20240419
Last updateCs, 08 febr. 2024 7pm

rovas logo

2008 május 09, péntek

Luxusszálló fenyegeti a kristálybarlangot

Szerző: Szent Korona Rádió

Kis híján ölre mentek tegnap a természetvédők és Szalay Balázs (43) raliversenyző a Molnár János-barlangért.

Szalay Balázs raliversenyző extrém sportolóknak építtetne 16 szobás szállodát a barlang fölé.

Kis híján ölre mentek tegnap a természetvédők és Szalay Balázs (43) raliversenyző a Molnár János-barlangért. Míg Adamkó Péter (58) barlangkutató és dr. Leél-Össy Szabolcs földtudományi kandidátus a helyszínen arról beszélt, hogy a szigorúan védett II. kerületi telekre semmi sem építhető, betoppant Szalay, aki a rendőrséget tárcsázta, mivel illetéktelen behatolásnak minősítette a szakemberek ténykedését.

A Párizs-Dakar-rali magyar fenegyereke, Szalay Balázs elhatározta, hogy 500 millió forintért luxusszállót épít a Malom-tó partjára, közvetlenül a világ legnagyobb hévizes barlangjának bejárata mellé. A szuperhotel az extrém sportok szerelmeseit és a barlangi búvárokat csábítaná Budára. Mint arról a Blikk beszámolt, a barlangászok és a kutatók ellenszegültek, s ez mostanra komoly konfliktussá vált, amelyben a Fővárosi Bíróságnak kell igazságot tennie.

A természetvédő szakemberek szerint a per csak az első lépés, hiszen súlyos visszaélések történnek, amelyet a rendőrség is vizsgál, egyelőre konkrét gyanúsított nélkül.

- Én már holnap megépíteném a 16 szobás szállodámat, ami a mi álláspontunk szerint nem fenyegeti a barlangot - mondta el a Blikknek Szalay, aki nem is értette, mit keres a sajtó és a két szakember a területén, ezért a rendőröket is hívta. A szakértők állítják, azért harcolnak, mert az építkezés miatt végveszélybe kerül az egyedülálló kristálybarlang és annak tiszta hévize.

- Itt soha nem állt alappal rendelkező épület, ezért azok nem fenyegették a páratlan természeti jelenséget. De amit Szalay úr akar ide építeni, visszafordíthatatlan károkat okozna - fejtette ki Leél-Össy Szabolcs, és hozzátette, az eredeti, 1896-ban megnyílt törökfürdőt, amelybe királyok jártak gyógyulni, azért kellett 1965-ben bezárni, mert a medencéi megrepedtek, és így szennyeződött a barlangban lévő víz.

A barlang Molnár János patikusról kapta a nevét, aki az 1800-as évek közepén elsőként feltárta a barlang száraz részét. A járat víz alatti területen folytatódik, a Molnár János-barlang honlapján megtekinthetik a lelkes búvárokat akik folytatták a feltárást. A cikk végén levő hivatkozásra kattintva olvashatnak a barlang történetéről valamint fotókon megnézhetik milyen kincset veszélyeztet az anyagi haszonért az "extrém sportoló".

(blikk nyomán Szent Korona Rádió)

A hozzászólások lehetősége 2023.11.03-án megszűnt.

Alrovatok

Új írások

Hozzászólások