Magyar Megmaradásért

Nem adjuk fel

 

Sze2019Oct23

2010. Július 18., Vasárnap 08:24

Csalánleves és töltött káposzta

Írta:  Tamáska Varga Ákos
Értékelés:
(6 szavazat)
A választópolgárt összezavarja a hatalmas választék. Ráadásul sokszor csalódnia kell, amikor belekóstol egy-egy menübe. Gyakran kiderül, hogy az étlapon beharangozott ízeket másképpen érzékeljük a valóságban. Az ígéretek tálcáját gyakran nagyon hamar üresnek találjuk. A megszorítások palackját meg még az előző párthatalom felejtette az asztalon.

Ebben az esszében nem talál konyhai recepteket az olvasó. Afféle analógiának szántam az őszi önkormányzati választások küszöbén. Íme a példázat:

Móricz Zsigmond Tragédia ( 1909 ) című novellájából ismerjük Kis Jánost, aki egész életében éhezett, mindig jó falatokra vágyott. Majd úgy alakult, hogy a Sarudy Pál lányának lakodalmán megpróbálta „kienni” gazdáját a vagyonából. Reszkető béllel, mohón állt neki a finomságoknak. A hirtelen jött, és sokféle nehéz étel megfeküdte az üres gyomrot, hősünk belehalt a habzsolásba.

A II. világháborúból hazatért harcosaink némelyikét is elérte e kegyetlen végzet. Az évekig csalánlevesen tengődő, összeszűkült gyomor nem tudta feldolgozni sem a túrós csuszát, sem a töltött káposztát: a lakoma halált okozott.

Valahogy így vagyunk ma a pártokkal. Belehalunk a sokféleségbe, kapkodjuk a fejünket jobbra és balra. Pedig mi akartuk, hogy így legyen, mi akartunk több pártot, választási lehetőséget. Hiszen ki voltunk éhezve. Évtizedekig vegetáltunk vagy szenvedtünk az egypártrendszer atyáskodó védőszárnyai alatt. Egypártrendszer: már maga a fogalom is ördögtől való. A párt szavunk a latin ’pars’ szóból ered, jelentése: rész, darab. Na, mármost: egy egészet minimum ketté kell osztani ahhoz, hogy részekről beszélhessünk. Kettőre, háromra, négyre. De semmiképpen sem huszon-harmincvalahányra. Ez már a ló másik oldala, amire szeretünk átesni olykor-olykor.

A társadalmi-politikai szerepléstől megfosztott, a szólásszabadság nélküli, a szabad véleménymondást tiltó cenzúrás világban egyre nőtt az éhség. Így aztán a rendszerváltás szabadnak gondolt klímájában sáskamódra szaporodtak/szaporodnak a pártok. Nyitva az éléskamra, nosza, mindenkinek jogában áll terített asztalt varázsolni. A választékban ígéretek, megoldások, javaslatok sokasága található. Egy átlagember számon sem igen tudja tartani őket.

Össznépi szórakozásnak, nemzeti játéknak tűnik a pártélet. Ha valakinek nem jut már hely elnökként, alelnökként, programigazgatóként, szóvivőként stb. a húsos fazék mellé kerülni, nincs semmi baj. Új pártot kell alakítani. Sokszínű a paletta, nincs még kihasználva minden árnyalat. Bonyolítja a helyzetet, hogy egy-egy párton belül sincs egység. Ilyenkor frakciókat, szekciókat alakítanak, különféle platformokat kreálnak csak úgy, desszertként.

A választópolgárt összezavarja a hatalmas választék. Ráadásul sokszor csalódnia kell, amikor belekóstol egy-egy menübe. Gyakran kiderül, hogy az étlapon beharangozott ízeket másképpen érzékeljük a valóságban. Az ígéretek tálcáját gyakran nagyon hamar üresnek találjuk. A megszorítások palackját meg még az előző párthatalom felejtette az asztalon. Nem baj, ebből is lehet, ebből is kell fogyasztani. Szóval kapkodjuk a fejünket ide-oda. Nem tudunk dönteni. A gazdag kínálattól halálos sebet kap akaratunk, választási képességünk.

Mi lehetne a megoldás? Tegyük félre a pártfüggőséget, és gondolkodjunk egyszerűen állampolgárként. Magyarországon magyarként és Miskolcon miskolciként. Meglátják egyszerű ez. Valójában nincs annyi probléma, és nincs annyi megoldás, mint amennyi a pártok és ígéretek száma.

Egy jó fogást látok: tisztességesen, becsületesen élni-dolgozni minden szinten. Ez biztos, hogy nem fogja megfeküdni a gyomrunkat.

2010. július 18.

Tamáska Varga Ákos


Hozzászólások megtekintése a régi honlapról

Megjelent: 6384 alkalommal

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Új írások

Jó honlapok

Látogatók

Hungary 68.7%Austria 1.3%
Romania 5.4%Canada 1.1%
United States 4%Norway 0.7%
Russian Federation 2.8%France 0.3%
Ukraine 2.7%Kuwait 0.3%
United Kingdom 2.1%Switzerland 0.3%
Slovakia 2.1%Netherlands 0.3%
Sweden 1.9%Australia 0.3%
Germany 1.8%Italy 0.2%
Serbia 1.4%Spain 0.1%

Today: 169
This Week: 1419
Last Week: 4013
This Month: 12774
Last Month: 16977
Total: 2168506

Belépés