Magyar Megmaradásért

Nem adjuk fel

 

Sze2020Sep23

2008. Május 21., Szerda 20:11

Az anyukák alig ismerik a csecsemőtáplálás szabályait

Írta:  inforadio.hu
Értékelés:
(6 szavazat)
Az egyik legnagyobb hibának azt tartja a szakértő, hogy az anyukák nem tudják: 5-8 deci anyatejre van szüksége egy 6 és 12 hónapos kor közötti csecsemőnek.

Magyarországon minden ötödik egy év alatti gyermek kap tehéntejet, pedig ezt orvosok tiltják - derül ki egy frissen végzett kutatásból. A túl korai tehéntejfogyasztás vérszegénységet, ekcémát és légúti megbetegedéseket is okozhat.

Egy reprezentatív felmérés során 400 olyan anyukát kérdeztek meg szoptatási szokásaikról, akiknek 0 és 12 hónapos kor közötti csecsemőjük van. A kisbabák körülbelül 20 százaléka kap tehéntejet 1 éves életkor alatt, miközben a szakma ezt kategorikusan tiltja - mondta az InfoRádiónak a Magyar Gyermekorvosok Társaságának elnöke.

Dr Szabó László szerint a kutatásból kitűnik, hogy az anyukák ismeretei nagyon hiányosak csecsemőjük helyes táplálását illetően. Az édesanyák között sok a tévhit, ezért sokan nem megfelelően választják ki a táplálási módot.

Az egyik legnagyobb hibának azt tartja a szakértő, hogy az anyukák nem tudják: 5-8 deci anyatejre van szüksége egy 6 és 12 hónapos kor közötti csecsemőnek, de sokan lecsökkentik az anyatej adagját, amit például főzelékkel helyettesítenek. Ezzel azonban a baba nem jut megfelelő mennyiségű fehérjéhez és kalóriához - állítja a szakértő.

A másik legnagyobb hiba, hogy az anyák idő előtt adnak tehén- vagy kecsketejet a kisgyereknek, ami abszolút helytelen - hangsúlyozta a Dr Szabó László, hozzátéve, hogy ezzel a gyerek nagy ásványianyag- és fehérjeterhelést kap, miközben például vasban hiányt szenved.

A tehéntej korai fogyasztása esetén könnyen alakulhat ki tejallergia, sőt ekcémás bőrbetegség, vashiányos vérszegénység és asztmás jellegű légúti megbetegedések is.

Hanganyag: Torda Júlia

Forrás: inforadio.hu

Megjelent: 7496 alkalommal

Hozzászólások  

 
Kné K. Mária
#2 Ég és Föld-nekKné K. Mária 2012-12-20 10:43
Ég és Föld-nek
"A búza gombáktól fertőzött héjja amitől a barna kenyér barna lesz. Ez a gombás fetőzés megbetegedéséek alapja!"
?????????
Aki ismeri egy kicsit is a kémiát, az nem mondhat ilyet. A barna kenyér az teljes kiőrlésű, és a korparész el nem válogatása miatt barna. A héja ugyan lehet gombával fertőzött s ezáltal némi a termésfal külső részén is akadhat (korpa), de a sütési hőmérséklet min. 200-280 Celsius fokon ez el is pusztul. A teljes kiőrléső búzában a héja nincsen benne, mert csépelt termékről van szó.
A mostani barna kenyér azonban, amit a boltokban kapunk, nem természetes módon erjesztett termék, tehát nem hagyományos dagasztott (savanyított) termék, hanem sütőporos és adalékos, ezért abban fellelhetők lehetnek gombák. Viszont, ha otthon készülnek is termékek, ha azok bolti alapanyagból, akár fehér lisztből készüljenek is, tartalmazhatnak gomba-fossziliákat. Ilyen alapon akkor a fehér-kenyér sem megfelelő táplálék lenne nem?
Idézet
 
 
Ég és Föld
#1 Egy éven át csak anyatejÉg és Föld 2012-12-17 12:59
Az anyák pedig minimum 15 gramm kizárólag asztali sót fogyasszanak természetes élelmükhöz.
Semmi felvágott, májkrém és virsli, párizsi. Ezek az olcsó készítmények mind tartalmaznak rákkeltó Monsanto által génkezelt szóját.
Csirkés bolt, ahol természetese táplálású állatok vannak, frissen lesütött csirkemáj, comb, húsleves semmi zacskós adalékm, ízesítő.
Tehát mindent otthon természetes módon készítsünk. Előre elkészített termékek, félkész termékek nem biztonságosak!
Kovászos kenyér, lehetőleg fehér. A barna kenyerekről azt állították, hogy egészségesek, NEM!
A búza gombáktól fertőzött héjja amitől a barna kenyér barna lesz. Ez a gombás fetőzés megbetegedéséek alapja!
Töpörtyű, kacsazsír, mangalica, és liba zsír az egéséges. Olajjal NE SÜSSÜNK!
Egészségükre!
Idézet
 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Új írások

Jó honlapok

Látogatók

Hungary 68.6%Austria 1.3%
Romania 5.2%Canada 1.1%
United States 4.1%France 0.9%
Ukraine 3.4%Sweden 0.7%
Russian Federation 2.8%Switzerland 0.4%
Germany 2.4%Netherlands 0.2%
Slovakia 2%Australia 0.2%
United Kingdom 1.9%Kuwait 0.1%
Serbia 1.3%Italy 0.1%
Norway 1.3%Poland 0.1%

Today: 463
This Week: 1910
Last Week: 4572
This Month: 13844
Last Month: 17170
Total: 2474864

Belépés