Amúgy eléggé komikus dolog energia hiányról beszélni egy energia alapú univerzumban, ahol valóságos energiatengerben élünk.
A jelenlegi világunk nem reformálható, pusztulásra van ítélve! A zsákutca végén csak egy akkora nyílás van, amelyen csak az tud keresztülbújni, aki mindenét itten hagyja. Ma már a társadalmi-gazdasági felépítmény maga az akadály! A szellemfertőtlenítésre pedig kell néhány emberöltőnyi idő!
#2 energiaGyulabácsi 2015-04-19 11:33
Nálunk van a kontinens legnagyobb uránkészlete.
Lehet tagadni, rémhíreket terjeszteni, de attol a valóság nem változik. Ugyanis a jövő az atomenergiájé akár tetszik az olajmágnásoknak akár nem.
+1 #1 Szelenergia?Norbert 2013-05-17 10:54
Nemet orszag,Norvegia,Hollania tele van ezekkel.
Miert maradt ki a felsorolasbol?

A hozzászólások lehetősége 2023.11.03-án megszűnt.

Alrovatok

Új írások

Hozzászólások