20240416
Last updateCs, 08 febr. 2024 7pm

rovas logo

2008 május 19, hétfő

A gyümölcslé megvéd(het) az érelmeszesedéstől

Szerző: Ismeretlen

A gyümölcslé hatékonyabb, mint a nyers gyümölcs

A szőlő, alma, valamint a belőlük készült gyümölcslé megvédheti a koleszterindús étrenden lévő hörcsögöket az érelmeszesedéstől - derült ki egy franciaországi kutatás során.'

A gyümölcslé sokkal hatékonyabb, mint a nyers gyümölcs" - hangsúlyozta Kelly Decorde, a Montpellieri Egyetem kutatói teamjének vezetője, akiknek első ízben sikerült bebizonyítaniuk, hogy a gyümölcs feldolgozása jelentősen javítja annak egészségvédő hatását. Mint a kutatók rámutattak, a gyümölcsöket többnyire feldolgozva fogyasztják az emberek. Ugyanakkor a tudósok általában a nyers gyümölcsök hatását vizsgálják.

A tudósok, hogy megállapítsák a gyümölcslé készítése miként befolyásolhatja a hatékony antioxidánsként ismert fenolvegyületek koncentrációját, hörcsögöket etettek szőlővel, almával. Az állatokat szőlő- és almalével, valamint vízzel itatták, emellett a hörcsögök számára érelmeszesedést elősegítő étrendet állítottak össze. A kontrolcsoport tagjait normál hörcsögtápon tartották. A hörcsögök által elfogyasztott gyümölcs mennyiségét úgy számították ki, hogy az "emberi léptékkel" 3 almának, vagy 3 fürt szőlőnek feleljen meg. Ami a gyümölcslé mennyiségét illeti, az egy 70 kilogramm testsúlyú egyén által elfogyasztott napi négy pohár üdítőnek felelt meg.

Az almában és a szőlőben nagyjából egyforma volt a fenolok tartalma, ugyanakkor a piros szőlőből nyert dzsúszban 2,5-szer magasabb volt e vegyületek koncentrációja. A vízivó hörcsögökhöz képest a gyümölcsöt, vagy dzsúszt fogyasztó állatoknál alacsonyabb volt a vér koleszterinszintje, esetükben kisebb volt az oxidatív stressz, s kevesebb lerakódást találtak az aortában. A legkifejezettebb érelmeszesedés-ellenes hatást a piros szőlő leve fejtette ki. Utána következett a piros szőlő gyümölcs formájában, az almalé, valamint az alma.

A kutatás arra enged következtetni, hogy az ételben lévő fenolok mennyisége egyenes arányban áll e vegyületek antioxidáns hatásával. A gyümölcsben lévő más antioxidánsok, olyanok, mint a C-vitamin, valamint a karotinoidok szintén erősítik egészségjavító hatását - mutattak rá a francia kutatók, akik eredményeiket a Molecular Nutrition and Food Research című szaklapban publikálták.

Forrás: ma.hu

Hozzászólás  

#1 zöldségúgyistudodki 2018-09-07 09:27
Tizenöt éven keresztül minden nap délig narancslét,vagy grapefruit levet ittam. Normál ebéd, gyenge délutáni vacsora, vitamin csomag,fehérje ital, 35 év tréning ( ötven évesen felmérték az állapotomat a sport kórházban,mindent rendben találtak) semmi alkohol,cigi,drog,majd rá öt évre koszorúér elzáródással kerültem kórházba. Az elmélettel általában semmi gond,de a gyakorlat okozhat meglepetéseket. Ha a zsíros kajával semmi gond,hiszen az eszkimók ,inuitok jól elvannak vele nincs ilyen irányú problémájuk. Szerintem máshol kell keresni a baj forrását. Pl: stressz,magyar(?) élete a kisembernek , hatalom,közérzet,kilátások,remény,jövő. Na itt a dolog rákfenéje.

A hozzászólások lehetősége 2023.11.03-án megszűnt.

Alrovatok

Új írások

Hozzászólások