20240420
Last updateCs, 08 febr. 2024 7pm

rovas logo

2008 július 14, hétfő

Szólnak a rovarok, ha nyakunkon az eső

Szerző: borsonline.hu

A fecskék alacsony repülése a biológusok szerint is jól jelzi a közelgő esős időjárást, pedig a madárkák csak a rovarokat figyelik.

 

Magasan repülnek a vércsék

Alacsonyan repülnek a fecskék, esni fog – tartja a néphit, egyáltalán nem alaptalanul. A fecskék alacsony repülése a biológusok szerint is jól jelzi a közelgő esős időjárást, pedig a madárkák csak a rovarokat figyelik. Elsődleges táplálékaik ugyanis rendkívül érzékenyek a légnyomás-változásra, amint megérzik az eső közeledtét, igyekeznek elbújni a levelek alsó oldalára. A fecskék pedig, amelyek a rovarokat a földfelszínhez közel keresik, nem tévesztik szem elől őket.

A vércsék is rovarokkal táplálkoznak, jóval az eső előtt azonban – a fecskékkel ellentétben – magasan szárnyalnak.

Nem csak a békák viselkedése változik meg az időjárással


Fotó: North Photo, Reuters

Igyekeznek ugyanis még a vihar előtt jól lakni, ezért utolsó pillanatban magasabban helyeken keresik a táplálékot. Röviddel eső előtt számos giliszta tekeredik a talajon, a legyek, a darazsak zavarodottan repkednek, a szúnyogok ránk támadnak.
Verőfényes időben nem véletlenül szaporodnak el a csodás, tökéletesre szőtt pókhálók. A nyolclábú rovarok ugyanis a jó idő érkeztét jelző nyomásváltozást már előző nap hálószövéssel jelzik, a lepkék pedig ugyanerre a úgy reagálnak, hogy előbújnak a lepkebábokból.

Sirályok a tökéletes időjósok

Ha elbújik, ideges a kutyája, macskája, várhatóan fél-egy órán belül villámlás, égzengés lesz. A lovak, a teknősbékák is jelzik ugyanezt, tudósok szerint a megnövekedett elektromos feszültséget érzékelik.

A legismertebb "időjósok" békák, amik a légnyomás változására reagálnak, éppúgy, mint néhány halfaj, amelyik mélyebb vizekre úszik vihar előtt.

A tenger állatait is érdemes figyelni, ha tudni szeretnénk, milyen idő lesz. Mert ha delfinek lepik el az öblöket, biztosak lehetünk benne, hogy a közelgő vihar elől úsztak a nyugodt, védett vizekre, nem úgy, mint a sirályok. A fehér madarak azért vonulnak a part felé, mert kedvenc halvacsorájuk mélyebb vizekre úszik ilyenkor, ők pedig kénytelen a part közelében táplálék után nézni. A szeles időt a levegőben töltik, a többnapos szép idő érkeztét pedig úgy jövendölik a sirályok, hogy gyakran szállnak le a víz felszínére. A jelenségre már kész a tudományos magyarázat: ha a szél gyenge, a levegő meleg és a víz hűvösebb a levegőnél, a sirályoknak kemény munka a levegőben maradni, így hát szívesen ülnek a víz felszínére.


Forrás:borsonline.hu

A hozzászólások lehetősége 2023.11.03-án megszűnt.

Alrovatok

Új írások

Hozzászólások