20240418
Last updateCs, 08 febr. 2024 7pm

rovas logo

2008 május 07, szerda

Az Asztma Világnap, a magyar beteg és a paraziták

Szerző: Pós Péter

Ugyan mi indokolhatja egy nemzetközi, de mégiscsak egynapos eseménynek, az Asztma Világnapnak, az elég alapos vizsgálatot feltételezve tízmillió magyar betegnek, és az élősködő lények általánosító, biológiai szakkifejezéssel való megnevezésének egy címben szerepeltetését?

A szoros összefüggés! Itt ugyanis különleges, köz- és önveszélyes, ráadásul a saját fajukon élősködő parazitákról, és azoknak az asztmások mellett más betegeket is veszélyeztető hatásáról van szó.

Meg tudod fékezni az asztmádat! Ez a jelmondata az idén május 6-ára eső Asztma Világnapnak. Az üzenet ígérete tavaly is ugyanez volt. Bár a világon már több mint 300 millió ember asztmás, és számuk rohamosan nő, a betegek legnagyobb része a tisztességes, felelős vezetésű országokban, megfelelő gyógykezeléssel képes lenne az asztmáját féken tartani. Nálunk azonban más a helyzet.

A gyógyszerellátás, a kórházi és a sürgősségi ellátás lepusztítása mellett sorban veszítjük el a felelős elődeink által létrehozott azon értékes, testi és lelki értelemben is gyógyhatású intézményeinket, amelyek eredendően tiszta környezetük, klimatikus területi előnyeik miatt is igen sokat érnek, és amelyekben még a humánusként ritkán emlegetett korábbi diktatúrákban is gyógyulhattunk.

Előbb az asztmás, allergiás illetve még sok más betegségben szenvedő gyermekek gyógyításában kimagasló eredményeket elért Svábhegyi Gyermekgyógyintézettel, majd a szintén nyugalmas, tiszta környezetben lévő és igen eredményes gyógyító munkát végző Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézettel kapcsolatban derült ki, hogy nálunk egyes érdekcsoportosulások ingatlanbefektetési és általános profitszerzési szempontjai jóval lényegesebbek az emberek egészségében megnyilvánuló közérdeknél.

Más, kisebb port felvert, de szintén érzékeny veszteségek után, úgy tűnik, most az egyik legújabb fenyegetettséget a kékestetői és mátraházai gyógyintézeteket közvetlenül érintő funkció- és tulajdonosváltás jelenti.

Alaptalannak egyáltalán nem állítható hírek szerint az Egészségügyi Minisztérium jogutód nélkül megszünteti a korábbi Mátrai Állami Gyógyintézetet (MÁGY), amelynek nevéből 2005. decemberétől az Állami csendesen kikopott. Pedig a kórház és szanatórium nemzeti kincset jelentő klimatikus gyógyhelyen, az I. világháborút követő gazdasági recesszió idején, az Országos Közmunkatanács állami finanszírozási hátterével épült.

Az ügyben már évekkel ezelőtt ellentmondásos, a közvélemény előtt jól elleplezett folyamatok kezdődtek a Heves Megyei Önkormányzat, Gyöngyös város, és a Debreceni Egyetem spekulatív körbe vonásával. Mátraháza-Kékestető Építési Szabályozásának 2005-ös rendelettervezete és Heves Megye Területrendezési Terve is gyanúsan homályos, indokolhatatlanul pongyola megfogalmazásokat tartalmazott.

A korábban szintén a MÁGY-hoz tartozó, de 1994-től Parádfürdői Állami Kórház néven ismét önálló részleg máris a sajátos hírű HospInvest csoport érdekeltségében van.

A Mátrai Gyógyintézet honlapján az új Alapító Okirat elektronikus formában nem érhető el. A költségvetési beszámolók elektronikus formában nem érhetőek el. Az átláthatóság érdekében létrehozott ún. üvegzseb törvényben előírt közzétételi kötelezettségeiből az intézet itt szinte csak a dokumentumok címét közli.
Igen részletes információkat olvashatunk azonban a honlapon a jól fizető egészségturizmus, és gyógyturizmus rovatok alatt.

A 75 éves gyógyintézet Egészség a csúcson címmel tartott rendezvényének sajtóanyaga a háttérben folyó tervekre nem tartalmaz semmilyen utalást.

Újabb fejlemény, hogy a miniszterelnök hathatós eszmei támogatásával éppen most foglal hídfőt a térségben a súlyosan környezetszennyező és egészségkárosító anyagokat felhasználó gumiipar is. Az indiai Apollo Tyres gumiabroncsgyártó a kelet-európai gyártóbázisát tervezi Gyöngyösön megvalósítani.

Az Asztma Világnapnak a világ boldogabb része számára szóló üzenetéről és a magyar betegek értékük szerinti(?) kezeléséről már írtam, ideje világosabban kifejteni a parazitakérdést is.

A növényi és állati élősködő (parazita) élőlény más fajú gazdaszervezetet használ ki, abból él, az által szaporodik. Főként táplálékelvonás révén vannak a gazda kárára, amit csak akkor tudnak súlyosabban károsítani, ha annak ellenálló képessége lecsökken.

Az élősködés a gazdaszervezet károsodásával, többnyire azonban nem teljes pusztulásával jár, mivel ez már a parazita további élősködését is veszélyeztetné. Az egészséges gazdaszervezet védekező erőinek mozgósításával igyekszik az élősködők ellen hatni.

A parazita szót a köznyelv nem indokolatlanul használja olyan emberekre is, akik az élővilágra nem jellemzően saját fajukon élősködve, a többség érdekét súlyosan veszélyeztetve, a társadalmat gazdaszervezetként használják, a többség kárán élnek, általa gazdagodnak, és mivel a többséggel ellentétben ebből futja bőven gyermekeik felnevelésére is, ez által szaporodnak.

A magyar társadalom sajnos nem tűnik egészséges gazdaszervezetnek, mert védekező erőinek mozgósításával nem igyekszik az élősködők ellen hatni.
Pedig az ország sorsa mégiscsak fontosabb, mint a paraziták sorsa!


A Mátrai Gyógyintézetről: www.magy.eu

Ajánlott irodalom:

- Karl Sigmund: Az élet játékai (Akadémiai Kiadó). Fontos idézet: „A kizsákmányolókkal szembeni ellenállás képességének feladása veszélyes dolog. Ha Ön megengedi, hogy kizsákmányolják, akkor nemcsak a saját helyzetét rontja: a kizsákmányolók eltartásával az egész közösséget veszélyezteti.” (Ez pedig itt éppen a magyar nép!)
- Az ingatlanmagazin.com interjúja Makovecz Imrével 2008/04/24; Makovecz: „Itt honfoglalás történik, amelyet náció nélküli, a pénzvilághoz tartozó szervezetek hajtanak végre.”

Mindhárom témakörről: www.abosz.hu/idoszerukerdesek.html

Budapest, 2008. május 5.


Pós Péter
az Asztmás és Allergiás Betegek Országos Szövetsége (ABOSZ) elnöke
a Mátrai Gyógyintézet Felügyelő Tanácsának tagja
a Nemzeti Egészségügyi Tanács (NET) tagja

 

A hozzászólások lehetősége 2023.11.03-án megszűnt.

Alrovatok

Új írások

Hozzászólások