Print this page
2006 augusztus 14, hétfő

Piramisok Boszniában: a hőtérkép szerint a visokói hegyek tényleg üregesek

Szerző: Ismeretlen

Piramisok rejtőzhetnek a boszniai Visoko határában: az elgondolást Semir Osmanagic fejtette ki először, aki jelenleg már egy ideje a helyszínen, a Piramisok völgyének nevezett területen folytat ásatásokat.

Piramisok Boszniában: a hőtérkép szerint a visokói hegyek tényleg üregesek

Az ásatások egyik helyszíne a 650 méter magas Visocica, amely a bosnyák származású amerikai tudós szerint piramist rejt, akárcsak a környező másik 4 hegy. A tudós el is keresztelte a piramisokat: a legnagyobb a Nap, a többi a Hold, a Föld, a Boszniai Sárkány és a Szerelem piramisa.

A Holdpiramisnak nevezett hegyen előtűnt egy, a hegyen spirálban körbevezető út, ami arra utalhat, hogy egy zikkurathoz, vagyis ősi babiloni templomhoz hasonló formát adtak annak idején a hegynek.

Senad Hodovic professzor, a visokói múzeum igazgatója arra hívta fel a figyelmet, hogy a település bizonyíthatóan 7000 éve folyamatosan lakott. Annyit lehet tudni, hogy a Balkánt lakó ősi európai nép, az illír számára is szent hely volt, utána a szlávok egyfajta Olümposzként tisztelték, és főistenük, a Zeuszhoz hasonló Perun szentélyeként tartották számon, majd a bosnyák királyok székhelye volt. A királyi vár azon a hegyen állt, amelyet ma a Nap piramisának neveznek.

Az ásatásokat terepfelmérés, majd a műholdas felvételek elemzése előzte meg. A legtöbbet a hőtérkép eredményei sejtetik: az adatok szerint a Visocica és a két másik hegy - amelyek csúcsai ráadásul a műholdas felvételek szerint egyenlő oldalú, vagyis szabályos háromszöget adnak - másképpen hűl ki és melegszik fel, mint a környező hegyek. Ez arra utal, hogy a három hegy üreges.

A Nap piramisának nevezett hegyen késő ősszel kezdik a hegyet keresztül-kasul átjáró alagútrendszer feltárását.