Print this page
2008 május 21, szerda

Az anyukák alig ismerik a csecsemőtáplálás szabályait

Szerző: inforadio.hu

Az egyik legnagyobb hibának azt tartja a szakértő, hogy az anyukák nem tudják: 5-8 deci anyatejre van szüksége egy 6 és 12 hónapos kor közötti csecsemőnek.

Magyarországon minden ötödik egy év alatti gyermek kap tehéntejet, pedig ezt orvosok tiltják - derül ki egy frissen végzett kutatásból. A túl korai tehéntejfogyasztás vérszegénységet, ekcémát és légúti megbetegedéseket is okozhat.

Egy reprezentatív felmérés során 400 olyan anyukát kérdeztek meg szoptatási szokásaikról, akiknek 0 és 12 hónapos kor közötti csecsemőjük van. A kisbabák körülbelül 20 százaléka kap tehéntejet 1 éves életkor alatt, miközben a szakma ezt kategorikusan tiltja - mondta az InfoRádiónak a Magyar Gyermekorvosok Társaságának elnöke.

Dr Szabó László szerint a kutatásból kitűnik, hogy az anyukák ismeretei nagyon hiányosak csecsemőjük helyes táplálását illetően. Az édesanyák között sok a tévhit, ezért sokan nem megfelelően választják ki a táplálási módot.

Az egyik legnagyobb hibának azt tartja a szakértő, hogy az anyukák nem tudják: 5-8 deci anyatejre van szüksége egy 6 és 12 hónapos kor közötti csecsemőnek, de sokan lecsökkentik az anyatej adagját, amit például főzelékkel helyettesítenek. Ezzel azonban a baba nem jut megfelelő mennyiségű fehérjéhez és kalóriához - állítja a szakértő.

A másik legnagyobb hiba, hogy az anyák idő előtt adnak tehén- vagy kecsketejet a kisgyereknek, ami abszolút helytelen - hangsúlyozta a Dr Szabó László, hozzátéve, hogy ezzel a gyerek nagy ásványianyag- és fehérjeterhelést kap, miközben például vasban hiányt szenved.

A tehéntej korai fogyasztása esetén könnyen alakulhat ki tejallergia, sőt ekcémás bőrbetegség, vashiányos vérszegénység és asztmás jellegű légúti megbetegedések is.

Hanganyag: Torda Júlia

Forrás: inforadio.hu