Magyar Megmaradásért

Nem adjuk fel

 

Szo2020Dec05

2008. Május 27., Kedd 17:57

A gyökérgubacs fonálféreg

Írta:  Gál István
Értékelés:
(3 szavazat)
A fonálférgek kártéte-lét a szabadföldön alig lehet észrevenni, pedig ezek az apró, 1 mm-nél kisebb állatok minden élőhelyen jelen vannak. De csak növényházi környezetben tudnak olyan mértékben felszaporodni, hogy kártéte-lük jelentős (néha totális) legyen.  

A fonálférgekkel kapcsolatban az a szólás járja, hogy a fóliás zöldségtermesztők két csoportra oszthatók: az elsőbe azok tartoznak, akiknél már van, míg a másikba, akiknél lesz fonalféreg fertőzés. Sajnos, a viccesnek szánt szólás mögött több száz kárpátaljai fóliás zöldségtermesztő megélhetése forog kockán. Érdemes tehát alaposabban is megismerkednünk ezzel a kártevővel, hogy idejében és hatásosan fel tudjunk lépni ellene.

Hogyan támad?

A fonálférgek kártéte-lét a szabadföldön alig lehet észrevenni, pedig ezek az apró, 1 mm-nél kisebb állatok minden élőhelyen jelen vannak. De csak növényházi környezetben tudnak olyan mértékben felszaporodni, hogy kártéte-lük jelentős (néha totális) legyen. Sok fajuk közül a hajtatásban a gyökérgubacs fonálférgek a legveszélyesebbek.

A fonálférgek a talaj felső 20-30 cm-es rétegében élnek és fertőznek. Igen szaporák: egy-egy tenyészidő alatt 10-12 nemzedékük is kifejlődhet. Tápnövény hiányában 3-5 évig is fertőzőképesek maradnak.

A növények gyökerét támadják meg. Szájszuronyukkal bökdösik a növényi sejteket és tartalmukat magukba pumpálják. Táplálkozásuk nyomán a gyökérben enzimatikus hatásra óriássejtek képződnek. Ezek a rendellenes sejtek alkotják a jellegzetes gubacsokat a növények gyökerén. Ezekről a koloncszerűen elhelyezkedő gubacsokról ismerjük fel a fonálféreg- fertőzést.

A fonálférgek gazdanövényei közül az uborka a legérzékenyebb a fertőzésre, miközben az uborka által megkövetelt magas talajhőmérséklet a fonálférgek számára is a legkedvezőbb.

A paradicsomhajtatásban is nagy hozamkiesést okozhatnak a fonálférgek. A növények terméskötődése az alsó fürtöknél még normális, viszont kártételük hatására feljebb hiányossá válik.

A paprikánál a gubacsokon kívül még egy jellegzetes tünete van, amit gyakran összetévesztenek a vashiánnyal: a hajtáscsúcsok megsárgulnak.

Hogyan védekezzünk?

A fonálférgek elleni védekezés a növények gyökérzetének alapos átvizsgálásával kezdődik. Ezt leginkább az ültetvények cseréjekor tehetjük meg, de ne mulasszunk el szezon közben sem a "gyanús" tövek esetében sem! Amennyiben a fertőzés jelei mutatkoznak, fel kell készülnünk a védekezésre. Fontos tudnivaló, hogy a rendelkezésre álló eszközökkel csak időlegesen tudjuk visszaszorítani a fonálférgeket, s nem lehet őket maradéktalanul elpusztítani.

A fonálféreg fertőzés kordában tartására Magyarországon a Metabrom980, az Ipam és a Basamid G általános talajfertőtlenítők használhatók. Ezen kívül a zöldséghajtatásban két fonálféreg- ölő granulátumot engedélyeztek: a Vydate 10G, valamint Nemathorin 10G készítményeket.

A védekezés másik módja a tecnhológiaváltás. Több magyarországi termelőt is a fonálféreg kényszerítette rá a kőzetgyapotos, valamint a konténeres-vödrös termesztési technológia bevezetésére. Vidékünkön talán a szalmabálás technológia bevezetése lehet az uborka esetében a leginkább használható megoldás. Ilyenkor a "begyulladt", bomlásnak indult szalmabálákra fertőzésmentes talajt hordunk.

A paradicsom esetében lehetőségünk van ellenálló fajtát választani, amit a katalógusokban "N"- betűvel jelölnek. Sajnos, az uborka és paprika esetében ilyen lehetőségünk nincs. Néhány helyen kísérleteznek az uborka tök alanyra oltásával is. Nagy reményeket fűznek a kutatók bizonyos hurokvető gombák telepítéséhez a fertőzött területre. Reméljük sikerrel járnak!

Gál István
szaktanácsadó
Terra Dei

Forrás: Kárpátinfo hetilap

 

Megjelent: 8859 alkalommal

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Új írások

Jó honlapok

Látogatók

Hungary 66.9%Austria 1.3%
United States 6.1%Canada 1%
Romania 4.7%France 0.9%
Ukraine 3.5%Sweden 0.9%
Russian Federation 2.7%Switzerland 0.4%
Germany 2.4%Netherlands 0.2%
Slovakia 1.9%Kuwait 0.2%
United Kingdom 1.9%Australia 0.2%
Norway 1.5%Italy 0.1%
Serbia 1.3%Spain 0.1%

Today: 202
This Week: 5558
Last Week: 7568
This Month: 4542
Last Month: 22666
Total: 2538817

Belépés