Magyar Megmaradásért

Nem adjuk fel

 

Sze2020Nov25

2017. Augusztus 06., Vasárnap 18:32

Kenderbetonról avagy a kender...

Írta:  Új világtudat
Értékelés:
(10 szavazat)
Először is, mi az a kenderbeton? Amint azt a neve is sugallja, a kenderbeton olyan építőanyag, amelyben a kender egy keverék részét képezi. Sokoldalú és szívós, használható falszigeteléshez, padlóburkolatokhoz, falakhoz, tetőszerkezetekhez stb. Emellett tűzálló, vízálló és rothadásálló, feltéve, hogy a föld felett van.

A kender belső szárából származó rostokat mész bázisú kötőanyaggal keverik össze, hogy létrejöjjön a végső, negatív szénlábnyomú termék. A kenderbeton jóval sokoldalúbb és rugalmasabb, mint a beton, így könnyebben lehet dolgozni vele. Valójában a földrengések sem képesek kárt tenni a kenderbetonból készült szerkezetekben, mivel háromszor annyira ellenállóak a károsodásnak, mint a hagyományos beton.

A kenderbeton előállítása emellett kevesebb energiát is igényel, mivel a meszet nem kell ugyanolyan mértékben felmelegíteni, mint az ipari beton esetében. Ráadásul, mivel cellulózt tartalmaz, a kenderbeton megköti a szenet. Növekedése során a kender nagy mennyiségű szenet vesz fel, amit azután a házakba vagy épületekbe építenek be. A szén így tárolásra kerül, nem pedig a légkörbe, és ennek következtében egy ház kenderbetonból való felépítésével körülbelül 9000 kg szén köthető meg.

Erős, könnyű és légáteresztő, ezért a kenderbeton vitathatatlanul kiváló építőanyag. Ha kültéri falakhoz használják, a víz belekerülhet rothadás vagy egyéb károsodás nélkül. Ráadásul a külső falak szigetelése helyett egyszerűen csak kenderbetont kell használni. Mivel a nedvességet a külső környezetből veszi fel, a kenderbeton képes megtartani ezt a páratartalmat, amíg ismét fel nem szabadul, amikor a levegő újra száraz nem lesz.

Miközben a mész hosszabb ideig keményedik, mint a beton, mivel cellulózzal van összekeverve, hihetetlenül erős. Idővel a mész lényegében visszaalakul kőzetté, így az anyag keményebbé válik, amíg teljesen meg nem kövesedik. Ez azt jelenti, hogy a fal több ezer évig fog tartani a mai szabványos építőanyagok 40-100 évéhez képest.

A kenderbeton más módon is sokoldalú. Ha túl sokat kevernek be az építés során, egyszerűen visszajuttatható a keverék a talajba, mint egy nagyszerű műtrágya. És mivel a kender mindössze 14 hét alatt teljesen kifejlődik, ezért egy nagyon hatékony, olcsó és fenntartható megoldás.

A kender termesztése ráadásul nem igényel semmiféle műtrágyát, gyomirtó vagy gombaölő szert, és szinte korlátlan kapacitással használható. A kendermagban Omega-3 olaj, aminosavak, fehérjék találhatók és rostokban gazdag, míg a külső rostjait ruhákhoz, papírhoz és sok más hétköznapi tárgyhoz lehet felhasználni. Ez valóban figyelemre méltó növény, melynek használata nem kap kellő figyelmet.

Azt gondolhatnánk, hogy ha a kormányok és a vállalatok valóban aggasztónak találják a klímaváltozást és annak hatalmas hatását, melyet állítólag az egész élővilágra gyakorol, akkor elkezdik lehetővé tenni ennek az építőanyagnak az alkalmazását amilyen gyorsan csak lehetséges, és újra legalizálják a kender széleskörű használatát.

Ám úgy tűnik, hogy nem ez a helyzet. Talán túloznak az éghajlatváltozásról, és hogy milyen hatással van rá a szén? Vagy inkább annyira aggódnak a rendszerük miatt, hogy attól tartanak, hogy ez teljesen megváltoztatná a dolgokat? Akárhogy is, itt valami nincs rendben.

Eredeti forrás képekkel: http://ujvilagtudat.blogspot.rs/2017/08/a-kenderbeton-teljesen-atalakithatja-ma.html
Beküldte Szalontay Béla

Kapcsolódó cikk: A kender felhasználásának 9 módja, amiről alig beszélnek →

Megjelent: 1804 alkalommal

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Új írások

Jó honlapok

Látogatók

Hungary 67.3%Austria 1.3%
United States 5.6%Canada 1%
Romania 4.9%France 0.9%
Ukraine 3.4%Sweden 0.9%
Russian Federation 2.7%Switzerland 0.4%
Germany 2.4%Netherlands 0.2%
Slovakia 1.9%Kuwait 0.2%
United Kingdom 1.9%Australia 0.2%
Norway 1.5%Italy 0.1%
Serbia 1.3%Spain 0.1%

Today: 73
This Week: 2370
Last Week: 7754
This Month: 26706
Last Month: 21831
Total: 2528061

Belépés