Nyomtatás
2010. Április 25., Vasárnap 23:51

Támad az allergia

Írta:  Gyöngy
Értékelés:
(5 szavazat)
Az allergiáknak vannak olyan fajtái is, melyek nem anyagokra, hanem élethelyzetekre, vagy személyekre alakulnak ki, ún. pszichoallergiák. Ilyenek a pánikbetegségek, melyek szintén képesek életveszélyes állapotokat létrehozni a betegben, de ezekkel itt most nem foglalkozunk.

Az allergia, az immunrendszer nem megfelelő, túlfokozott működése, bizonyos élethelyzetekkel, anyagokkal való találkozásunk során. Legismertebb közülük a pollenallergia, mely a csecsemőmirigy felfokozott működésével együtt szokott jelentkezni Ezen kívül előfordul allergén bőrelváltozás formájában, mosóporokra, ruhaanyagokra, állati szőrre, növényekkel való érintkezés esetén, illetve egyénileg bármilyen anyag, akár életfeltételünket biztosító levegő vagy napfény hatására is. Súlyos formája, amikor életveszélyes állapot is kialakul. Ilyenek, pl. a gyógyszerérzékenységek bizonyos fajtái, a méhcsípés, élelmiszer érzékenység, napsugárzás, és a poratka által kiváltott fulladás is, stb. Utóbbiak esetén sokkos állapotok, fulladás, arc és testödéma alakulnak ki. Egyre több élelmiszer vált ki ilyen tüneteket, pl. málna, amerikai mogyoró, vagy mogyoróvaj, tej, liszt, kagylófogyasztás stb.

Enyhébb allergén tünet a hasfájdalom, rosszullét, hasmenés, hányás. Sokszor rejtett allergénként vannak jelen a szervezetben a fogtömések. A betegséget kiváltó anyag vagy élelmiszer pontosan meghatározható ún. allergéntesztekkel, vizsgálatokkal. Az allergiatesztek közül már vannak olyanok is, melyek nem fájdalmasak, és már érintőleges formában is megállapítják, hogy a betegnek mitől kell óvakodnia (Vega-teszt).

Az allergiáknak vannak olyan fajtái is, melyek nem anyagokra, hanem élethelyzetekre, vagy személyekre alakulnak ki, ún. pszichoallergiák. Ilyenek a pánikbetegségek, melyek szintén képesek életveszélyes állapotokat létrehozni a betegben, de ezekkel itt most nem foglalkozunk.

Allergia esetén, bizonyos növényi, vagy egyéb természetes, vagy mesterséges anyaggal való érintkezés folytán, a nyálkahártyák felfokozott működéssel reagálnak. Erős hisztamin reakció indítja be az immunrendszer működését. A hisztamin a test minden szövetállományában megtalálható anyag. Feladata a szervezetet ért támadó anyagok, vagy kórokozók elleni védekezőrendszer beindítása. A hisztamin nagy felületen bőrpírt és vizenyős gyulladást hoz létre, hogy ez által a szervezet mozgósítsa az ellenálló falósejtek termelését, és azok, a megfelelő területen jelenjenek meg, és fejtsék ki tevékenységüket. Egyes embereknél a természetesnek mondható anyagok esetében is elindul ez a folyamat. Ez az egyéni túlzott reagálás, az allergia megbetegedés lényege.

Egyik kezelési lehetősége, a túlfokozott rendszer visszaszorítására irányul, a hisztamin felszaporodásának megakadályozása által. Ezt ez eljárást alkalmazzák a gyógyszerekkel való allergiás kezelések esetén. Másik esetben a kezelés, a még tünetmentes időben, a normál immunrendszer hozzászoktatása az allergén anyaghoz, és az immunrendszer erősítése, illetve gyógyítása, és kiegyensúlyozására való törekvés. (Következő számainkban az immunrendszer működésével is fogunk foglalkozni.)

biborkasviragA bíborkasvirág (Echinacea) Használható vér mérgezettsége (vértoxicitás), vérmérgezés (kórokozó a vérben), ekcéma, csípések, fertőzések, allergiák esetén. A bíborkasvirág növényi antibiotikum és immunerősítő szer. Tisztítja a vért és a nyirokrendszert, segíti a fehérvérsejtek működését és megóvását.

Bármilyen idegen anyag, betegséget előidéző idegen kórokozó, vagy annak mérge ellen használják vértisztítóként. Hosszú távon használható kis adagokban. Szeszes kivonatából, napi három alkalommal vehetünk magunkhoz, 15-20 cseppet megelőzésként, az allergiás tünetek megjelenésétől napi 2-6 alkalommal 20-50 cseppet.

Külsőleg lemosóként, fürdőkbe használható fertőzések esetén, vagy megelőzésre. Nézzük meg ellenjavallatait is. Amennyiben indokolt használata során, remegést, szédülést és lebegésérzetet eredményezne, fogyasszunk hozzá Édesgyökér vagy Orvosi ziliz teát.

bojtornyan

A bojtorján nagy lapulevelét a népgyógyászat ma is használja bőrkiütések és lábhúzás, zsibbadás esetén, megtörve, (hogy vizet engedjen,) a fájó részre kötik, vagy feldarabolva, turmixolva, borogatásként használják.

Levelét megtörve, fejfájás esetén, és napszúráskor a fejre kötik. Enyhíti az allergiás bórviszketéseket. A gyökér főzetének izzasztó és vizelet kiválasztó hatását felhasználva, hat a bőrkiütések, reumás fájdalmak, sömör, bőrviszketés, és ótvar kezelésére, teaként fogyasztva és borogatásként is.

cickafarkA fehér virágú cickafark, virágos, leveles szárát használjuk. Gyulladásra ható tulajdonsága csak a virágzatnak van. Antibiotikus, vértisztító, fájdalomcsillapító, görcsoldó, immunerősítő hatással rendelkezik. Használható láz, allergia, pollen és szénanátha, szemgyulladás, sebkezelés, csípések esetén. A cickafark a legolcsóbb, egész Európában megtalálható, különleges, széles hatású gyógynövényünk. Vértisztító tulajdonsága rendkívüli, minden vérkeringési zavar, tünet, megbetegedés esetén javallott fogyasztása.

Különleges hatása, hogy a gyulladásokra nem gátló hatással van, hanem a lefolyásukat gyorsítja meg. Inkább felszámoló hatású. Csak ott alkalmazzuk, ahol az esetleges kifakadás nem okozhat problémát. Ahol gátolni, visszaszorítani szeretnénk a gyulladást, ott inkább rokonát, a kamillát alkalmazzuk, vagy más erőteljesebb gyulladásgátló hatással rendelkező gyógynövényt, bíborkas virágot, körömvirágot, bojtorjánmagot stb. alkalmazzunk. Nyugtató és idegerősítő hatású.

A vér nyugtatása által, hat az egész szervrendszerre, az agyra, az idegekre, a felfogóképességre. Idegerősítőként Zsályával kombinálható. Nyugtalanság, idegesség miatti elalvási nehézségek esetén, altató teakeverékek alkotórésze. Tisztítja az érzékek csatornáit. Elősegíti az észlelés és az elme tisztaságát. Fájdalomcsillapító hatású, külső és belsőleges használata esetén egyaránt.

A cickafarkban található kamazulén nevű vegyület, csökkenti a szervezetben felszabadult hisztamin hatására jelentkező gyulladásos állapotok elviselését, a folyamat elnyomása nélkül. (A Kamilla visszaszorítja ezt a folyamatot, ezért gátolja a falósejtek működését). A cickafark fájdalomcsillapító, de még fontosabb tulajdonsága, hogy a gyulladás lefolyására nem gátlóan, hanem gyorsítóan hat. Segíti a szervezetet a hisztamin felszabadulása által előidézett rossz közérzet elviselésében. A beteg általános közérzete pár napos használat után már javul. Alkalmazható szénanátha, egyéni pollen allergiák esetén is. Leforrázott kivonatával, illóolajának krémbe keverésével, vagy zsírban kifőzött virágjának krémjével gyulladásos szem, bőr és seb kezelhető. Összehúzóként és fertőtlenítőként zsályával kombinálható. Minden bőrelváltozás és bőrbetegség esetén külsőleges használatra ajánlott. Immunrendszert gyengítő eljárásokkal együtt ne alkalmazzuk. Ezek azok az esetek, amikor a tüneteink visszaszorítására az orvos által előírt gyógyszert szedjük, és a reakciókat elnyomjuk.

Szénanátha jelentkezése esetén, kezdjünk fogyasztani csalánteát. Legalább 4 csészényit igyunk meg naponta. Két hónapnál további fogyasztása nem ajánlott, túlhígíthatja a vért. 0-vércsoporttal rendelkezőknek alapvetően hígabb a vére, erre legyenek figyelemmel, akkor is, ha számukra a „semleges” kategóriába van sorolva. Két hónapi rendszeres fogyasztás után cseréljük más gyógynövényre, és fogyasztását csökkentsük napi 1 csészényire. Ajánlottabb friss állapotban, és inkább keverékben alkalmazni, és csak forrázott elkészítési mód mellet, hogy a friss csalán C-vitamin tartalma is segíthesse a szervezetet. Máj és epebántalmak esetén is főleg vértisztító és vércukorszint szabályozó hatása érvényesül.

Idősebb korban, de már gyermekeknél, és kismamáknál is megfigyelhető, hogy a hason és nyakrésznél bőrelváltozások, anyajegyek, vadhúsok, májfoltok, vagy pont fehér foltok, pigmenthiány lép fel. Ezek állandó viszketést is okozhatnak. Ezek a tünetek összefüggnek a máj, vese, bél, ideg, és hormonháztartás betegségeivel, és a szervezet gyulladásos, vagy mérgezett állapotával. Intenzív csalánkúrával, napi 1,5-2 liter tea fogyasztásával 6-8 hét alatt a tünetek megszűnhetnek. Körömvirág tinktúrával, vagy a teljes növény kivonatával való kenegetés is használ ezekben az esetekben és használjunk csalán, körömvirág, kamilla, cickafark teakeveréket. Idegi eredetű bajoknál tegyünk orbáncfüvet, bazsalikomot, szerecsendiót is hozzá és kálmosgyökér hideg kivonatából napi hat kortyot fogyasszunk el. Hormonális eredet esetén kurkumát, édesgyökeret, ürmöt, és külön napi 1-2 csésze fehérfagyöngy hidegáztatással nyert kivonatot is fogyasszunk el.

A csalánt immunrendszert gyengítő gyógyszerekkel együtt ne alkalmazzuk.

fagyongyA fagyöngyből készült hideg kivonatnak különleges hatásai vannak, és rendszeres fogyasztása esetén sem mutatkozik ellenjavallat. Allergiák jelentkezése esetén ajánlott egy-egy hat-hetes kúrát venni belőle, mivel az allergia mindig a szervezet egyensúlyának felborulását, mérgezettségét, az immunrendszer gyengülését jelzi. A szervezet további hanyatlásának megelőzésére, és helyreállítására ajánlott.

Abban az esetben azonban, ha a beteg magával a fagyönggyel szemben mutat porallergiás tüneteket, okvetlenül keressen fel ezzel foglalkozó szakintézetet, vagy homeopatikus szakorvost, és az ő utasítása szerint járjon el. Bár maga a kivonat a fagyöngy leveleinek kivonata, és nem a virágzaté, vagy gyümölccsé, - mely mérgező – óvatosságból így járunk el helyesen.pitypangA gyermekláncfű, vagy más néven, pitypanggyökér és levél a plazmaszövetre és a vérre hat. Hatását a vérkeringésen, emésztőrendszeren, húgyapparátuson és nyirokrendszeren keresztül fejti ki. Vértisztító, vízhajtó, kőoldó, hashajtó, emésztést serkentő, erősítő hatása van. A heves szúró fájdalom, mely a jobb lapocka felé kisugárzik, a krónikus májgyulladás tünete.

Tiszta környezetben, főleg a falvakban, ehető a pitypang szára is. Napi 4-6 világos száracskát rágcsáljunk el, virágját tépjük le, ne fogyasszuk. Ha 2-3 hetes kúrát vegyünk belőle, akkor a tavaszi vértisztítást is elvégeztük, de az ekcémát, és az allergiákat is megelőzhetjük vele. Külső tünetek esetén is, belsőlegesen, teaként fogyasztjuk, a következőknél: bőrviszketés, sömör, kiütések, allergiás pöttyök. Ezek a tünetek általában együtt jelentkeznek a máj leterheltségével. Akik a tilalmak miatt a gyógynövényt nem használhatják, fürdőt azok is vehetnek belőle. Allergiás, bőrkiütéses csecsemőknek, gyermekeknek a fürdő nagyon ajánlott. Kétéves kortól fél csésze tea, három részre osztva a gyermeknek adható, tejkiütés, izzadásos kiütés, és tojásallergia esetén. A levelek nedvét is alkalmazhatjuk ecsetelőként.

Az ősszel felszedett gyökerekből, szárítás, aprítás és pörkölés útján, kávépótszer készül. Tejnedve inulint, sok káliumot, és egyéb a szervezet számára fontos anyagot tartalmaz. Kora tavasszal, ha levelét takarással elzárjuk a naptól, finom salátához valót nyerünk belőle (halványítjuk, különben megkeseredik). Virágjából cukorsziruppal, hamis mézet készíthetünk. A tavaszi gyökerekből készített szirup gyógyhatású is.

kamilaA kamilla a plazmára, vérre, izomra, velőre és idegre van hatással. Használható fejfájás, lázcsillapítás, meghűlés, szemgyulladás esetén. Népszerű, hűtő hatású teaital, széles körűen alkalmazható, mindenre használható egy kicsit. Immunrendszer erősítő. Általánosan szünteti az idegfájdalmakat. A központi idegrendszerre van nyugtató hatással. Nyugtató, frissítő és bőrnyugtató fürdőket a teljes növényből is vehetünk.

A becsukott szemre tett, tejben főzött kamillakivonat, szúrós szemfájdalmak esetén alkalmazható. Fertőtlenítő hatása miatt használható szájnyálkahártya-gyulladás, gyulladt szem, kötőhártyagyulladás esetén öblögetőként. Erre a célra, felváltva alkalmazható Zsálya teával. Fertőtlenítő és gyulladásgátló hatása minden nyálkahártyagyulladás esetén használható. Allergiás bőrkiütések, napérzékenység miatti sebek lemosására inkább a cickafark sűrű főzete ajánlott. A felületet mindig védjük a napsütéstől. Arc esetén széles karimájú kalapot használjunk.

A kamilla és a cickafark keverékéből fogyasztott tea, segít az allergiás tünetek csökkentésében, mivel hatóanyagai (kamazulén, azulén) segítik a szervezetet a felszabadult ellenanyag (hisztamin) elviselésében. Tejkiütés vagy érzékeny popsi esetén készítsünk Kamilla olajat házilag, és ezzel kezeljük a gyermek bőrét. Felnőttek sebeinek, bőrkiütéseinek, és égési területeinek is bevált gyógyítója a kamillaolaj és az olaj segítségével készített krém. A mélyen fekvő gyulladt, duzzadt területekre, gyulladáscsökkentő hatása által, visszafejlesztőként hat forrázott teája. Önmagában nem elég erős hatású, inkább keverékekben alkalmazzuk, más gyógynövényekkel együtt. Hasonló, de gyulladás megszüntetését siettető hatására nézve erősebb a cickafark, viszont nagy nyálkatartalma csak a kamillának van. A kettő jól társítható egymással. A kamillának van gyulladást visszafejlesztő hatása, míg a cickafark a betegség gyors lefolyását segíti elő. Erre legyünk figyelemmel alkalmazásuk során.

kalmos

 Akálmosgyökér megfelelő szer az egész test megtisztításához. Csak kúraszerűen használjuk, majd tartsunk szünetet a használatával. Ez idő alatt fogyasztható bazsalikomból, gyömbérből, kurkumából tea, maximum napi három csészével, vagy porként is bevehető. A kálmosgyökeret mindig hideg áztatással készítjük.


korianderA koriander a vérre, a plazmaszövetekre, az izomra hat. Hatását az emésztőrendszeren, a légzőszerveken, a vizelet kiválasztó rendszeren keresztül fejti ki. Használható csalánkiütés, más kiütések, torokfájás, hányás, emésztési nehézségek, allergia, szénanátha, gyulladások esetén. Használata nagyon ajánlott, mivel a három alaphatást (epe – Pitta – tűz; nyálka – Kapha- víz; szél - Vata – levegő; a levegőn itt az összes keringést kell érteni) egyensúlyba hozza a szervezeten belül. Tehát használata nemcsak a felborult rendszer helyreállítása céljából, hanem hétköznapi fogyasztásra is javallt.

A növény friss zöld levelének leve, napi 3 alkalommal egy teáskanálnyit fogyasztva, hasznos allergiák, szénanátha, bőrkiütés esetén. Külsőleg viszketés vagy gyulladás esetén borogatás formájában alkalmazzuk. Kiütéses gyermekbetegségeknél, a viszkető pörköket is kenegetik vele. Magát a levelet, kicsit megtörve és a gyulladt bőrfelületre rakva, oszlató tulajdonsággal bír. A hajszálereket tágítja, elősegíti a gyulladások megszűntét, és felgyorsítja a szervek működését, és gyógyulási folyamatait.

Nem ajánlott idegszövet-pusztulással együtt járó túlzott soványság esetén, vagy sovány testalkatú emberek (Vata), csak kúraszerűen, vagy csak külsőleg, használják. A mag túlzott, vagy hosszú ideig való fogyasztása, egyéni érzékenységet, fejfájást válthat ki.
A kurkumának van egy nagyon érdekes és hasznos tulajdonsága, melyről nem nagyon tudnak az emberek. Belsőleges használata, tejjel készítve, rugalmasítja a bőrt, és segíti az ízületi szalagok nyúlását. Érdekessége, hogy a belső szövetek viszketésére is hat.

Mézbe
keverve, külsőleg használható rándulás, izomláz, zúzódások és viszketés ellen. Nagy vagy látható felületen, ha nem akarjuk, hogy mások észrevegyék, ne alkalmazzuk, a bőrt ugyanis sárgára festi.

A medvehagyma hatásai megegyeznek a fokhagymáéval, de erőteljesebb nála, és kevésbé tompítja az elmét. Figyelmesen olvassuk el a fokhagymánál leírtakat is. A medvehagyma minden szövetelemre hat. Hatását az emésztőrendszeren, a légzőszerveken, a bőrön, a véren keresztül fejti ki. Vértisztító, salaktalanító, méregtelenítő, értisztító, váladékoldó tulajdonságokkal rendelkezik. A Medvehagyma erős vértisztító, vitamin- és mikroelemforrás. Baktérium, vírus, és egyéb kórokozók, méreganyagok elleni gyógynövény.

A máj és a vér mérgezettsége utaló jelek, további betegségek forrásává válhatnak, például májgyulladás, övsömör, ízületi gyulladások, ekcéma, allergia stb.

Hurutos megbetegedés, köhögés, ebből keletkezett nehézlégzés esetén váladékoldó és tisztító hatással rendelkezik. A vöröshagymából is készíthetünk, ilyen célra, főzött kivonatot. Érzékeny gyomrú egyének, vagy epebetegek, a növény levelét és hagymáját vágják össze apróra, öntsék le meleg tejjel, s csak két-háromórai áztatás után leszűrve fogyasszák, kortyonként. Mindennemű csípés esetén, a félbevágott Vöröshagymával dörgölgették a területet.

Darázscsípésnél, azonnal vöröshagymaszeletet kell kötni a csípésre, a darázsmérget semlegesíti, így elkerülhető a feldagadás is. Bármilyen allergiás kiütésnél külsőleg, de belsőlegesen is használható. Akadályozza a trombociták működését, oldja a vérben fellelhető fehérjéket, a vér megalvasztó képességét, így vérzékenység esetén, vagy vérhígítók szedésével együtt csak óvatosan, vagy nem alkalmazható. Fogyasztható nyersen, sütve és főzve.

porehagymaA póréhagyma (Allium porrum) nyers nedvét és főzetét használjuk, külsőleg, belsőleg. Az összes hagymaféle, a szervezetben lejátszódó, nem az immunrendszerhez tartozó, de hasonló, és szintén a regenerálódást elősegítő rendszerek, szövetek szaporodását, és az egész szervezetbe való kiáramlását segíti elő. Ilyen hatás tapasztalható a gyömbér, a kurkuma, és a fahéj esetén is. A medvehagyma, fokhagyma és egyéb hagymaféleségek sokféle betegséget elmulasztanak. Minden allergiás tünet esetén, hosszú távon való használata javasolt.

Bőrallergiáknál, amikor viszkető és égő érzéssel együtt pörsenések, bőrpírok jelentkeznek az arcon, jótékony hatású a langyos papsajttea. Áztatással készített kivonatát lemosószerként használjuk, és napi 2-3 csészényit fogyasszunk is el belőle. A kivonatot mindig olyan vízben készítsük, melyet előtte sterilitás miatt felforraltunk, majd így hűtöttünk. A nyákos jellegű gyógynövények nagyon jó táptalajai a levegőben is ezerszámra megtalálható baktériumoknak, ezért, készítsünk napjában többször új, friss kivonatot. Nyári időben inkább a gyorsan, és frissen elkészíthető levét alkalmazzuk, majd a fel nem használtat, azonnal dobjuk ki.

A petrezselyem a plazmaszövetre, a vérre, és az izomra van hatással. Használható allergia, lázas megbetegedések, szemgyulladás esetén. A mag vizelethajtó, és enyhe nyugtató hatású. A magokat olajban kell bevenni, vagy olajos vízzel kell leforrázni. A levél és gyökér vizelethajtó. Lázas betegségek és allergia esetén, mint vízhajtó is ajánlott. Máj és lépmegbetegedések esetén keverékekben ajánlott fogyasztani. Bármelyik alkotórésze ásványokban, A- és C-vitaminban és vasban gazdag. Kumarinszármazékokat és flavonokat tartalmaz, valamint a mag miriszticin nevű, nyugtató hatású alkaloidot. Rendszeres kis mennyiségben való fogyasztása ajánlott. A levelek nem erős hatásúak.

soskaborbolyaA sóskaborbolya a plazmaszövetekre, a vérre, és a zsírra van hatással. Bitter tonik, vértisztító, lázcsillapító, baktériumölő, amőbaölő, gyulladáscsökkentő, immunerősítő hatással rendelkezik. Használható váltakozó és visszatérő láz, máj- és lépmegnagyobbodás, gyomor-, bél,- máj és epebántalmak, kötőhártya gyulladás, allergia, immunrendszer gyengülése, fertőző betegségek, gombás megbetegedések esetén. Tulajdonságai nagyban hasonlítanak a Kurkumáéhoz. Erősen hevítő képességű, keserű ízű gyógynövény. Elsősorban a vérre van hatással, erős vértisztító. Nagymértékben serkenti az immunrendszert is. Nagyban növeli az idegen anyagok, kórokozók, gombák elleni felszámoló rendszert, serkenti a falósejtek (makrofágok) tevékenységét, és növeli mennyiségüket a vérben és a szövetekben. A máj tisztítására és funkciószabályozására különleges hatású.

A szegfűszeg használható megfázások, köhögés, asztma, nehéz emésztés, fogfájás, hányás, csuklás, légcső- és gégehurut, sebkezelés, csípések, viszketés esetén. Minden formában fogyasztható. Krémbe vagy olajba keverve felületekre kenhető.

A tárnics használható láz, lázat követő gyengeség, sárgaság, májgyulladás, máj- és lépmegnagyobbodás, vérképzési zavarok, genitális herpesz, akne, bőrviszketés, elhízás, fekélyek, idegzsába, ízületi gyulladás, nemi szervi sebek, sebkezelés, cukorbetegség, rák esetén. Európa egyik legjobb és legrégebben használt gyógynövénye. Világszerte használt bitter tonik, nagyon keserű ízű. Mostanában kissé feledésbe merült alkalmazása, illetve ellenjavallatai miatt inkább gyengébb, de mégis megbízható gyógynövényekkel váltották fel. Hasonló és szintén a tárnicsfélék családjába tartozik az ezerjófű.

Erős dohányosoknál előforduló gyomor és bélgyulladás, rossz közérzet esetén nagyon jó hatású. Csökkenti a hányási ingert és növeli az étvágyat. Ajánlott teakeverék formájában alkalmazni májrák esetén, de egyéb rák kezelésében is, főleg ha a májból vagy lépből ered. Rákgyanús mell, nyak vagy egyéb helyen jelentkező csomók, rákgyanús szemölcs, anyajegy, vagy rákos sebek, kiütések kezelésére külsőleg is ajánlott borogatóul, vagy masszaként alkalmazni. A napsugárzás hatása miatt kialakuló rákosgyanús anyajegyek jellemzői: Az anyajegy színe megváltozik, kiterjedése növekszik, köríve pirossá válik, vagy közepe besárgul. Általában nem található az anyajegyben szőr, olyan felületen ahol ez normál körülmények között lenni szokott. Megelőzésként az anyajegy és a szemölcs műtéti úton eltávolítható.
Allergiáknál és helyi viszketésekre alkalmazható.

Idegzsába és ízületi gyulladás esetén, 1 dl előzőleg elkészített és lehűtött teába, 20 ml 40%-os alkoholt téve és jól összerázva, külsőleg, bedörzsölőként használhatjuk.

Erőteljes emésztésserkentő hatása miatt fogyni kívánók eredményesen alkalmazhatják, kukoricabibével, és Kecskerutával együtt. Fogyasztó tulajdonságát a zsírszövetekre való hatásán keresztül fejti ki. Jobban adagolható szeszes kivonat formájában. A tinktúrából napi 3-6 alkalommal 20-60 csepp alkalmazható.
Borban áztatva erőteljesebb hatást gyakorol. Más baktérium- és vírusellenes gyógynövényekkel együtt alkotórésze a járványos influenzákat megelőző bornak is. Ilyen bort mindenki saját ízlése szerint is összeállíthat. Reggel és este fogyasszunk belőle 3-5 cl-t.

Ne használjuk, ha nincs láz vagy gyulladás, illetve, ha a beteg nem rendelkezik magas Pittával vagy zsírfölösleggel. Agyvérzésre való hajlam, gyomor és orrvérzés esetén használata tiltott. Ne használjuk neuraszténia, hipochondria és áldott állapot esetén.

Vata típusú emésztési rendellenességekre, túlfokozottságra, a vércukorszint csökkentsége (ájulósság) esetén nemkívánatos hatást vált ki. Ne használjuk legyengült állapot, idegesség, izomgörcsök, magas vata esetén. Óvatosan alkalmazandó, nagy adagban erős fejfájást okozhat.

Az útifű bárhol megtalálható, egyszerű gyom- és gyógynövény. Nagyon jól alkalmazható salakanyag felhalmozódás esetén a szervezetben. Naponta fogyasszuk teakeverékben allergia esetén. Külsőleg bármely csípésre, viszketésre letépett levelét gyűrögetve, annak levével dörzsölgessük be a felületet. Teaként is használható borogatásként.

Érdekesség! Hosszú túrázás előtt cipőnket vagy harisnyánkat béleljük ki úrifűvel, így elkerülhetjük a láb feltöretését, illetve hólyagok keletkezését a sarkaknál és a lábujjak felső felületén. Ha mégis megtörténne a láb felsebesedése, éjszakára kössük rá a gyógyítandó felületre.

Mély sebeknél, fekélyeknél, összezúzott leveses kivonatát tegyük ruha közé, s azzal fedjük az egész felületet. Már 10 perc múlva érezhető fájdalomcsillapító hatása, majd pár napon belül megindul a hegesedés is.

verehulloA vérrehullófecskefű a szövetre, az izomra, a mirigyre, és vérre hat. Használható epe- és májbajok, bőrelváltozások, bőrrák, ekcéma, sömör, napallergia miatti sebek esetén. A hajszálerekre ható vértisztító tulajdonsága, fájdalomcsillapító morfinszármazéka, és a mirigyekre ható oldó hatása együttesen jelentkezik a vékony bőrfelszín alatt található szem kenegetése, borogatása esetén.

Becsukott szemmel alkalmazzuk. Nehezen gyógyuló sebek esetén frissen kinyert levét és kivonatait, szárított levelének porát is használhatjuk. Daganatok, elfertőződött, vagy kifakadt rákos sebek, ótvar, sömör, ekcéma, allergiás bőrkiütések esetén borogató, de a fecskefű levéből készített krém is alkalmazható. Sejtosztódást gátló és fehérjebontó képessége alapján, és vértisztítóként is hat. Vigyázva alkalmazzuk, csak a tényleges felületre tegyük és figyeljük hatását. 2-3 napi használat után tartsunk 2-3 napi szünetet, mert hatását csak ekkorra fejti ki. A növény, mérgező összetevőket tartalmaz, és minden tekintetben erős hatású szer. Használata külsőleg ajánlott, belső használata, eredményessége ellenére is veszélyes.

Egyéb, a népgyógyászatban, vagy egyéb orvoslásokban ajánlott gyógynövények: angyelika, árvácska, bojtorján, borsmenta, édesgyökér, fekete üröm, kamilla, körömvirág, kutyabenge, len, máriatövis, örménygyökér, pásztortáska, tárnics, útifű, vérontó pimpó, vízitorma + egyéb immunerősítő és vértisztító gyógynövények.

Egyéb ajánlott készítmények:

Amennyiben immunelnyomó készítményeket alkalmazunk, akkor vitaminok és nyomelemek szedhetők, főleg a kalcium készítményeket szokták ajánlani. Kalcium-Magnézium-C-vitamin-Bioflavonok-Cink (réz).

Egyéb terápiák:

Ajánlott légző gyakorlatok, oxigén-terápia, immunbiológiai és homeopátiás szakrendelés felkeresése, allergia-tesztek elvégzése.

Forrás: http://hunhir.hu/index.php?pid=hirek&id=28677

Beküldte: Sound

Megjelent: 28969 alkalommal

Kapcsolódó elemek

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés