Print this page
2017 november 26, vasárnap

Hibiszkusz: Dísz- vagy gyógynövény?

Szerző: H. Linda

Ahogy mind több ember fordul a természet patikája felé, egyre inkább előtérbe kerülnek olyan növények is, amelyekről sokan talán nem gondolnánk, hogy nem csak szépségük miatt teremtettek. Ilyenek például az ehető virágok is, amelyek számtalan jótékony hatással rendelkeznek az esztétikum mellett. Lássuk hát, mit adhat nekünk a címben említett virág!

szudáni hibiszkusBotanikai és más tudnivalók

A hibiszkusz, másik nevén, a mályvacserje egy kétszikű, zárvatervő, csészeleveles, a mályvafélék családjába tartozó virág. A hibiszkusz nemzetség rendkívül változatos, mintegy 1200 fajjal. Hazánkban többnyire dísznövényként ismert, de kerti bokorként is megjelenik. Ez az Ázsiából származó növény, Európában először a párizsi királyi füvészkertben jelent meg, Jean Robin, francia botanikusnak köszönhetően. A legtöbb faj nagy fényigényű, dísznövényként pedig leginkább dézsában tartható, mert nem fagytűrő. Egyik kivétel ez alól a törökrózsa. A hibiszkusz elnevezés az egyiptomi szent madár, íbisz nevéből származik, amiről azt lehet tudni, hogy Thot vagy Hib, a bölcsesség istenének szent állata volt.

Felhasználása

A legsokoldalúbb faj a szudáni hibiszkusz vagy rozella, amelynek a dísznövényként való termesztésén kívül is sokrétű a felhasználása. A sötétvörös, húsos virágkelyhek kerülnek nemzeti ételekbe, valamint szirupok, lekvárok alapanyagát is képezi. Természetes ételfestékként is megállja helyét, a hennát jó erős hibiszkusz teába keverve bordósítja a színhatást. Mexikóban és más országokban is fűszerként használatos. Különböző gyógyhatásai miatt pedig a természetgyógyászok is előszeretettel alkalmazzák. Az ayurvédában használatos borogatásként (bőrgyulladás, égési sérülés kezelésére), készül belőle tinktúra, hajszesz (hajnövekedés serkentésére).

Forrázata számos tünet kezelésére alkalmas:

    • • lemosóként tisztítja, szépíti a bőrt
    • a szem kötőhártya-gyulladását, váladékképződéssel járó, gyulladt állapotait, égő érzéseit forrázatával lehet kezelni, kamillával keverni
    • erősíti a női belső nemi szerveket, fokozza ruganyosságukat
    • gyomorerősítőként gyömbérrel együtt, kismérvű gyomorfekélynél édesgyökérrel kombinálva
    • hörgők és a tüdő gyulladással, lázzal kísért, hurutos állapotaira is jó, mert lehúzza a gyulladást, és segít feloldani a letapadt hurutot, megszünteti az ugató köhögést. Asztma kezelésére is ezért ajánlják, görcsoldó hatása miatt
    • szájban lévő sebek, gyulladások, vérzések kezelésére, forrázatát öblögetőként, naponta többször
    • torok, hangszálak, mandulák gyulladására, teaként, gargalizálva

Ez a faj Közép-Amerikából származik, majd a trópusi, szubtrópusi (Afrika, India, Indonézia) területeken is elterjedt. Karkadénak nevezik ezeken a területeken azt a savanykás, alkoholmentes italt, amely kiváló szomjoltó. Frissítőként, fáradtság ellen is hatásos. Köszönhető ez a vörös sóska - mert így is nevezik - azon tulajdonságának, hogy serkenti a bőr vérellátását, ezáltal tágítja a pórusokat, segítve a bőr lehűlését. Más fajokat a fa- vagy a textilipar hasznosít.

A hibiszkusz mint vérnyomáscsökkentő

Teaként is fogyasztható, talán ez a legismertebb. Kontroll csoportos vizsgálatok bizonyították a vérnyomáscsökkentő hatását. A résztvevők 6 héten keresztül napi 3 csésze teát ittak meg, ami észlelhető vérnyomáscsökkenést idézett elő. Ennek oka a hibiszkusz virágában megtalálható anthocyanin nevű anyag, ami a virág színét is adja. Szerepet játszik az érfalak karbantartásában, és erősíti a sejtek és szövetek felépítésében fontos fehérjekollagént.

A hibiszkusz tea anthocyanin és más összetevői antioxidánsként is működnek, megtisztítják a szervezetet a szabadgyököktől, csökkentik a szív megbetegedésének és a rák kialakulásának kockázatát, valamint az öregedés hatásait.

A tea elkészítésének módozatai

Attól függ, hogy melyik hatóanyag miatt fogyasztjuk. Ha a C-vitamin tartalom miatt, akkor áztatni érdemes, mint a csipkebogyót. Ha viszont a színét adó anthocyanin antioxidáns, sejtvédő hatásait szeretnénk kiaknázni, akkor forrázni szükséges. 1 evőkanál teafüvet használjunk csészénként.

További gyógyhatások

A hibiszkuszban számos szerves sav (pl. alma-, citrom-, aszkorbin- és gyümölcssav) és vitamin (B1, B2, B3, B6, C, D provitamin), továbbá ásványi anyag (pl. kalcium, foszfor, kálium, magnézium, nátrium) és nyomelem (pl. cink, szelén, vas, króm, mangán) is található. A korábban már említett hatásain kívül ismert még vízhajtó, ezáltal vesetisztító, baktériumölő és görcsoldó tulajdonsága is. Utóbbi hatása a csipkebogyóval vagy erdei mályvával együtt még jelentősebb. Forrázata külsőleg borogatásként használható tályogok és váladékozó ekcéma esetén. Húsos csészéjét használják étvágytalanság esetén is. A már említett flavonoidok képesek még (szív- és érrendszer, szabadgyök megkötő képesség mellett) az idegen anyagok mutagen és rákkeltő hatásának csökkentésére, és a rákos sejtek elpusztítására is. A hibiszkuszban elsősorban a flavonoid quercitin található meg, amely egyes kutatások szerint a legaktívabb flavonoid, amely megakadályozza például a hisztamin felszabadulását, így erős allergiaellenes hatású. A quercitin részt vesz a prosztata és a kiválasztórendszer működésében. Rákellenes hatása több esetben bizonyított, és cukorbetegek számára is fontos.

A növényben található organikus citrom-és almasavak amellett, hogy részt vesznek a nehézfémek befogásában, így a méregtelenítésben, segítik az emésztést, antiszeptikus és gombaellenes hatásúak. Az ayurvéda is számos jótékony hatást tulajdonít neki a már említetteken kívül: hűtő vértisztító, gyulladáscsökkentő, lázcsillapító, vérzéscsillapító (aranyér), összehúzó, immunerősítő, vérmérgezést szüntető, hurutoldó, nemi betegségek esetén tünetenyhítő, köhögéscsillapító, féregűző hatású.

Lélektani hatása

Megnyugtatja, hűti, stabilizálja a hevült, lázadó lelket, szünteti az indulatokat, a gyűlölködést. Segíti a megszabadulást a nyomasztó gondoktól, amelyek megfertőzhetik a hétköznapokat, s csökkenti az érzelmi túlsúlyt is. Gyógyír az érzelmi sérülésekre. A nőkben fokozza a nőiesség érzületét és a szépség iránti fogékonyságot, a férfiakban pedig a nők iránti érzékenységet.

Bőrápolásban betöltött szerepe

A hibiszkusz kivonat a sejtek méregtelenítési folyamatait és vízháztartását támogatja. Javítja a bőrhám vízmegkötő képességét szabályozó anyagok megtartását a bőrben, például a hyaluronsav kiürülését is fékezi. Továbbá támogatja a kollagén és elasztin szálak épségének megőrzését a bőr mélyebb rétegeiben is. Az arcápolást tekintve a növény bőrfiatalító tulajdonságai különösen a legérzékenyebb, szemkörnyéki részek ápolásában hasznosulnak. Smink alá is kiválóan alkalmas.

Ellenjavallat

Eddigi információk szerint a hibiszkusznak semmilyen mellékhatása nincs, így bátran ajánlható gyerekek, várandós és szoptató nők részére is. Egészséges állapotban azonban élvezeti teaként, megkötések nélkül fogyasztható. Mivel azonban mindig érdemes a mértékletességre törekedni, napi 3-4 csésze elegendő. Egyéni érzékenység bárkinél bármire előfordulhat, ezért ebben az esetben is figyeljük szervezetünk reakcióit.


A hibiszkusz vagy mályvacserje (Hibiscus) a kétszikűek (Magnoliopsida) közé tartozó mályvafélék (Malvaceae) egyik legváltozatosabb nemzetsége mintegy 1200 fajjal, amelyek közül feltűnő virágai miatt többet szerte a világon dísznövényként termesztenek. Ázsiából származik; egyes fajai tipikus özönnövények, másokat az ember telepített meg szerte a világon. A fajok többsége a trópusokon, szubtrópusokon és a meleg mérsékelt éghajlatú területeken él, közöttük akadnak egyévesek és évelők, fás- és lágyszárúak, lombhullatók és örökzöldek is. A hibiszkusz tea ivásával jelentősen csökkenhet a vérnyomás, valamint az érrendszeri és a vese megbetegedésének kockázatát is csökkenti

A hibiszkusz a mályvafélék családjába tartozó csodaszép, virágzó, mediterrán eredetű dísznövény, amely egyben gyógynövény (köptető, köhögéscsillapító) , sőt, tea alapanyag is. A hibiszkusz akár 2 méteresre is megnövő, fás szárú virág, amely mind a kertekben, mind pedig lakásban, vagy télikertben is igen jól érzi magát. Nagyon sok szín található a hibiszkuszok palettáján, szebbnél szebb árnyalatokban pompáznak virágai.

Ezek a virágok lehetnek kisebbek, vagy nagyobbak, tömöttebbek vagy szimpla szirmokkal rendelkezők, minden színben és formában csodálatosak. A növény virágai egy-két nap alatt elhervadnak sajnos, de szinte folyamatosan hoz újabb és újabb virágokat, így aztán szinte egész évben pompázatos dísze a kertnek, vagy a lakásnak. Hazánkban legnépszerűbb és legelterjedtebb a kínai hibiszkusz,(kínai rózsa, latinul Hibiscus rosa-sinensis), a Törökrózsa, kerti mályvacserje(latinul Hibiscus Syriacus) valamint a mocsári hibiszkusz (latinul Hibiscus mosceutos). 

A hibiszkusz tea anthocyanin és más összetevői antioxidánsként is működnek, megtisztítják a szervezetet a szabadgyököktől, csökkentik a szív megbetegedésének és a rák kialakulásának kockázatát, valamint az öregedés hatásait. 

Hibiszkusz tea készítése 

(gyakran csipkebogyóval együtt használjuk):  

Forraljuk fel 5 dl dl vizet, és merjünk bele 3 evőkanál szárított hibiszkuszvirágot. Ha felforrt és beleoldódott a sötétpiros lé, akkor hagyjuk egy kicsit hűlni. Szűrjük le az elázott szirmokat, majd ízlés szerint édesítsük. Önmagában erőteljes citromos íze van. Ha a C vitamin-tartalom miatt isszuk, akkor érdemesebb áztatni, nem pedig forralni, ha viszont a színét adó anthocyanin antioxidáns, sejtvédő hatásait szeretnénk kiaknázni, akkor forrázni kell.

 

 

Felhasznált irodalom:

Forrás: antalvali.com