Print this page
2013 június 16, vasárnap

Magyar krém enyhíti a bőrrák tüneteit

Szerző: hazipatika.com

Csak kenjük be, és elmúlik a rák? A Magyarországon már 10 éve kifejlesztett, a bőrrák tüneteinek enyhítésére szolgáló krém kifejlesztésének megalapozottságát jelzi az amerikai Yale egyetem kutatóinak minap bejelentett kutatási iránya.

A magyar kutatók által a bőrrák, így a melanoma, basalioma, spinalioma és Kaposi-sarkoma tüneteinek kezelésére egy évtizede kifejlesztett és már 6 éve bevezetett készítmény alkalmas arra, hogy a bőrrák egyes fajtáinak tüneteit enyhítse, a beteg életkörülményeit javítsa és várható élettartama meghosszabbításának esélyét növelje, bőrön át történő bevitelének módja pedig hasonlít arra, amivel a Yale kutatói jelenleg foglalkoznak.

„A mellben lévő 7 cm-es tumor 1 cm-re csökkent."

Tarek M. Fahmy és munkatársainak, a Yale egyetem kutatóinak minapi bejelentése azért keltett feltűnést, mert a Nature Materials-ben publikált eljárás szerint eljárásuk egyszerre kétféle módon hatva tervezi elérni a kívánt hatást. Az érintett bőrfelületre alkalmazva egyrészt erősíti a beteg immunrendszerét és ezzel fokozza a szervezet védekező erejét, miközben csökkenti a rákos sejtek ellenálló képességét és a bőrrák káros hatásait. Bár a Yale egyetem kutatói által ismertetett eljárás készítménnyé történő fejlesztése még jó néhány évet igényel, mindez mégis megerősíti annak az elgondolásnak a helyességét, hogy a bőrrák tüneteinek kezelésére a bőrön keresztül történő anyagbevitel messzemenőkig alkalmas. Mindez alapjaiban erősítik meg egy 10 évvel korábbi magyar fejlesztés helyességét.

A R47-PROTUMOL nevű magyar termék egyik különlegessége, hogy kifejlesztői megoldást találtak arra a kihívásra, hogyan lehet megvalósítani nagyméretű molekulák bőrön át történő bevitelét. Pozitív hatásait egereken végzett klinikai kísérletek igazolták, amelyek ugyanazt állapították meg, mint a Yale-n zajlott egérkísérletek. A módszer gátolta a daganat növekedését a vizsgált egerekben, és a kezelés hatására az egerek túlélési ideje megnőtt. A hatásosságot az egyes betegeken alkalmazott kezelések pozitív eredményei is alátámasztják. A szer Magyarországon olyan klinikailag vizsgált kozmetikai készítmény, amely hatóanyagai révén enyhítheti a bőrön jelentkező elváltozásokat, amit megerősített az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ tesztje is Prof. Dr. Kemény Lajos klinikai igazgató szakmai jóváhagyásával.

Dr. Pécsek Mária szegedi sebész főorvosnő vizsgálati anyaga szerint a növényi hatóanyagokat tartalmazó krém melldaganatok, közte fekélyes és áttétes tumorok esetében és más, testfelszínhez közeli rosszindulatú daganatok esetében is orvosilag igazoltan segített. A beszámoló szerint hat hónap alatt egy 6-7 centiméteres tumor 1 centiméteressé vált, a hónalji metastasis (áttét) pedig eltűnt. Kifekélyesedő emlő tumor esetében a kifekélyesedés megszűnt, a tumor mérete csökkent, így a daganat eltávolíthatóvá vált.

A bőrrák a rákbetegségek egyik legelterjedtebb fajtája. A bőrrákos megbetegedések túlnyomó része, mintegy 95 százaléka a jó eséllyel gyógyítható kategóriába tartozik, és alig 5 százalékot tesz ki a rosszindulatú megbetegedések csoportjába tartozó melanoma malignum, ami viszont az összes rákfajta közül - beleértve a belső szervi rákokat is - a legmagasabb halálozási arányú (80 százalék).


 Forrás: http://www.hazipatika.com/napi_egeszseg/daganatok/cikkek/csak_kenjuk_be_es_elmulik_a_rak/20120920160318