Print this page
2020 január 14, kedd

A GNI a lényeg, az itt maradó nemzeti jövedelem...

Szerző: Cserna Tamás dr. Varga István

Ritkán olvasható ilyen világos, értelmes, gyakorlatilag objektívnek ítélhető elemzés! Bárkinek - bármilyen is a politikai szimpátiája -, nagyon érdemes és ajánlatos ezen írás elolvasása. A vélemény kialakítása pedig szabad és szubjektív megítélésű is lehet.

 

Kedves Érdeklődők!

Az ország jelene, jövője szempontjából a GNI a lényeg, az itt maradó nemzeti jövedelem, mely a ki- és beáramlás egyenlegét is tartalmazza.

[A GNI (gross national income, magyarul bruttó nemzeti jövedelem) a GDP-ből származtatott mutató. Számítása során figyelembe veszik a külföldről kapott jövedelmeket és a levonják a kiáramlott jövedelmeket.
A mutató régebbi elnevezése GNP (vagyis gross national product, bruttó nemzeti termék) / M.M. szerkesztő/.]

A brüsszeli kutatók készítettek egy európai államok GNI értékeinek időbeni alakulását mutató animációt.

gGNI értékeinek időbeni alakulását mutató animáció

https://twitter.com/Bruegel_org/status/1142470035698585600 →

Rankings according to Gross National Income per head #GNI of the #EU countries: The sad stories of #Greece and #Italy. Blog post by @FrancescoPapad1, #dataviz by @BergaminiEnrico >> http://bit.ly/2N1Wt5Z

Eszerint 2017-re Európában az utolsó helyre ' küzdöttük le ' magunkat, nálunk a legkisebb az egyfőre eső nemzeti jövedelem.

Ez érthető is, mert az olcsó bérért ide települő európai és ázsiai tőkének rendeljük alá a gazdaságpolitikánkat, őket támogatjuk közpénzzel is.

Márpedig a betelepülő tőkének dolgozó pár-százezer munkás olcsó bére miatt az egész nemzet teljes bérszintjét lecsökkentjük, különben nem tudnának alkalmazottakat találni.

Kivétel azonban azon vezetők jövedelme, akik ezt a rendszert fenntartják és az állami megrendeléseket elnyerők túlárazással szerzett jövedelme, mely torzítja az átlagot a többség terhére.

(Néhány ismert név felkerülése a nemzetközi vagyonosok listájára nem a nemzetközi piacon felmutatott teljesítmény eredménye).

Tehát a GDP, a nemzeti össztermék figyelembe vétele megtéveszt, több, vagy kevesebb autó összeszerelése a jólétünkre nem hat ki, ahogy a kis társasági adó miatt nem rezidensek itt kimutatott vállalati nyeresége sem.

MNB adatai szerint 2019-ben 5 592 milliárd forintot fizettünk ki külföldre jövedelemként és 2 760 milliárdot kaptunk (utóbbi becslés).

Tehát a GNI az, amit figyelemmel kell kísérnünk – és el kell mozdulni a tragikus európai utolsó helyről.

Üdvözlettel,
Varga István


 


Sziasztok,

A GDP adatot egy fontos összevetés miatt nézhette be a szerző: a 'cikk' szerint 2010 óta "60%-ot nőtt a magyar GDP". A KSH ezt az adatot forintban számolja, amit utána az MNB által közzétett középárfolyamon számolnak át USD-be és azon is teszik közzé:

2010-es GDP:
HUF alapon: 27 268,9 Mrd Ft
USD alapon: 130,9 Mrd USD

2018-as GDP:
HUF alapon: 42 661,8 Mrd Ft
USD alapon: 139,1 Mrd USD

Ennyit romlott a pénzünk...

Zoli

Beküldte: Antal Miklós