20240329
Last updateCs, 08 febr. 2024 7pm

rovas logo

2008 június 24, kedd

Megtalálták II. István nyughelyét

Szerző: dunatv.hu

Nagyváradon megtalálták annak a premontrei kolostornak a helyét, ahol II. István magyar királyt temették el a XII. században. A felfedezést régészeti ásatások követik a bihari megyeszékhelyen.

Mostanáig csupán a középkori krónikairodalomból lehetett sejteni, hogy Nagyváradon merre állhatott Magyarország első premontrei prépostsága. A rend magyarországi anyakolostoraként számon tartott várad-hegyfoki premontrei konventre csatornázási munkálatok során bukkantak. A franciaországi Premontréban 1120-ban, Szent Norbert által alapított szerzetesi rendet Könyves Kálmán fia, II. István király telepítette Pannóniába.


- Ez a kolostorépület több szempontból is egyedülálló a középkori Magyarországon. Részben azért, mert ezt a konventépületet II. István alapította, és maga az alapító király is ide temetkezett – hangsúlyozta Lakatos Attila régész.

A régészeti feltárások lehetővé teszik majd, hogy a lelőhelyet védett műemlékké nyilvánítsák Romániában.
Forrás: dunatv.hu


Hozzászólások megtekintése a régi honlapról


ket lehetoseg
(szemtanu, 2009.07.28 00:16)

Itt ket lehetoseg all fenn, a harmadik csoda lenne. a valahok reszerol. Elso hogy az egesz muemleket bekapaljak, eltuntetik. Masodik, akar Matyas kiralyunkat, elkaparjak maguknak, meg kideritik hogy II Istvan Dák uralkodo volt, es mar meg is van oldva a problema.
Udv
J


Válasz
Csiribusz
(Csiribusz, 2009.07.27 09:11)

Jó lenne tudni, mi lett azóta a sorsa a feltárásnak. Csak nehogy ezt is magukévá tegyék a románok vagy ami még rosszabb, megsemmisítsék!


A hozzászólások lehetősége 2023.11.03-án megszűnt.

Alrovatok

Új írások

Hozzászólások