20240329
Last updateCs, 08 febr. 2024 7pm

rovas logo

2014 március 30, vasárnap

Egy gyilkoshoz vezetnek a Seuso kincsek

Szerző: borsonline.hu

Emberölés miatt nyomoz a rendőrség a Seuso-kincset megtaláló Sümegh József halála ügyében. A nyomozók azt várják, hogy a kincsek hazahozatala megszólalásra sarkallja az eddig rettegô tanúkat.

Sümegh József gyilkosához vezetnek a Seuso-kincsek

Emberölés miatt nyomoz a rendőrség a Seuso-kincset megtaláló Sümegh József halála ügyében. A nyomozók azt várják, hogy a kincsek hazahozatala megszólalásra sarkallja az eddig rettegô tanúkat.
Gasztrokalauz, olvasói receptek, édes rombolás – Gasztromagzin keddenként a Borsban!

A Seuso-kincs néven ismert római kori leletegyüttesrôl folyó tárgyalásokról még olyan szakemberek sem tudtak, akik jelentős időt szenteltek munkásságukból a Seuso-kincsért folytatott harcnak.

– Teljesen váratlan volt a bejelentés, hihetetlen örömöt éreztem – mondta a Borsnak Nádorfi Gabriella régész, aki hosszú éveken át folytatott ásatásokat Szabadbattyán mellett, és egy olyan palotát tárt fel, amelyet feltehetően egy római nemes, a Seuso-kincs egykori tulajdonosa birtokolt. – Nagyon fontos eredmény, hogy a kincsek hazakerültek, így kutathatóvá válnak a hazai szakemberek számára. Budapestre utazom, hogy személyesen csodálhassam meg az ezüsttárgyakat. Ez éle­tem egyik nagy pillanata lesz – lelkendezett a régésznő.

Baán László, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója ott ült a páncélautóban, amely Angliából hazahozta a kincseket, és azt állítja, előfordulhat, hogy a leletek további részeinek birtokosai bejelentkeznek alkudozni a magyar kormánnyal. A hazaszállítás pontos körülményeiről Baán csak annyit árulhatott el: szárazföldön közlekedtek.

 Bors Online  2014. március 30., vasárnap - Zalán Címlap Sümegh József gyilkosához vezetnek a Seuso-kincsek

2002 augusztusában Görgey Gábor kulturális miniszter kétmillió forintot adott a Szabadbattyánnál folyó ásatásokra, amelyeket Nádorfi Gabriella (jobbra) régész vezetett

A kincsek felbukkanása nem csak a tudományos világot mozgatja meg, a Bors információi szerint a rendőrség is reményeket fűz egy régóta folyó nyomozás előremozdulásához. Az eddig félő tanúk jelentkezhetnek, hiszen azt érezhetik, hogy a kincsek hazahozatala iránt elkötelezettséget mutat a kormány. Ismeretes: a Seuso-kincset egy Polgárdiban élő fiatalember, Sümegh József találta meg 1976-ban.

A férfi később rejtélyes körülmények között elhunyt, felakasztva találtak rá. Az ORFK Kommunikációs Szolgálata tegnap lapunkkal közölte: a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda emberölés gyanúja miatt folytat eljárást ismeretlen tettes ellen. Hivatalosan ennyit árul el a rendőrség a vizsgálatról.

Véres volt a trikó

Sümegh József nővére egy riportfilmben azt mondta: gyanús volt nekik, hogy a fiatalember trikója véres volt, holott felakasztotta magát. De akkor ezt a tényt a hatóságok figyelmen kívül hagyták, öngyilkosságként zárták le a haláleset vizsgálatát. Sümegh nővére arról is beszélt, hogy a gyilkosság előtt katonaként szolgáló testvére a leszerelése előtt bezárkózóbb, szomorú lett, nem írt levelet sem.

Utólag arra következtettek, már akkor tudta, hogy valakik az életére törnek a kincsek miatt.

Forrás: http://www.borsonline.hu/20140328_sumegh_jozsef_gyilkosahoz_vezetnek_a_seusokincsek


kapcsolódó cikk: Miért fizettünk a Seuso-kincsért, ha az a mienk? – Interjú Baán Lászlóval

 

 

A hozzászólások lehetősége 2023.11.03-án megszűnt.

Alrovatok

Új írások

Hozzászólások