20240329
Last updateCs, 08 febr. 2024 7pm

rovas logo

2008 július 11, péntek

Fogytán a Tisza vize?

Szerző: ma.hu

A szakemberek számításai szerint a Tisza vízgyűjtőjén az emberi vízfelhasználás 2015-re 1,5 milliárd m3-re növekszik a mai 1,2 milliárd m3-ről. Ez mintegy 5,5-6%-a lesz a Tisza teljes éves vízhozamának. 

Drámaian átalakulhat az Alföld képe 2015-re

A vizek levezetését okozó folyószabályozás most már érezteti negatív hatásait. A WWF nemzetközi természetvédelmi szervezet és a Szövetség az Élő Tiszáért az iparszerű mezőgazdaság öntözővíz igényének növelése helyett az árvizek víztöbbletének visszatartását és a szétterített vízzel folytatott ártéri gazdálkodást javasolja.

A szakemberek számításai szerint a Tisza vízgyűjtőjén az emberi vízfelhasználás 2015-re 1,5 milliárd m3-re növekszik a mai 1,2 milliárd m3-ről. Ez mintegy 5,5-6%-a lesz a Tisza teljes éves vízhozamának. Árvízi időszakban alig egy hét alatt szállít a Tisza ugyanennyi, azaz másfél milliárd m3 vizet országunkba – tehát nem a víz mennyiségével van a gond. Sőt, a táj vízigénye még a másfél milliárd köbméternél is nagyobb. Érdekes, hogy éppen ennyi víz „van útban”, amikor a tiszai árvízi biztonság megteremtéséről beszélünk: a VTT-program (Vásárhelyi Terv

Továbbfejlesztése) ennyi víz kivezetésével tervezi megoldani, hogy a jelenlegi töltésrendszer biztonsággal tartsa a vizet. De kérdés: biztosan mi tudjuk a legjobban, hol a víz helye? Amint az adatokból kitűnik, a dolog kulcsa a megfelelő helyen, a megfelelő időben elhelyezett víz. A tavasszal érkező vizet kell megtartani a nyári, csapadékszegény időszakra, a kérdés, hogy hogyan. A hatalmas, tájba nem illeszkedő tározóknál egy esetleges gátszakadás következményei beláthatatlanok: a Beregben például 2001-ben e vízmennyiség tizede (szinte egy VTT-tározónyi mennyiség) is elég volt házak százainak az összedőléséhez.

Ráadásul a gigatározók vize korántsem biztos, hogy nyárra öntözésre alkalmas marad. Helyettük a víztöbblet visszavezethető a mélyárterekbe, holtágakba, ami jótékony hatással lenne a magaslatok szántóföldjeire, gyümölcsöseire, mellette halat, vízivadat és friss legelőt adva a vidéknek. „A vízhiányt mi magunk generáljuk az árvízi víztöbblet elfecsérlésével” – szögezi le Figeczky Gábor, a WWF Magyarország természetvédelmi igazgatója.
 
„A másfél évszázada túl nagy sikerrel zárult Alföld vízmentesítése-program következményei mára tisztán látszanak. Lassan hozzákezdetnénk az Alföld vízpótlása program megvalósításához!” – mondta a szakember.

Forrás: ma.hu

 

A hozzászólások lehetősége 2023.11.03-án megszűnt.

Hozzászólások