Magyar Megmaradásért

Nem adjuk fel

 

Cs2020Oct22

2009. Október 09., Péntek 20:50

Vért hányt a védőoltás után

Írta:  Scherer Zsuzsa
Értékelés:
(6 szavazat)
Budapest - Jól meggondolta? - kérdezte a körzeti orvos M. E.-től (60), amikor pénteken a hagyományos és az új influenza elleni védőoltást egyszerre beadta az asszony jobb és bal karjába.

A nő akkor biztos volt benne, jól döntött, hogy elejét veszi a fertőzésnek. Most, a Szent László Kórház fertőző belgyógyászati osztályának kórtermében, infúzióval a karjában máshogy látja az ügyet.

- Hétfőn már hallottam a hírekben, hogy néhány orvos ellenzi a vakcinát, mondván, hogy a szövődményeket - különösen a hosszabb távúakat - még nem ismerhetik. De akkor már bennem volt az oltóanyag. Kedd este lefeküdtem, és arra ébredtem, hogy köhögök, vér bugyog fel a torkomból. Kétszer is megtelt a vécé, amikor az ügyeletet hívtam. Először nem akartak kijönni, mondván, hogy a köhögéstől köpök vért. Erőszakos voltam: ez nem köpet, hanem alvadt és friss vért hányok. Szerencsémre kijöttek, mert nem is tudom, mi lett volna velem, otthon egyedül, ha nem hisznek nekem - magyarázza az asszony, aki az ügyeletes orvos előtt megint elkezdett vért hányni, és majdnem elájult. Akkor látták, tényleg nagy baj van, értesítették a mentőket. Hajnali háromra ért a beteg a Szent László Kórházba. Vagyis nem az egyik ügyeletes intézménybe vitték, hanem oda, ahol a fertőző betegeket szokás kezelni.
- Azért szállítottak ide, mert azt mondták, hogy H1N1 vakcinaszövődmény gyanúja volt a diagnózis.
Megtükrözték a gyomromat, de nem onnan jött a vér. Gyanakszom én is, hogy az oltóanyagtól lettem rosszul, mert semmilyen betegségem nincs. Annak a fiatal férfinak is a tüdejével lett probléma, aki utoljára az új influenzától halt meg - mondta az asszony, akinek a reggeli vizitnél azt mondták: nem tudják még, mitől lett rosszul.
A betegről a kórházban nem nyilatkoztak.
- M.E. nevű hölgyet a lakásáról valóban beszálítottunk szerdán hajnalban a Szent László Kórházba, de a betegségéről nem adhatunk felvilágosítást - közölte lapunkkal Németh Cecília az Országos Mentőszolgálat kommunikációs munkatársa.
- Minden ilyen jellegű oltásnak lehet szövődménye, elsősorban idegrendszeri jellegű károsodás szokott fellépni - magyarázta dr. Kóczán István belgyógyász. - Néhány esetben bénulásos maradandó szövődmény is kialakulhat, ennek azonban az előfordulási gyakorisága egy a százezerhez. Anormál- és az új influenzaoltást nem biztos, hogy célszerű egyszerre beadni, mert hatásuk és mellékhatásaik együtt túlerősödhetnek, talán ez okozhatott itt is bajt.
Kérdések és válaszok a H1N1 elleni vakcináról
Ismerhetjük a mellékhatásokat ilyen rövid tesztelés után?
Tamás Ferenc, az oltást elsőként beadó orvos: - Alaptalanok a súlyos mellékhatásokról szóló állítások, a védőoltás általában csak enyhe bőrpírt, esetleg lokális izomfájdalmat okozhat.
Beoltassák-e magukat a terhes nők?
Falus Ferenc országos tiszti főorvos: - Minden terhes nőt fokozottan védeni kell a szövődményektől, de minden esetben egyedi mérlegelés szükséges. Meg kell vizsgálni, a terhesnek van-e valamilyen alapbetegsége.
Ilyen rövid idő alatt elő lehet állítani hatékony vakcinát?
Tamás Ferenc, az oltást elsőként beadó orvos: - Nem kapkodtak az Omninvestnél, ugyanúgy 5 hónapot szántak a vakcina előállítására, mint a szezonális influenza elleni oltóanyagoknál.
Igaz, hogy a magyar oltóanyagba nem az új influenzatörzs került?
Kovács Attila helyettes tiszti főorvos: - Szigorúan ellenőrzött a rendszer, nem fordulhat elő, hogy más vírustörzs kerüljön az oltóanyagba, mint amelyik ellen védelmet akarnak nyújtani. Az Egészségügyi Minisztérium feljelentést tett rémhírterjesztés miatt.


Forrás: www.nemzetihirhalo.hu

 

Megjelent: 7584 alkalommal

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Új írások

Jó honlapok

Látogatók

Hungary 68.3%Austria 1.3%
Romania 5.1%Canada 1.1%
United States 4.5%France 0.9%
Ukraine 3.4%Sweden 0.8%
Russian Federation 2.8%Switzerland 0.4%
Germany 2.4%Netherlands 0.2%
Slovakia 2%Australia 0.2%
United Kingdom 1.9%Kuwait 0.1%
Norway 1.4%Italy 0.1%
Serbia 1.4%Poland 0.1%

Today: 271
This Week: 2342
Last Week: 4695
This Month: 14725
Last Month: 18121
Total: 2494118

Belépés