20240418
Last updateCs, 08 febr. 2024 7pm

rovas logo

2015 január 23, péntek

Az elfelejtett tejsavó

Szerző: Dr. Kopócsi Andrea

A mai tudományos ismereteink már egyértelműen alátámasztják, hogy a tejsavó élettanilag értékes tápanyagokat tartalmaz. - A savófehérjék (albuminok, globulinok) bioaktív hatóanyagokban és esszenciális aminosavakban gazdagok, kitűnően emészthetők és jól hasznosulnak a szervezetben. Az egyoldalú táplálkozás okozta kedvezőtlen fehérjebevitel kiküszöbölésében hasznos segítséget nyújtanak. A tejcukor nem csak értékes tápanyag, de számos kedvező élettani hatással is rendelkezik, többek között segíti a kálcium felszívódását a belekből. 

Tejsavó "a prebiotikus táplálkozás"

Élettani hatásai

Figyelem! Tejcukor érzékenyek nem fogyaszthatják!

  • Támogatja a máj és az emésztőrendszer működését (székrekedés, puffadás, gyulladások).
  • Segíti a bél perisztaltikus mozgását.
  • Prebiotikus hatású, így hozzájárul a bélflóra egyensúlyának kialakulásához, ezáltal a bélpanaszok csökkenéséhez vagy eltűnéséhez, valamint a jó közérzethez.
  • Allergiák és immungyengeség esetén hasznos.
  • Ízületi betegségek és gyulladások esetén hasznos.
  • Bőrproblémákra (mérsékel vagy megszűntet egyes bőrproblémákat), bőr szépítésére (a bőrt rugalmasabbá teszi) is alkalmazható.
  • Diéta alatt is kiváló: segíti meggátolni az alacsony szénhidrát és kalória-bevitel mellett az izom lebontását.

Mi is az a tejsavó?

A tejsavó a sajt és a túró gyártásának „mellékterméke".

TEJALKOTÓ RÉSZEK MEGOSZLÁSA félkemény sajt gyártásakor:

TEJALKOTÓ RÉSZEK MEGOSZLÁSA

A kazein nehezen emészthető fehérje, az albuminok és globulinok könnyen emészthető fehérjék.
A tejcukor (laktóz) nehezen emészthető szénhidrát.

Élettani szempontból kedvező, ha étrendünkben a könnyen emészthető fehérjék vannak túlsúlyban a nehezen emészthetőkkel szemben, ill. nehezen emészthető szénhidrátok vannak túlsúlyban a könnyen emészthetőkkel szemben.

Hogy miért?

A vékonybélből felszívódó megemésztett tápanyagok táplálják a testi sejtjeinket.

A vékonybélben emésztetlenül továbbhaladó tápanyagok lejutnak a vastagbélbe, és az ott élő jótékony bélflórát táplálják, mely az immunrendszerünk alapját is képezi! Ezen mikroorganizmusok szénhidrát-fogyasztók!

Egy felnőtt ember vastagbelében kb. 3-5 kg tömegben vannak jelen; számuk 10-szerese a testi sejtjeink számának!
Emiatt is fontos, hogy táplálkozásunk alapjává tegyük a nehezen emészthető szénhidrátokat, melyek a vékonybélből nem szívódnak fel, lejutnak a vastagbélbe, ahol megfelelő tápanyaggal tudják ellátni a humanofil bélflórát, melyek szénhidrát bontó mikroszervezetek.
A fehérjék vonatkozásában pedig könnyen emészthető fehérjéket fogyasszunk, amelyek a vékonybélből maradék nélkül fel tudnak szívódni, és nem terhelik a vastagbél flóráját az ott már meginduló rothadási folyamatukkal.

A vastagbéltartalom szénhidrát-fehérje aránya az elfogyasztott tápanyagok vékonybélben történő emészthetősége nyomán alakul ki. Fontos, hogy a humanofil flóra megőrzése szempontjából helyes arányban legyen jelen a vastagbélben a szénhidrát és a fehérje.

Helyes és helytelen TÁPLÁLKOZÁSI FORMA

A savófehérjék élettani hatásai

Teljes savófehérje:

antikarcinogén
immunstimulátor
antioxidáns szintézist serkentő
csökkenti a vérplazma LDL-koleszterin szintjét

Béta-laktoglobulin:

A-vitamin és zsírsav kötő

Alfa-laktalbumin:

ion-/elem-/kötő
antitumor hatású

Folát-kötö fehérje: folsav-kötő

Laktoferrin: vaskötő, antimikrobiotikus

Laktoperoxidáz: antimikrobiotikus

Lizozim: antimikrobiotikus

Immunglobulinok: immunstimulátorok


Növekedési faktorok:

sejtszaporodást szabályozók
antitrombotikusak
felhám-regenerálók
inzulin-szerű hatásúak
emlőmirigy fejlesztők

A fehérjeérzékenység és -allergia a kazein nevű, nehezen emészthető fehérje rovására írható (tejben, sajtban, túróban!).

A tejsavó a tej ásványianyag tartalmának 80%-t (!) tartalmazza (Ca, Fe, Mg, P, K, Na, Zn, Cu, Mn, Se)!

A tejsavó vitamintartalma: C-vitamin, B1-, B2-, B6-, B12-vitamin, Nikotinsav-amid, Pantoténsav, A-vitamin, Retinol.

A tejsavó aminosav összetétele: Triptofán, Leucin, Izoleucin, Treonin, Lizin, Metionin, Cisztin, Fenilalanin, Tirozin, Valin, Arginin, Hisztidin, Alanin, Aszparaginsav, Gluténsav, Glicin, Prolin, Szerin, - melyek könnyen emészthető, magas biológiai értékű savófehérjék!

Érdekes megfigyelés, hogy a tejsavó tejcukor (laktóz) és fehérje aránya nagy hasonlóságot mutat az anyatejéhez:

Anyatej és tejsavó

A tejcukor csecsemőtáplálásban betöltött szerepe

  • Kalóriát adó tápanyag.
  • A szervezet szöveteinek építőköve; számos szerv - bőr, inak, aorta, szívbillentyű -mucoproteidjének alkotója.
  • Kötőszövetünk interfibrilláris alapanyaga.
  • Kettős szerepe van a kálcium beépülés elősegítésében.
  • Az agyszövet felépülésében is részt vesz (galaktolipidek).
  • Szerepe van az immunanyag (pl: izoaglutinin) képzésben.
  • Felelős a csecsemők bélflórájának kialakításáért, amely a következő hatásokat fejti ki:
  • a kórokozó mikroorganizmusok szervezetünkből történő kiszorítása
  • vitaminok, enzimek, természetes antibiotikumok termelése
  • a hormonháztartás támogatása
  • az immunrendszer, a máj, az emésztőrendszer működésének támogatása.

A tejsavó előnye (tejjel, sajttal, túróval és egyéb tejtermékekkel szemben)

A tejcukor fontos prebiotikum.
A tejsavó a legmagasabb tápértékű fehérjeforrás.
A tejsavó tartalmazza az alapanyagául szolgáló tej ásványianyag tartalmának 80%-t, a vitamin és antioxidáns tartalmát.

Tejcukor (laktóz) intolerancia

  • Koraszülöttek fiziológiai laktáz-elégtelensége (laktáz = laktózbontó enzim)
  • Kongeniális (veleszületett) laktáz-hiány - Igen ritkán előforduló, receszíven öröklődő anyagcsere-betegség. A gyermek megmenthető laktóz-mentes étrendre állítással, amit egész életén át be kell tartania.
  • Primer felnőttkori laktáz-deficiencia - A vékonybél nyálkahártyájának „kefeszegélye" szinte teljesen beszünteti a laktáz-termelést tizenéves ill. felnőtt korra olyanoknál, akik csecsemő- és gyermekkorukban minden zavar nélkül fogyasztottak tejet. Ez a leggyakrabban előforduló típus. Előfordulása az eltérő évezredes táplálkozási szokások következtében népcsoportonként más és más. A tejfeldolgozás évszázados hagyományaival rendelkező ősi pásztornépek körében alacsony (0-30%) a betegség gyakorisága, míg azoknál a népeknél, ahol soha nem volt (vagy legfeljebb csak napjainkban lett) a kultúra része a tejfogyasztás, ott 60-100% a betegek aránya. A 30-60% gyakoriságot mutató népcsoportok főleg a kevert, egészséges és intoleráns ősöktől származó egyénekből áll.
  • Szekunder felnőttkori laktáz-elégtelenség - Táplálkozási hiányosságokból vagy az emésztőrendszert érintő betegségekből alakul ki, de egyes gyógyszerek alkalmazása is laktáz-elégtelenséghez vezethet, mivel a nyálkahártya-hámsejtek kefeszegélye minden kóros történés szempontjából igen érzékeny. Gyermek- és felnőtt korban egyaránt előfordulhat. Ideiglenes állapot, a betegség megszűnte után ismét van mérhető laktáz-aktivitás.

A laktóz intolerancia tünetei probiotikumok adásával enyhülnek. A probiotikumok alkalmazhatók colitis ulcerosa és Crohn betegség esetében is, ahol a dysbacteriosis megszüntetésével a tünetek enyhülése várható.

Forrás: Dr. Kopócsi Andrea http://www.kimintvet.hu/gyotap/flav_tejsavo.html


 Minden téli nyavalyát elűz a tejsavó - tipp, receptekkel

Bifidus essensis, probiotikus és az egyéb bűvös szavaktól megigézve azonnal tudatos vásárlókká válunk, és tucatjával hordjuk haza a különböző színes dobozokat a szupermarketekből, mert az egészségnél nincs is fontosabb. Közben elfeledjük az egyszerű, ám annál hatásosabb, olcsóbb, évszázadok óta jól ismert gyógyhatású tejsavót. Nemcsak egy ital, amitől elkerülhet minket minden téli nyavalya, de sütés-főzéskor is nagyszerűen felhasználható.

A tejsavó nem más, mint a túró- és sajtgyártás mellékterméke – így első hallásra ez a meghatározás valljuk be, nem hangzik túl jól. A savó tulajdonképpen a tej legértékesebb része, és a melléktermék megnevezés helyett sokkal inkább megérdemelné a természet ajándéka címet.

Ha korábbi cikkünk - tökéletes sorozatunk - alapján kipróbáltuk a házi sajtkészítést, akkor már találkoztunk is a tejsavóval. Az enyhén sárgás színű, áttetsző folyadék,amit a sajt lecsöpögtetése során nyerünk, maga a tejsavó, ez fordul elő a konyhánkban akkor is, ha aludttejet készítünk vagy túrót. Ha gyorsan szeretnénk tejsavót kapni, teljes tejet lassan forraljunk fel, majd nyomjunk bele pár csepp citromlevet és szűrjük le.

A tej ásványi anyagainak mintegy 80%-át a tejsavó tartalmazza, köztük a magnéziumot, cinket, vasat, foszfort, kálciumot, rezet és szelént, és akkor ott van még bőséges C-, B-, H vitamintartalma. Ezen kívül értékes esszenciális és nem esszenciális aminosavakat tartalmaz, ami az izmok fejlődéshez elengedhetetlenül , ezért is tartalmaznak a sportolók izomtömeg-növelő csodaszerei tejsavó-fehérjét. Fogyókúrázóknak is ajánlott, mert egyfelől a zsírégetést segíti elő, másfelől nem engedi az izomszövetet lebontani.

A savó nagyon jó hatással van a depresszióra is. Érdemes évente, különösen a téli időszakban 6 hetes tejsavó kúrát tartani. Mire a végére járunk a naponta 4-5 dl tejsavót tartalmazó kúrának,már a télnek is lassan vége,és mindjárt más színben látjuk a világot.

Egyszóval a tejsavót vétek kiönteni. Ezt régen nagyon jól tudták, sütöttek, főztek vele. Ínséges időszakban, élelmiszerhiány idején sok embert a tejsavó fogyasztása védett meg a különböző betegségektől. A keleti népek mai is előszeretettel használják, nem feledve tucatnyi áldásos hatását. A leghatásosabb, ha magát a nyers savóitalt isszuk meg. Persze az is érthető, ha első látásra nem kívánja meg az ember a sárgás levet. Ha tudjuk, hogy fel szeretnénk használni a sajt- vagy túrókészítés után majd a tejsavót, érdemes ecet helyett citromlevet használni, sokkal kellemesebb íze lesz.

A nagyobb bevásárlóközpontokban,élelmiszerüzletekben, a bioboltokban kapható ízesített savóital, ilyen például a Molke drink. Hasonlít a joghurtitalhoz, és ha ezt megkóstoljuk, biztosan kedvet kapunk házi előállításához, amit nemcsak nagyon egyszerűen, de sokkal természetesebben, adalékanyagoktól mentesen készíthetünk.

Turmixolhatjuk kedvenc gyümölcseinkkel, de kevés lekvárral vagy szörppel, mézzel, vaníliaesszenciával ízesítve, kicsit lehűtve kiváló üdítőitalt kapunk. Készíthetünk tejsavóból édesítőszert is. A cukorral kis lángon, hosszú ideig addig főzzük, míg méz sűrűségű lesz. Ugyanúgy használhatjuk, mint a mézet. Főzelékek habarásához is bátran használhatjuk, de ízesítés előtt kóstoljuk meg, mert a tejsavónak magában is van már egy kicsit savanykás íze.

Rizst, gabonaféléket is főzhetünk víz helyett tejsavóban. Arra ügyeljünk, hogy savóból kb. negyedével többet adjunk az ételhez, mintha vízzel készítenénk. Kelt tésztákhoz, kenyérsütéshez szinte kötelező kipróbálni. Kenyérsütésnél akár a teljes folyadékmennyiséget kiválthatjuk savóval, az íze sokkal finomabb lesz, a tészta sokkal lágyabb, levegősebb, és sokkal hosszabb ideig eltartható.

Ha édes kelt tésztát (fánk, bukta, de lángoshoz is jó) készítünk, akkor is érdemes 2-3 evőkanállal hozzáadni, hogy a tészta még könnyedebb, lágyabb legyen. Leveles vajastészta készítésekor is, ha ecet helyett használjuk, bársonyosabb ízt, könnyedebb állagot kapunk.

Amennyiben a megmaradt tejsavót nem használjuk fel egy-két napon belül, akkor se öntsük ki. Fagyasszuk le a jégkockatartóban, így annyi kockát kényelmesen ki tudunk venni, amennyire éppen szükségünk lesz alkalomadtán.

TEJSAVÓVAL KÉSZÜLT PARASZTKENYÉR

300 g fehér búzakenyérliszt
200 g teljes kiőrlésű rozsliszt
300 ml tejsavó
2 evőkanál vaj vagy zsír
4 dkg friss élesztő
3 teáskanál cukor
2 teáskanál só
1 teáskanál kenyérfűszer

A tejsavót langyosra melegítjük, elkeverjük benne a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, majd megvárjuk, amíg az élesztő felfut. Ezalatt egy nagyobb tálba átszitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a többi hozzávalót. Ha felfutott az élesztő, hozzáöntjük a többi hozzávalót, egy fakanállal átkeverjük, majd robotgéppel, dagasztókarral bedagasztjuk: a tészta akkor jó, ha elválik a tál oldalától, egynemű lesz, és hólyagosodik keverés közben. Egy tiszta konyharuhával letakarjuk, és meleg, huzatmentes helyre tesszük, kb. 45 percig, vagy míg a duplájára nő, kelesztjük.

Egy lisztezett nyújtódeszkára téve jól átgyúrjuk, cipót formálunk belőle, sütőpapírral kibélelt sütőlapra tesszük, és konyharuhával letakarva kb. 30-40 percig újra kelesztjük. Utána 180 fokos előmelegített sütőben 40-45 percig sütjük. Az utolsó 5-10 percben forró vízzel kenjük meg a cipó tetejét és így süssük tovább. Napokig eltartható, könnyű állagú kenyeret kapunk.

RICOTTA HÁZILAG

1 liter tejsavó
3,3 dl friss, 3,5%-os tej
1 kávéskanál só

A tejsavót 30-35 fokosra melegítjük, hozzákeverjük a sót, majd hozzáöntjük a tejet. 85-90 fokra melegítjük, aztán egy tiszta konyharuhán (vagy sűrű szövésű gézen) át lecsepegtetjük.

Ízlés szerint adhatunk hozzá fűszereket, gombócokat formázhatunk belőle hidegtálhoz, de minden ricottával, készült recepthez is felhasználható. A sima túrót is helyettesithetjük vele.

WELLNESS ITAL TEJSAVÓBÓL
3 dl tejsavó
1 narancs leve
1 érett banán, karikára vágva
2 teáskanál méz ,1 teáskanál vaníliaesszencia

A hozzávalókat turmixoljuk össze. Ízlés szerint más gyümölccsel is készülhet

Forrás: http://hvg.hu/gasztronomia/20121123_Mire_jo_a_tejsavo

Ajánlotta: Hajdu Éva

A hozzászólások lehetősége 2023.11.03-án megszűnt.

Alrovatok

Új írások

Hozzászólások