Print this page
2008 július 20, vasárnap

A tea a demencia ellen is véd?

Szerző: Ismeretlen

Napi két csésze tea segíthet a demencia megelőzésében - derül ki egy új kutatásból. A szakértők azt nem tudják pontosan, miért.

Az elmúlt években számtalan kutatás bizonyította a tea jótékony hatását a szervezetre: akadnak, amelyek szerint a szívbetegségek ellen véd, másokból az derül ki, hogy csökkenti a rák kialakulásának esélyét.

Laboratóriumi kísérletek már azt is bizonyították, hogy a demencia - a lelki és szellemi képességek csökkenése, az intellektus, a társadalmi viselkedésmódok és az alkalmazkodási képesség fokozatos hanyatlása - ellen is hatásos, az emberek közreműködésével zajlott kutatások azonban nem hoztak erre elég bizonyítékot.

A Szingapúri Egyetem nemrégiben két és fél ezer 55 éves vagy annál idősebb ember életvitelét és teafogyasztási szokásait vizsgálta; a kutatás első lépéseként felmérték a résztvevők kognitív funkcióit, azaz azt, mennyire fitt az agyuk. A kutatók két évvel később újra megvizsgálták az önkénteseket, és azt találták: a legkevésbé azoknak romlottak megismerési képességei - ez a demencia első jele lehet -, akik a legtöbb fekete teát ittak.

Naponta két-három csésze tea 55 százalékkal csökkenti a demencia megjelenésének esélyét. Ez az arány 63 százalékos volt azoknál, akik naponta hat, vagy annál is több bögre teát fogyasztottak - áll az American Journal of Clinical Nutrition című orvosi táplálkozási szaklap jelentéséből.

A kutatók nem tudják pontosan, hogyan segít a tea a demencia megelőzésében. Az ital - mint a gyümölcslevek és a vörösbor - flavonoidokat, antioxidáns tulajdonságú növényi hatóanyagokat tartalmaz, amelyek védik a sejtek zavartalan működését. Lehetséges, hogy a tea az agyban keletkező lerakódások, plakkok kialakulását akadályozza.

Egyre több kutatás bizonyítja, hogy a tea - főleg, ha cukor nélkül isszuk -, számos betegség megelőzésében hatékony. Állatkísérletek során azt találták, hogy a teában megtalálható flavonoidok akadályozzák a bőr-, a tüdő-, a száj-, a gyomor-, a máj- és a prosztatarák kialakulását.

Forrás: inforadio.hu