Print this page
2008 május 28, szerda

Kakaókúra segíthet a cukorbetegeken

Szerző: Ismeretlen

Napi három bögre kakaó javítja a vérerek működését, kiváltképpen a cukorbetegségben szenvedőknél - állítják német kutatók, akik azonban figyelmeztetnek: a jó hír hallatán ne kezdjünk el csokoládét majszolni.

Meglepő, de igaz: kakaókúra segíthet a cukorbetegeken

Egy német tanulmány szerint napi 3 bögre, különleges összetételű kakaó helyrehozza a sérült artériákat és visszaállítja azok normális működését. A kutatók szerint mindezért a különleges kakaófajtában található flavonolok a felelősek.

A tanulmány nyilvánosságra kerülése után azonban angol diabetikusok figyelmeztetnek: az egyszerű csokoládéevés nem segít , mivel a szóban forgó kakaófajta - ami az átlagnál nagyobb mennyiségben tartalmaz flavonolt - nem kapható a boltokban.

A kutatásban összesen 10 cukorbeteg vett részt: nekik az orvosok napi 3 bögre kakaót írtak elő 30 napon keresztül. A diabéteszben szenvedők artériái a normális 5 helyett átlagosan mindössze 3 százalékkal tudnak tágulni, de miután részt vettek a kakaókúrán, már 4 százalékos volt az eredmény. Sőt: a kakaó elfogyasztása után néhány órával a közel 6 százalékos tágulást is elérték.

A diabéteszeseket különösen veszélyezteti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulása, miután magas vércukorszintjük megakadályozza az ereket abban, hogy a szervezet szükségleteihez igazodva táguljanak.

A kutatók hangsúlyozzák: a vizsgálat nem azt bizonyítja, hogy a cukorbetegeknek több csokoládét kell enniük, hanem azt, hogy az elsősorban a gyümölcsök héjában koncentrálódó antioxidáns hatású flavonolok jót tesznek az ereknek és a vérkeringésnek, ezért a bennük gazdag étrend segíthet a cukorbetegeken.

Forrás: inforadio.hu