Print this page
2009 október 25, vasárnap

Egy kínai gyógynövény lehet a H1N1 ellenszere?

Szerző: Ismeretlen

Tajvani kutatók szerint létezik egy olyan növény, amely az eddigi készítményekhez képest sokkal hatékonyabban veheti fel a harcot az új típusú influenza vírusa ellen.

Büdös, de hatásos

Tajvani kutatók szerint létezik egy olyan növény, amely az eddigi készítményekhez képest sokkal hatékonyabban veheti fel a harcot az új típusú influenza vírusa ellen. A természetes vírusölő összetevőkben gazdag növényt már bevetették a 1918-ban pusztító spanyolnátha ellen is.

Nem biztos, hogy a bevetésre váró oltóanyag a leghatékonyabb az új típusú influenza vírusának leküzdésére - legalábbis ezt állítják azok a tajvani kutatók, akik szerint a H1N1 ellen egy, már a kínai orvoslásban ősidők óta alkalmazott növény lehet a valódi csodaszer.

Az óriás ánizskaporként ismert növény gyökeréből származó nedv ugyan rendkívül büdös, de a kísérletek során bebizonyosodott, hogy hatékonyabb, mint egyes antivirulens hatású készítmények, amelyeket a H1N1 ellen alkalmaznak.

Az Iránban, Afganisztánban és Kína egyes területein található növényt a kínai orvoslásban már régóta használják, sőt, az 1918-as pusztító spanyolnáthajárványkor is bevetették. A tajvani kutatók mindezt tudták, éppen ezért kíváncsiak voltak, hogy a gyökér nedvéből kinyert folyadék a H1N1 ellen is hatékony-e.

Az American Chemical Society's Journal of Natural Products című szaklapban publikált tanulmányukban a kaohsiungi orvosi egyetem kutatói szerint a növényi nedv az új típusú influenza elleni újabb gyógyszerek kifejlesztésében kulcsösszetevő lehet.
Ferula asafoetida
 



Forrás: inforadio.hu

Hozzászólások megtekintése a régi honlapról →