Print this page
2011 április 06, szerda

Spárga a rák ellen

Szerző: Ismeretlen

A szakirodalom annyi kedvező tulajdonságát ismerteti, hogy mindet képtelenség felsorolni. De az bizonyos, hogy a szervezet számára az egyik leghasznosabb zöldségféle. Nagyon alacsony a kalóriatartalma, viszont sok benne a vas, kalcium, foszfor, nátrium és kálium. Nyomelemekben és vitaminokban gazdag. 

 Miért egészséges a spárga?

A szakirodalom annyi kedvező tulajdonságát ismerteti, hogy mindet képtelenség felsorolni. De az bizonyos, hogy a szervezet számára az egyik leghasznosabb zöldségféle. Nagyon alacsony a kalóriatartalma, viszont sok benne a vas, kalcium, foszfor, nátrium és kálium. Nyomelemekben és vitaminokban gazdag. Helyreállítja a vér sav-lúg egyensúlyát, jótékony hatással bír a belső elválasztású mirigyekre, a szívműködésre, méregteleníti a májat, vesetisztító, csökkenti a reumatikus fájdalmakat, s miután vértisztító hatású, a pattanásos bőr kiváló ellenszere is.

Asparagus Officinális avagy a spárga.
A spárga (Asparagus officinalis) évelő növényünk, főként a tavaszi és a nyári szezonban kapható, de ilyenkor ajánlott a lehető legtöbbet megenni belőle.
Az alakjukra vigyázók, de még a fogyókúrázók is lelkiismeret furdalás nélkül fogyaszthatják, mivel kalóriatartalma elenyésző (1 kg spárgában alig van 200 kalória), ráadásul vitamin, nyomelem, ásványi anyag és rosttartalma is rendkívül magas.

 


A spárgacsúcs a legértékesebb, ide összpontosul a legtöbb vitamin és ásványi anyag.
A spárga -latin nevén Asparagus Officinális- egyike a legértékesebb zöldségféléinknek. Étkezésre a földalatti megvastagodott csíraszerű hajtásait használjuk, innen eredhet egy kevésbé ismert magyar neve, a csirág is. Népiesen nyúlárnyéknak is hívják a kihajtott zöld lombozata alatt megbúvó vadnyulak miatt.
Hozzánk a mediterrán kertkultúrából került át. Az Ázsiából elterjedt és mára a világon mindenütt termesztett növényt spárgafű néven 1525-ben írták le először. Sokan nem ismerik  élettani előnyeit, pedig az ősi kínaiak köhögés elleni szerként, az egyiptomiak májbetegségekre, a görögök veseműködést serkentő hatása miatt fogyasztották.
 Lippai János 1666-ban a „Posoni kert” című művében írja: A spárga kiűzi a vizeletet, gyökerét a fájós fogra teszik, borban kifőzve gyökerét csökkenti a vesekövet, és a méhek nem csípik azt, aki megtört szárított spárgával kevert olajjal keni magát. Az irodalomban afrodiziákumnak tartják már csak alakjánál fogva is. A néphit szerint aki sok spárgát fogyaszt annak sok a szeretője. Állítólag szexuális serkentő hatásairól olvashatunk- a szeretkezés titkairól szóló indiai művekben.
 14. Lajos, a Napkirály sem véletlenül adományozott nemesi címet és birtokot kertészének Qivntinie-nek, aki képes volt egész évben folyamatosan ellátni spárgával a királyt.
A spárganövény emészthető rosttartalma, ásványianyag (kalcium, kálium, cink, foszfor, vas, fluor, szilicium, molibdén és egyéb nyomelemek, valamint vitamintartalma jelentős.
Többek között, E, B1, B2, B6, C, A, K vitamin, niacin, folsav és pantoténsav található benne. Jótékony hatású a hasnyálmirigyre, prosztatára, szívre, májra, lépre, tüdőre sőt vértisztító és pattanásos bőrre is előnyös. Erősíti a nyálkahártyát, fiatalítja a sejteket (bőrt, hajat, kötőszöveteket) fokozza a libidót, aktivizálja a boldogsághormont, fokozza a vérképzést, erősíti az immunrendszert, javítja a látást, megelőzi a különböző gyulladásokat és a bélrenyheséget. Enyhe hashajtónak is ajánlják, továbbá reumatikus fájdalmakban vagy köszvényben szenvedők – részére tanácsos étrendbe állítani. Ennyi gyógyhatás hallatán érdemes éjjel-nappal spárgát enni, ami nem is butaság hiszen nagyon finom ételeket lehet belőle készíteni.
 
"Spárga a rák ellen"
kiadva Cancer News Journal,  1979. decemberi számában.
 "Egy biokémikus vagyok, aki specializálodott az egészséges táplálkozásra az elmúlt 50 év során..

Néhány évvel ezelött hallottam Richard R. Vensal, D.D.S. felfedezésérõl a spárga gyógyító hatásáról.  Azóta foglalkozom ezzel a témával.  Összegyüjtöttünk számos kedvezõ történetet és most közreadunk belöle néhányat:

1. eset:  Egy férfi reménytelen  Hodgkin-szindróma betegségben szenvedett (nyirokmirigy rák) és teljesen legyengült.  Egy év folyamatos spárga terápia után a doktorok nem találtak nála semmilyen rákra utaló jelet, valamint visszanyerte teljes fizikai erejét is.

2. eset: Egy sikeres, 68 éves üzletember húgyhólyag ráktól szenvedett 16 éven keresztül.  Több éves gyógyszeres és sugár kezelés is eredménytelennek bizonyult, mikor elkezdte a spárga kúrát.  3 hónap után a vizsgálatok nem találtak nála rákos daganatot és a veséi is normálisan müködtek.

3. eset: Egy férfi, akinek tüdõrákja volt és 1971 március 5.-én mütõasztalra került.  A mütétre nem került sor, mert az orvosok úgy találták, hogy nagyon szétterjedt a rák és reménytelen a gyógyulás.  A férfi április 5.-én hallott a spárga kúráról és azonnal elkezdte alkalmazni.  Augusztusra a röntgenképen semmi nyoma nem volt a rákos megbetegedésnek.

4. eset:  Egy asszony évek óta bõrrákban szenvedett.  Többféle bõrrákot is diagnosztizáltak nála.  3 hónapos spárga kúra után a bõrgyógyász specialista azt mondta, hogy a bõre teljesen rendbejött.  Ez az asszony beszámolt arról is, hogy a spárga kúra meggyógyította a vesebetegségét is, ami 1949-ben kezdödött.  10 alkalommal esett át vesekõ eltávolításon, levolt százalékolva a veséje állapota miatt.  A spárga kúrának túlajdonítja a veséje gyógyúlását is.

Nem voltam meglepve az eredménytõl, mert már 1854-ben a Pennsylvania-i Egyetem professzora is beszámolt a spárga népszerü használatáról a vesekövek gyógyításában a 'The elements of materia medica' cikkében.  Megjegyzendõ, hogy 1739-re utal, amikor már foglalkoztak a spárga vesekõ elhajtó hatásával.

Nekünk lenne még néhány történetünk, de az orvostudományi szervezet akadályozza az esetekhez való hozzájutást.  Ezennel felkérem az olvasótábort, hogy tovább népszerüsítse a jó hírt és segítsen minket hozzá, hogy további nagyszámú esetrõl kapjunk információt, melyekkel sikerül meggyözni a kételkedõ egészségügyi szervezeteket a természetes orvoslásrõl.

A kezeléshez  a spárgát megfőzzük (használhatunk konzerv spárgát is, épp olyan jó, mint a friss).  A konzerv típusok közül a Giant és a Stokely márkát javaslom, ezek nem tartalmaznak káros mellékanyagokat.

A megfözött spárgát turmixoljuk össze pépes állagúra és tegyük be a hütõszekrénybe.
Alkalmazás: 4 evõkanállal enni belöle reggel és 4 evõkanállal este.
A beteg érzékeli a gyógyító hatást már 2-4 hét elteltével.
Lehet hígítani vízzel és fogyasztani hideg vagy meleg italként egyaránt.
Az ajánlott mennyiség a kapott visszajelzéseken alapszik, de nagyobb mennyiség fogyasztása sem káros, esetleg jótékony hatású bizonyos esetekben.

Mint biokémikus megvagyok gyõzõdve a régi mondás igazáról, "ami a gyógyításra jó, az a megelõzést is elõsegíti." E teoria alapján a feleségemmel közös egyetértésben használjuk a spárga pürét, mint italt az étkezéseink kíséröjeként.  Mi 2 evõkanányit higgitunk vizben az ízlésünknek megfelelöen.  Én forrón iszom, míg a feleségem hidegen fogyasztja.  Mióta ezt iszogatjuk a redszeresen végzett vérképvizsgálatok eredménye is javult, jó egészségnek örvendünk.

Mint biokémikus széleskörü tanulmányokat folytatok a rákbetegségek különböző fajtáinak a gyógyítását illetöen.  Az eredmények alapján megvagyok győződve róla, hogy a spárga megállja helyét a rákbetegségek gyógyításában.

A spárga tartalmaz egy bizonyos fehérjét, melyet "histones"-nek hívnak és aktiv szerepe van abba, hogy megakadalyozza a sejtek növekedését.  Ez ókból hiszem azt, hogy a spárga birtokol olyan anyagot, mely normalizálja a sejtek növekedését.  Ezek a tulajdonságok szerepet játszanak a rákbetegség legyõzésében és az egész testre üdítõleg hatnak.

Az FDA nem akadályozhatja a használata elterjedését.  A US National Cancer Institute (US Nemzeti Rákbetegek Intézménye) általi jelentésben az áll, hogy a spárga a legmagasabban tesztelt növény, mely tartalmaz glutathione-t.  Ezáltal sikeresen használható a rákbetegségek gyógyításában."

Forrás: Nekem továbbitott levél, de mások véleménye így olvasható:

A Snopes.com szerint a fenti levél angol változata 2006 októbere óta kering a neten.  Az oldal szerkesztői nem találtak rá sem a forrásként feltüntetett cikkre, sem annak szerzőjére, és a rejtélyes D.D.S. rövidítést sem sikerült megnyugtatóan megfejteniük. Ennek hiányában a levélben említett, csodás felépülésekről beszámoló történeteket egyszerűen mendemondának titulálják, hozzátéve azonban, hogy a spárgának lehetnek a rákgyógyítás szempontjából értékes tulajdonságai.

A spárga gazdag A-, B6-, C-vitaminokban, kálcium-, kálium és vastartalma is magas, mindezek mellett zsírtartalma jelentéktelen, kalóriatartalma csekély. Mint arról a Wikipédián olvashattok, gyógynövényként több évszázada számon tartják, elsősorban vízhajtó és vesekő-eltávolító szerként ismert.

De ami a rák szempontjából tekintve ennél is fontosabb, hogy – a levélben írtaknak megfelelően – sok benne a glutation. Ez az antioxidáns megvédi a szervezetet a vírusok és a rák bizonyos fajtái ellen, valamint fontos szerepe van sejtképzési folyamatokban. A Snopes azonban – a National Cancer Institute-ot idézve – rámutat: ugyan több tanulmányban is szerepel, hogy ezen anyagok bevitelével megelőzhető vagy lassítható a rák kialakulása, az ezzel kapcsolatos klinikai vizsgálatok eredményei egyelőre igen ellentmondásosak. A Snopes végkövetkeztetése: nem biztos, hogy (nem) segít a spárga a rák ellen, de ez egyelőre nincs tudományosan bizonyítva.

Az About.com városi legendás oldala szerint az idézett újság – ahol a cikk állítólag megjelent – ma már nem jelenik meg, és a szerző neve is csupán ezzel az egy anyaggal kapcsolatban található meg.

A fenti levél akár hasznos is lehet, ha rábeszéli az embereket az egyébként valóban egészséges zöldségek fogyasztására, “az onkológus azt mondta, nem szükséges mennie hozzá 3 hónapig” típusú példamondatok azonban azt a téves képzetet kelthetik, hogy a zöldségek fogyasztása önmagában elegendő a gyógyuláshoz.

- Stalk Talk
- Asparagus is a natural cure for cancer-Unproven!

Címkék: betegség, rák, vitamin, spárga hatása, lánclevél


Egy másik forrás!

1. A SPÁRGA

Botanikai leírás:
A spárga (Asparagus offficinalis- Asparagales azaz spárgavirágúak rendje- Asparagaceae család) egyszikű évelő növény, a zsenge hajtásait fogyasztjuk, amiket sípoknak neveznek. A föld alatt nevelkedő, etiolált spárgát halványító, a napon fejlődő zöld hajtást zöldspárgának nevezzük. A botanikai értelemben vett termését, illetve magját a nyár végén fejleszti, kis bogyókba zárva.

Környezeti igény:
A fejlődéséhez optimális hőmérséklet a 19 °C, a sípok fejlődése 5 °C felett indul meg. A meleget jól viseli, de a termések, a sípok fagyérzékenyek. Nagyon fényigényes növény. A szárazságot jól tűri, a nagyobb termés érdekében szokták öntözni. Laza szerkezetű talajon termeszthető.

Nézzük, hogy mitől is tud olyan félelmetes lenni a spárga. A piactól a tányérig.

Meglátni és megkívánni- a spárga drága?
Ha csak a kilónkénti 800 -1000,- Ft körül mozgó árát nézzük (fél kg-os kötegekben szokták árulni), akkor valóban drágának tűnik. Pont ezért érdemes tisztában lenni vele, mennyi munka van egy köteg spárga mögött.

A spárgatermesztés

Szaporítása:
Úgynevezett magoncokról szaporítják, ami lényegében egy szabadföli palántanevelésnek felel meg. Ilyenkor tavasszal vetik el a magot, és 6 hónappal később, szeptemberben szedik fel a kész magoncokat (palántákat). Kiültethetők szeptemberben, de pincében tavaszig tárolva végleges helyre márciusban is. Az ültetés esetén 140-150 cm-es! sortávolságot és 30-40 cm- es tőtávolságot alkalmaznak.


Ápolási munkák:
Az első két évben a telepítés után a spárgatöveket a kihajtás után betakarják, a tenyészidő folyamán gondozzák. A termőre fordulás a harmadik évtől aktuális, március elején a sorokra bakhátakat húznak. A gondos kezelést az ültetvény mindig a következő év tavaszán hálálja meg. Egy jól gondozott spárga ültetvény 20-30 évig is képes teremni, de gondozása nagyon sok kézimunkát igényel.

Betakarítás, szedés, tárolás:
A spárgaszezon kb. április végétől június közepéig június közepéig tart, a hőmérséklettől függően akár napjában - kétszer is szedik. A sípok helyét a repedezett bakhát jelzi. A szedés alkalmával a bakhátakat kibontják, a spárgasípot a tövénél kitörjük, majd a földet gondosan vissza kell igazítani. A leszedett termést azonnal vízbe vagy nedves papír, illetve rongy közé hűvösre kell helyezni, mert a rendkívül lédús, zsenge termés egy óra alatt megfonnyad. A zöld spárgánál a szedés egyszerűbb, mivel ott nincs bakhátkészítés, a sípok jól láthatóak. Nem szabad megvárni a szedéssel, hogy a hajtás vége kinyíljon. A zöld spárgánál késsel dolgoznak, a talaj felszíne alatt 2-3 cm mélyen kézzel kikaparják, majd késsel kivágják a spárgát.
A spárgasípok feldolgozása mosásból, osztályozásból, a fölösleges részek levágásából és hűtésből ál. A mosott sípokat méretre vágják és vastagság szerint a osztályozzák.


 Megvettem, de mit?
Ha spárgát veszünk, elődleges szempont a frissesség. Sokan beleszaladnak a szupermarketek polcain egy hete száradó példányokba, nem csoda, hogyha főzés után szálkás, rághatatlan végeredményt kapnak. Szerintem sokszor még maguk az eladók sem tudják, hogy használhatatlan vackot árulnak már két hete… A spárga frissességét úgy állapíthatjuk meg, hogy megnyomkodjuk a tövénél: ha sárgás lé jön belőle, megvehetjük. Különben öreg, fonnyadt vagy nagyon szálkás. A piacon általában vizes vödörből árulják, mint a vágott virágot. Hűtőszekrényben legfeljebb három napig tárolhatjuk. Mindig csavarjuk nedves ruhába, hogy friss maradjon. Az egészen zsengék(ceruzavastagságú) kivételével minden szárat vékonyan meg kell hámozni, de a csúcs maradjon sértetlen! A fehér spárgánál, de az érettebb zöldeknél is érdemes kicsit meghajlítani, hadd törjön le az aljából az elszivacsosodott rész.(kb. 2 cm).

Hazavittem, de hogy egyem meg?
Félelmetes dolgok a speciális konyhai eszközök. Spárgafőző edényt nem puccból tartunk otthon, a funkciója igen egyszerű. A spárgát legjobb állítva főzni, hogy amikor a szára puha, a finom fej még roppanós maradjon. Spárgafőző edénynek bármilyen magas falú edény megfelelő, amiben megállnak a szárak, csak ilyen ritkán akad otthon. A jó spárga trükkje nem a hozzávalók elegyítésében, hanem az alapanyag minőségében és a főzés pontosságában áll. A spárgát csak forrásban lévő, vízbe helyezzük (különben a főzőlébe megy át az illat- és az aromaanyag, ez csak krémlevesnél lesz előnyös) Többféleképpen ajánlják a főzést, lehet kevés cukorral, kiskanálnyi vajjal is, én csak sóval szoktam, de néha még azt sem rakok a vízbe. Van, aki citromot is ad hozzá, hogy szép színe marajon. Kb. 8-12 perc alatt készül el, ha valaki roppanósabban szereti, kiveheti egy buggyanás után. Ügyeljünk arra, hogy a szárak csúcsait ne lepje el a víz, ez finom csemege, kár szétfőzni. Elrontani nem is lehet, mert bármikor krémlevesé alakíthatjuk.

Melyik melyik?

Fajtái:
fehér, zöld illetve lila, és létezik egy vadspárga, ami sokak szerint a legjobb ízű.
    A fehér spárga íze lágy, de alaposan meg kell hámozni, mert különben keserű lesz. Feje alatt kb. 2 cm-rel kell kezdeni a tisztítást, és a szárak végét is le kell vágni.
    A zöld spárga íze erőteljesebb, csak a vastagabb példányokat ajánlatos meghámozni, kezdőknek ajánlott, mert tovább megőrzi frissességét és könnyebb jót venni belőle.
    A lila spárga igen ritka, inkább delikátesz boltokban kapható, íze a fehér és a zöld keveréke.
Miért jó, ha spárgát eszünk? Szellemi tréning az ízlelőbimbóknak.

Tápértéke:
Tartalmaz kalciumot, foszfort, vasat, nátriumot, káliumot, béta karotint, niacint, folsavat és C, B1, B2, B6 vitamint. Nyomelemekben is gazdag. Fogyasztása hatással van számos belső elválasztású mirigyre, így az agyalapi mirigyre, a mellékvesékre a pajzs- és a tobozmirigyre. Jótékony hatással van továbbá a szívműködésre, a májra, a hasnyálmirigyre, a lépre, a tüdőre és a bőrre.

Sok élettanilag fontos anyagot szolgáltat csaknem nulla kalóriatartalommal: 100 grammonként 17 kilókalóriájával a legkalóriaszegényebb zöldségek közé tartozik, rostjai könnyen emészthetők folsavtartalmával a spárga abszolút rekordot tart.

sok króm található benne – a króm a szénhidrát anyagcserében játszik szerepet.
sok benne a kálium
a vese őre – erőteljes vizelethajtó és serkenti a veseműködést
ideális fogyókúrás étel
elősegíti a máj méregtelenítő funkcióját

Gyógyhatása:
Nagy mennyiséget tartalmaz a fent leírtakon kívül az aszparagin nevű savból, ezért már önmagában kitűnő vértisztító, lúgosító. Az aszparagin (a-amino borostyánkősav-amid) fehérjealkotó aminosav. Először spárgából izolálták 1806-ban, innen ered a neve.

Frissen facsarva - a spárga mint gyógyital

Talán frissen facsarva a legízletesebb, de nem csak emiatt ajánlott így fogyasztani. Hőkezelés nélkül ugyanis több vitamin- és ásványianyag-tartalom marad a spárgában. Centrifugázzunk ki 4-5 spárgahajtást(kb. fél dl) és öntsük fel 3 deciliter vízzel. Ízletesebbé és változatosabbá tehetjük, ha levét uborkával, paradicsommal, zellerrel, vagy egyéb kevés cukrot tartalmazó zöldséglével keverjük -természetesen ezeket is frissen facsarva.

Mire használható?
Vesetisztításra:
Elsődleges és legjelentősebb gyógyhatást a vesékre fejt ki. Igen erős hatású, ezért elég belőle egyszerre csupán fél dl-t fogyasztani, főleg más zöldségféle keretében. Nemcsak a veseműködésre hat, de magas káliumtartalma miatt vízhajtónak is használják.

Vesegyulladásra:
Az izmokhoz hasonlóan, a vesében hosszú időn át folyamatos a húgysavkő lerakódás, krónikus vesegyulladás léphet föl. Ezt számos tünet előzi meg. Ha nem figyelünk oda a lerakódás folytatódik, eldugulhatnak a vese finom csatornái és gyulladásba jön a vese. A kísérő tünet pedig a test különböző részeiben, így a végtagokban felhalmozódó folyadék, amit a vese nem tud kibocsátani a szervezetből. A folyadék megrekedés enyhébb formája mindannyiunk számára szembetűnő, naponta pillantunk a tükörbe. Ha a szemünk alatt huzamosabb ideje puffadó táskák vannak, az a veseműködés csökkenésének a jele. Naponta háromszor fél dl spárgalé hatásos lehet, de ne feledjük, hogy a spárgalé erős szer, hígítsuk, keverjük más lével.

Reumatikus fájdalmakra, köszvényre:
Csökkentheti, de folyamatos használata meg is szüntetheti a reumatikus fájdalmakat, valamint a köszvényt. Mint tudjuk a túlzott húsfogyasztás következtében a húsban lévő húgykősav kicsapódik és lerakódik a szervezet csuklóiban az izomzatban és állandóan vagy időszakosan ingerli környezetét. Az aszparaginsav oldja ezeket a köveket.

Bőrproblémákra:
Mivel a spárgalé a vér lúgosítását szolgálja, a vértisztítás következtében a bőr is tisztul.

Egy kis spárgatörténelem

A spárga a tavaszi szezon királya. A 17. század, XIV. Lajos király uralkodása óta ez a “királyok zöldsége, a zöldségek királya” (Lajos és kora imádta ezeket a fordulatokat, ahogy a későbbi korok is.) A zöld spárga termesztését ugyanis nem kisebb nagyság kezdeményezte a francia termelőknél, mint a „királyok séfje, a séfek királya”, Auguste Escoffier. Ő volt az, aki, ha nehezen is, de rávette a csökönyös termelőket arra, hogy szakítva a hagyományokkal ne fehér spárgát, hanem zöldet állítsanak elő. Escoffier mindezt a „vendéglátók királya, a királyok vendéglátója”, César Ritz londoni szállodáinak (Savoy, Carleton) illusztris vendége, Rothschild báró kedvéért tette, aki igencsak kedvelte a telt ízű zöld spárgát.

Magyarországon szokás szerint elfelejtettük, (vagy úgy szoktam mondani a múlt rendszer szó szerint mindent kivert belőlünk), pedig a spárgatermelés és -fogyasztás régi múltra tekint vissza Magyarországon. Légrády Károly tanulmányai nyomán a XIX. században indult meg a francia termelési módszert alkalmazó spárgatermelés. A tengelici spárga még mindig szívesen látott vendég a német és francia piacokon.

Hazai népnevei:
csirág, nyúlárnyéka, istenlovafarka(1525-ben jegyezték, mint első megfelelőjét az Asparagus officinalis nevű növénynek )
Hogyan készítették régen a spárgát? Hát ugyanúgy mint most! Finom csemege már olvasni is szakácskönyvet a „boldog békeidőkből". Czifray István Magyar Nemzeti Szakácskönyvéből írom a következő két receptet.

Spárga vajmártásban

Megtisztítván a spárgát, főzd meg sós vízben, de nem igen puhára, tedd vajmártásba, vagy pedig rakd a tálra keresztben, ugy hogy feje befelé legyen, önts reá fél meszely (2 deci) tejfelt, hintsd be finom zsemlyemorzsával, tégy rá egynehány darab vajat s hagyd felforrni. Kövesztve, zsemlyemorzsával meghintve s forró vajjal leforrázva is feladhatod az asztalra.

Spárga- saláta
Tisztítsd meg a spárgát mint közönségesen, kösd csomókba, főzd meg puhára s jól leszűrvén a levét, tedd tálra, hogy a feje befelé álljon s a spárga egészen meghűljön. Aztán mosd meg a szép sárga hosszú salátát, rakd csillagformán a spárgához, sózd meg, önts reá olajat jó boreczettel, negyedórával előbb, mintsem feladnád.

Az én egyik kedvencem a spárgakrémleves, amit én így készítek:
Egy köteg spárgát megfőzök, majd a fejeket levágom, félreteszem, a többit feldarabolom. Olajon egy kis hagymát futtatok - ehhez a lágyabb ízű hagymákat szeretem, mert a spárga ízére vagyok elsősorban "kíváncsi", pl. póréhagyma, újhagyma. A feldarabolt spárgát rádobom a hagymára, öntök hozzá a spárga főzővizéből, teszek hozzá tejszínt, borsot, és jöhet a botmixer meg egy fazék. Annyi levet adok hozzá, hogy kellemes krémes állagú legyen. Ki-ki a maga ízlése szerint. Ha túlhígítottuk, liszttel stb. még besűríthetjük. Végül, ha buggyant egyet, beledobom betétnek a spárgafejeket. Lehet beletenni pirított kenyérkockákat stb. Több recepttel nem is szolgálnék, mivel nagy rajongója vagyok a natúr spárgának, és a klasszikus recepteket még reformosítani sem kell. Itt vagy a boszikonyhában szívesen látunk minden bevált receptet, javaslatot.

Végezetül pedig jöjjenek spárgával kapcsolatos érdekességek:

    Ásotthalmon a Gyömbér tanyán lehet spárgaturistáskodni, ahol az érdeklődők nem csak vásárolhatnak, szedhetnek is spárgát, és igazi spárgakülönlegességeket kóstolhatnak.
    A francia konyhában külön felhasználási területe a dióolajnak a langyos zöldségfélékhez történő felhasználás. Ilyenek az articsóka, a brokkoli, a spárga. Ezek a langyos zöldségfélék nálunk nem ismeretesek, a hagyományos francia konyha termékei. Úgy készülnek, hogy a kész zöldséglevesből kiveszik a zöldségeket, és külön fogásként tálalják, dióolajjal megöntve. (Ennek a fogásnak a francia neve le tiré, így hiába keressük a szótárban, vidéki tájnyelvi szó.) (terebess.hu)
    Tibetben is számon tartják gyógynövényként: az Asparagus officinalis teáját jegyzik.(foodandwine.hu)
    A spárga mint végtermék: Spárga fogyasztása után sokan tapasztalják, hogy vizeletük szaga megváltozik, és nem éppen kellemes irányba. A szagot leginkább a rothadó káposztáéhoz lehet hasonlítani. A spárgafogyasztás és a bűzös vizelet közötti kapcsolat annyira nyilvánvaló, hogy a XIX. században egy jó nevű angol klubban táblát függesztettek ki az alábbi szöveggel: „Kérjük kedves vendégeinket, hogy a spárgaszezon ideje alatt ne könnyítsenek magukon az állófogasok közelében!" A kutatók megtalálták a szagért felelős molekulák képződésének genetikai hátteréért felelős (autoszomális domináns) gént. Egy 115 fős kísérleti csoportban 46 főnél (40%) találták úgy, hogy a spárga fogyasztása után megjelenik a jellegzetes szag. Kémiai vizsgálatokkal kimutatták, hogy a spárgában található metil-merkaptán nevű kénvegyület az elsődleges felelős az átható szagért az enzimatikus folyamatok hatására.. Metil-merkaptán fellelhető még a záptojásban, hagymában, fokhagymában valamint a görények bűzös mirigyváladékában is. Egy másik vizsgálatban kimutatták, hogy genetikailag meghatározott az is, hogy valaki érzi-e egyáltalán ezt a szagot. Itt is egyetlen génre vezethető vissza a jelenség: ha valakinél ez a gén nem működik, még akkor sem fogja érzékelni a kénes bűzt spárgaevés után, ha a kénvegyületeket bontó enzim hibátlanul funkcionál (mások természetesen büdösnek tartják majd a vizeletét). (geographic.hu)

Spárga vagy madzag
A szó olasz erdetű, az alapszó: spago. A szó átvételekor még a magyar megfelelő is „spágó” volt, de tréfálkozva még ma is mondjuk: „spagóca”. Ez a szó kapcsolódott össze később a spárga nevű növény nevével – talán azt hitték, ennek rostjaiból készül...(Wikipedia)

Felhasznált források: gyomber-tanya.hu, kapitanyvetomag.hu, foodandwine.hu, mindmegette.hu, geographic.hu, Wikipedia.com

Középkori magyar növénynevek és növényismeretekre utaló fogalmak (A magyar nyelv történeti-etimológiai szótára 1990-95)

Czifray István Magyar nemzeti szakácskönyve, Budapest, 1888
Birgit Sesterhenn-Gebauer: Méregtelenítés hetente egyszer
Magyar Elek: Az ínyesmester szakácskönyve, Budapest, 1978

Forrás: http://antalvali.com/felelmetes_zoldsegeink_1_a_sparga